Alimentul de post care asigura organismului necesarul de proteine

Alimentul de post care asigura organismului necesarul de proteine

Un aspect cu o semnificatie deosebita legat de naut este continul sau bogat in proteine, ceea ce il face o optiune excelenta pentru includerea in alimentatia oricarui om si, mai ales, a vegetarienilor. Insa - chiar daca acesta ofera o sursa buna de proteine - recomandarea este totusi sa nu faceti din naut unica sursa. Alternati consumul sau cu alte alimente bogate in proteine, cum ar fi: hrisca, orezul, soia, quinoa.

Ca si alte leguminose, nautul contine o forma complexa de carbohidrati care se digera incet, eliberand treptat energia. In felul acesta se evita cresterea brusca a glicemiei din sange, ceea ce este foarte important pentru diabetici.

Boabele de naut sunt bogate atat in proteine, cat si in fibre alimentare, ceea ce inseamna o satietate sportia in urma consumului. Simtindu-te satul nu vei mai avea o nevoie atat de presanta de a servi si alte gustari nesanatoase intre mese.

Nautul reprezinta o sursa foarte buna de fibre - asa cum deja scrie mai sus, o portie de numai 100 g de naut ofera aproximativ 30% din doza zilnica recomandata de fibre. Necazul major al alimentatiei omului modern, care pune un mare accent pe produsele de origine animala (carne, lactate, oua), este ca genul aceasta de alimentatie ofera prea putine fibre alimentare. De fapt, carnea, laptele si ouale nu contin deloc fibre. Chiar daca fibrele nu sunt digerate de catre organism, acestea totusi au rol foarte important in nutritie: acela de "maturator" al reziduurilor si al substantelor nedorite din tractul interstinal. Fibrele au un aport important in cultivarea bacteriilor prietenoase din flora interstinala. Fibrele sunt, de asemenea, de ajutor in combaterea constipatiei. Nu in ultimul rand, fibrele sunt implicate si in reglarea nivelului colesterolului.

Nautul este o sursa buna de nutrienti necesari pentru sanatatea oaselor: minerale, incluzand mangan, cupru, fier, zinc, magneziu, fosfor, potasiu si calciu; vitamina K; vitamine din complexul B. Ceea ce ajuta la cresterea densitatii osoase si la prevenirea unor probleme legate de inaintarea in varsta, cum ar fi osteoporoza.

Fiind o sursa bogata in fibre solubile, nautul ajuta la echilibrarea nivelului colesterolului din sange si inima, ajutand in felul acesta la prevenirea aterosclerozei, infarctelor si atacurilor cerebrale. Mai mult decat atat, lipidele continute in naut sunt, in principal, sub forma de acizi grasi omega-3, care sunt niste forme benefice de grasimi polinesaturate (de care organismul nostru are nevoie), scrie bzi.ro.

Comments