Anunt teribil - Salariile vor fi afectate grav in urmatorii ani - Cine face declaratia devastatoare pentru populatie

Anunt teribil Salariile vor fi afectate grav

Anunt teribil - Salariile vor fi afectate grav in urmatorii ani - Cine face declaratia devastatoare...

"Natura decalata a stabilirii salariilor face ca ajustarea salariilor nominale la cresterea cumulativa a costului vietii sa se desfasoare timp de cativa ani", a explicat Lane, intr-o postare pe blog.

"Aceasta inseamna ca, chiar dupa ce vor disparea socurile provocate de energie si pandemie, majorarea salariilor va fi principalul motor de crestere a preturilor in urmatorii ani", sustine economistul sef al BCE.

Autoritatile au analizat cu atentie in acest an evolutia salariilor, din cauza temerilor ca firmele ar putea fi fortate sa majoreze compensatiile, pentru a atenua efectele inflatiei ridicate, declansand o spirala salarii-preturi greu de infrant, care ar putea forta BCE sa mentina mult timp ratele ridicate ale dobanzilor.

De asemenea, Lane a avertizat asupra interpretarii excesive a datelor privind inflatia de baza, care ar putea fi denaturate de socul economic neobisnuit, provocat de energie si de pandemie.

Intr-un raport publicat recent de Fondul Monetar International (FMI), se arata ca spiralele salarii-preturi sustinute sunt rare la nivel istoric, iar recentele majorari de dobanzi de catre bancile centrale vor ajuta probabil ca asteptarile inflationiste ridicate sa nu se agraveze.

Dinamicile cresterilor de salarii si preturi in 2020 si 2021 au fost determinate de socurile "neobisnuit de ridicate" provocate de pandemia de COVID-19, spre deosebire de episoadele din trecut, provocate de evolutiile economice mai conventionale, se arata in raport.

Comments