Avaria care a lasat jumatate din Capitala fara apa calda, simbolul esecului marca Nicusor Dan

Avaria care a lasat jumatate din Capitala fara apa calda, simbolul esecului marca Nicusor Dan

Avaria care a lasat jumatate din Capitala fara apa calda, simbolul esecului marca Nicusor Dan


Pornit in 2020 sa faca ,,revolutie" in domeniul infrastructurii de apa calda si termoficare din Bucuresti, Nicusor Dan a reusit sa obtina, aproape patru ani mai tarziu, exact ce a facut: nimic.


De fapt, a obtinut un ,,mult mai rau", pentru ca dupa zeci de santiere care aglomereaza Capitala si asa deja sufocata de trafic si inlocuirea a... 17 kilometri de conducte pe an, mii de blocuri raman, zilnic, fara apa calda.


Exemplul de ieri este relevant pentru tot ce (nu) a facut Nicusor Dan la acest capitol. Doua avarii majore pe conductele de apa calda au paralizat doua dintre cele mai mari CET-uri din Bucuresti, Vest si Grozavesti, care deservesc impreuna circa 30% din Bucuresti si aproximativ 500.000 de mii de bucuresteni.


Este adevarat, accidente se intampla, indiferent ce ai face. Pe de alta parte, daca nu faci nimic, gradul de siguranta ca ceva se va intampla este de 100%.


De fapt, principala problema a lui Nicusor Dan este alta (in afara de faptul ca vorbeste, promite, si nu face de fapt, nimic): lipsa de strategie.


Primarul Capitalei ,,a incercat" in toti acesti patru ani, sa adreseze problemele aparute, si nu cauzele. In loc sa canalizeze toate eforturile pe modernizarea punctelor de distributie si pe inlocuirea conductelor ,,in bloc", pe segmente mai mici astfel incat sa se lucreze repede, eficient si corect, s-a spart pe ici, pe colo si aproape niciun santier deschis nu a si fost inchis. Exemplu edificator este chiar zona Pietei Victoriei, unde jumatate dintre benzile de circulatie sunt ocupate fie de gropi, fie de utilajele care zac parcate.


Pentru modernizarea centralelor, Nicusor Dan este, de fapt, cel care tine lucrurile pe loc. De aproape doi ani, Ministerul Energiei (compania ELCEN, producatorul apei calde) - se roaga, la propriu, de primarul general sa vina la discutiile despre fuziunea cu Termoenergetica, ce tine de PMB, care este responsabila de conductele de transport.


Cu o singura companie responsabila, asa cum e normal, si de productie, si de distributie, s-ar face un pas mare spre rezolvarea problemelor cu apa si caldura, ce afecteaza milioane de romani.


Mai rau, desi promitea, inca din 2020, ca va face fuziunea celor doua entitati, pana acum, Nicusor Dan si la acest capitol rezultatele sunt de negasit. Nici nu e de mirare, pentru ca acelasi primar general spunea, in 2022: ,,In 15 ani vrem sa comasam TermoEnergetica cu ELCEN, si sa iasa ELCEN din insolventa." Elcen a iesit, anul trecut, din insolventa, si inca asteapta ca PMB sa-si plateasca o datorie de 800 de milioane de lei.


Dupa Nicusor insa, asta inseamna ca mai ai de asteptat, daca vrei sa ai apa calda in Bucuresti, cel putin pana in 2035.


Articolul este preluat din surse externe si nu apartine redactiei libertatea.ro


Comments