Boli grave care se pot declansa din cauza aerului conditionat. Mare atentie in aceasta perioada

Boli grave care se pot declansa din cauza aerului conditionat. Mare atentie in aceasta perioada

Boli grave care se pot declansa din cauza aerului conditionat. Mare atentie in aceasta perioada

Medicul explica ca diferentele mari de temperatura intre interior si exterior pot perturba mecanismele de reglare a temperaturii corpului. Este recomandat ca diferenta de temperatura sa nu depaseasca 12 grade Celsius pentru a evita astfel de perturbari.

Printre principalele afectiuni cauzate de expunerea la aerul conditionat se numara:

Infectii respiratorii: Aerul conditionat poate favoriza raspandirea bacteriilor si virusurilor, crescand riscul de raceli si gripa.

Legioneloza: Aceasta infectie bacteriana severa este cauzata de bacteria Legionella, care poate prolifera in sistemele de climatizare si apa. Infectia poate duce la pneumonie grava.

Alergii si probleme astmatice: In sistemele de aer conditionat pot circula praf, polen, mucegai si alti alergeni, exacerband simptomele alergiilor si ale astmului.

Disconfort muscular: Expunerea prelungita la aer rece poate provoca rigiditate si dureri musculare, inclusiv dureri de gat si spate.

Pentru a minimiza aceste riscuri, este esential sa se respecte cateva masuri preventive:

Mentenanta regulata: Asigurati-va ca sistemele de climatizare sunt intretinute regulat pentru a preveni acumularea de bacterii si alti agenti patogeni.

Filtre de calitate: Utilizati filtre eficiente in sistemele de aer conditionat pentru a reduce circulatia particulelor nocive in aer.

Umiditate corespunzatoare: Mentineti un nivel adecvat de umiditate in incaperi climatizate pentru a evita uscarea excesiva a aerului, care poate irita caile respiratorii.

Temperatura moderata: Evitati setarea temperaturii aerului conditionat la nivele extrem de scazute pentru a preveni expunerea excesiva la aer rece.

Ce ne sfatuieste medicul

,,Trebuie sa stim ca aerul conditionat ne ajuta sa scadem temperatura ambientala in interior. Nu trebuie sa simtim o diferenta foarte mare, sa nu difere temperatura din interior fata de cea de afara cu mai mult de 12?. Pot aparea perturbari la nivelul termoreglarii corpului. Totodata, aerul conditionat dezumidifica aerul si il usuca, ceea ce pentru unii pacienti, mai ales pentru cei care au probleme cu sinusurile paranazale, cu fosele nazale cu cavitatea bucala, poate fi o declansare a proceselor inflamatorii de tipul racelilor.

Sunt foarte multi pacienti care in perioada aceasta reclama faptul ca de la aer conditionat au sinuzite, rinite. Prin urmare, este foarte important de stiut cat si cum sa folosim aerul conditionat. De exemplu, daca in exterior avem o temperatura de 40?, in interior trebuie sa avem o temperatura de 28, chiar 29?", a explicat medicul.

Prin respectarea acestor recomandari, se poate reduce semnificativ impactul negativ al aerului conditionat asupra sanatatii, asigurand in acelasi timp confortul termic necesar in perioadele de vara sau in medii climatice calde.

Comments