Animalul - considerat inginer. Isi face casa cu 3 camere si a fost reintrodus in tara noastra

Animalul - considerat inginer. Isi face casa cu 3 camere si a fost reintrodus in tara noastra

Animalul - considerat inginer. Isi face casa cu 3 camere si a fost reintrodus in tara noastra

Un veritabil ,,Inginer" al naturii

Castorul este recunoscut pentru capacitatea sa remarcabila de a construi adaposturi complexe, adesea cu pana la trei camere distincte.

Aceste camere sunt folosite pentru dormit, depozitarea hranei si igiena. In plus, castorii sunt cunoscuti pentru abilitatea lor de a modifica peisajul inconjurator, creand mlastini favorabile plantelor hidrofile si altor specii dependente de apa.

,,Chiar daca constructiile castorilor pot uneori sa afecteze locuintele oamenilor sau plantatiile agricole, beneficiile lor ecologice sunt semnificative", spun expertii.

Aceste animale sunt unice in lumea animala datorita capacitatii lor de a construi diguri si de a modela peisajul in moduri care sustin diverse ecosisteme.

Reintroducerea castorilor in Romania

Castorii au disparut de pe teritoriul Romaniei la sfarsitul secolului XIX, in mare parte din cauza vanatorii excesive pentru blana si glandele lor, care erau folosite in industria parfumurilor. Primul pas pentru reintroducerea lor a fost facut intre 1998 si 2003, cand Institutul de Cercetari Silvice de la Brasov a adus 184 de castori din Bavaria, Germania.

,,In Romania, dupa anii '90, Institutul de Cercetari Silvice de la Brasov a facut un studiu si a ajuns la concluzia ca este oportuna reintroducerea castorilor. Au fost adusi din Germania, din Bavaria, 184 de castori, intre 1998 si 2003. Acesti 184 de castori au fost relocati in bazinul a trei mari rauri din Romania - Olt, Mures si Ialomita", explica Liviu Ungureanu, specialist la Fundatia Conservation Carpathia, conform hotnews.ro.

In prezent, programul este continuat de Fundatia Conservation Carpathia, care a inceput reintroducerea acestei specii in judetul Arges, in sud-estul Muntilor Fagaras. Acestia sunt capturati de pe partea de nord a Muntilor Fagaras si relocati, cu scopul de a revitaliza populatia si a imbunatati diversitatea genetica.

Viitorul populatiei de castori

Cu toate ca populatia de castori este in crestere, ajungand la aproximativ 2.500 de indivizi in 2019, numarul acestora ramane scazut comparativ cu trecutul. Biologii subliniaza ca populatia de castori trebuie monitorizata si sustinuta pentru a asigura stabilitatea pe termen lung.

,,Noi incercam sa aducem o improspatare din punct de vedere genetic la nivelul Romaniei", adauga Liviu Ungureanu, referindu-se la planurile de a introduce noi indivizi din populatii diferite genetic, precum cele de pe raul Elba din Germania sau Olanda.

Reintroducerea castorilor in Romania reprezinta un exemplu important de restaurare ecologica, demonstrand cum interventiile umane pot ajuta la refacerea ecosistemelor naturale si la promovarea biodiversitatii. Aceasta initiativa nu numai ca ajuta la conservarea unei specii amenintate, dar aduce si beneficii ecologice semnificative pentru intreaga regiune.

Comments