Aurescu: Provocarile actuale reprezinta un test al solidaritatii si al capacitatii statelor membre O...

Seful diplomatiei romane a prezidat, astazi, in calitate de Presedinte-in-Exercitiu al Organizatiei de Cooperare Economica la Marea Neagra (OCEMN), reuniunea informala a Consiliului Ministrilor Afacerilor Externe (CMAE) din statele membre ale OCEMN. Evenimentul a fost organizat si gazduit de Presedintia-in-Exercitiu a Romaniei la OCEMN, in marja celei de-a 75-a Sesiuni a Adunarii Generale ONU si s-a desfasurat in sistem video-conferinta.

Dezbaterile din cadrul Consiliului Ministerial informal s-au concentrat asupra modalitatilor in care OCEMN poate raspunde eficient si coordonat pe dimensiunea regionala de cooperare in vederea gestionarii implicatiilor socio-economice ale crizei generate de pandemia de COVID-19. Reuniunea a reprezentat, deopotriva, si un moment de bilant de etapa al principalelor activitati si initiative ale Presedintiei-in-Exercitiu a Romaniei la OCEMN pe parcursul primului semestru al anului curent.

In interventia sa, Bogdan Aurescu a evidentiat ca, in baza acestui angajament constructiv si ca expresie a responsabilitatii sale la nivel regional, Romania a decis prelungirea, cu titlu exceptional, a mandatului national de Presedintie-in-Exercitiu si pentru semestrul al II-lea al anului 2020, ca urmare a obtinerii de catre Romania a acordului tuturor statelor membre asupra unei solutii-pachet de natura sa asigure continuitatea presedintiilor-in-exercitiu ulterioare. Demersurile sustinute intreprinse de Romania pentru identificarea unei formule consensuale de asigurare a continuitatii mandatelor viitoare de conducere ale Organizatiei, incepand cu 1 ianuarie 2021, au condus, astfel, la deblocarea impasului institutional prin agrearea urmatoarelor Presedintii, asumate succesiv de Albania, Georgia si R. Moldova.

Ministrul Afacerilor Externe a sustinut, totodata, valoarea adaugata a cooperarii economice interguvernamenta-le la nivel regional, in sprijinul eforturilor nationale de redresare socio-economica in urma crizei pandemice.

In context, seful diplomatiei romane a subliniat ca provocarile actuale reprezinta un test al solidaritatii si, implicit, al capacitatii statelor membre OCEMN de cooperare si coordonare pe palier regional, cu scopul realizarii unui raspuns eficient la aceasta criza.

Ministrul Aurescu a evidentiat asistenta macrofinanciara oferita de UE in sprijinul statelor partenere din cadrul Parteneriatului Estic si Balcanii de Vest, cu obiectivul combaterii pandemiei si redresarii socio-economice, initiativa ce reflecta atat solidaritatea UE fata de statele partenere, cat si importanta acordata de Uniune dezvoltarii sustenabile a regiunii Marii Negre per ansamblu. De asemenea, a mentionat si sprijinul-financiar si ca asistenta medicala-semnificativ pe care Romania l-a oferit, pe linie bilaterala, unor state membre OCEMN, precum Republica Moldova.

Pe dimensiunea cooperarii la nivelul OCEMN, ministrul Bogdan Aurescu, a indicat importanta necesitatii formularii unor prioritati de actiune inovatoare in cadrul OCEMN si a eficientizarii coordonarii intre statele membre in vederea gestionarii consecintelor socio-economice ale pandemiei la nivel regional, prin incurajarea schimbului de bune practici sau prin lansarea unor formate mai flexibile de cooperare in cadrul OCEMN.

Ministrul Bogdan Aurescu a reconfirmat sprijinul continuu al Romaniei pentru dezvoltarea pragmatica si flexibila a interactiunii OCEMN - UE, care contribuie la consolidarea dimensiunii comune de actiune in regiune vizand implementarea de proiecte concrete in domenii sectoriale, prin valorificarea oportunitatilor oferite de politicile, initiativele si instrumentele financiare alocate de UE pentru dezvoltarea sustenabila la Marea Neagra. A accentuat relevanta pentru regiune a impulsionarii cooperarii pragmatice initiate in cadrul Agendei Maritime Comune la Marea Neagra si a Agendei Strategice de Cercetare si Inovare la Marea Neagra, documente adoptate la Bucuresti, in mai 2019, pe perioada Presedintiei romane a Consiliului UE.

In concordanta cu prioritatile de agenda ale Presedintiei-in-Exercitiu romane in ce priveste obiectivul de impulsionare a interactiunii OCEMN-UE, la reuniunea informala a Consiliului Ministerial a participat si comisarul european pentru vecinatate si extindere, Oliver Varhelyi, care a prezentat activitatile Comisiei Europene in planul cooperarii concrete cu OCEMN.

La reuniune au mai participat ministrii afacerilor externe din Republica Armenia, Republica Azerbaidjan, Republica Moldova, Federatia Rusa si Republica Turcia si adjuncti ai ministrilor de externe din Grecia, Georgia, Albania, Bulgaria, Serbia si Ucraina. Invitat special al reuniunii a fost Comisarul european pentru vecinatate si extindere Oliver Varhelyi.

Comments