Britanicii refuza romani pe banda rulanta. Suntem tara UE cu cel mai mare numar de cetateni respinsi...

Numarul cetatenilor UE refuzati la intrarea in Marea Britanie de la Brexit incoace a crescut de cinci ori, arata datele Ministerului de Interne. In primele trei trimestre ale anului 2019, putin peste 2.200 de persoane din UE au fost respinse la granita - in comparatie cu 11.600 in primele trei trimestre ale anului 2023, arata datele citate de publicatia The Guardian.

De la ultimul an complet inainte ca restrictiile de calatorie impuse de pandemia de Covid si iesirea Regatului Unit din UE in 2020, numarul cetatenilor germani respinsi a crescut de cinci ori, de la 80 in intregul an 2019 la 411 in anul incheiat in septembrie 2023. Numarul francezilor respinsi la granita a crescut de la 92 la 426 in aceeasi perioada.

Discutii despre ostilitatea politistilor de frontiera

Datele dezvaluie impactul sfarsitului liberei circulatii dupa Brexit, dar ridica si intrebari cu privire la ostilitatea manifestata de oficialii Border Force, avand in vedere acordul dintre UE si Marea Britanie care permitea sase luni de calatorie libera pentru toti cetatenii, cu o limita de 90 de zile intr-un interval de 180 de zile pentru cetatenii britanici care calatoresc in continent.

Promovari-surpriza in institutiile de forta din Romania: Reprezentanti ai MApN, MAI, SIE, SPP, STS si MJ, inaintati in grad

Yesica Benitez, un designer grafic cetatean spaniol, a povestit cum a fost retinuta la aeroportul Luton dupa ce s-a intors acasa pentru a-si reinnoi pasaportul.

A fost abordata de doi oficiali de la granita care au intrebat-o daca "vine sa lucreze ilegal in Marea Britanie", in ciuda faptului ca a prezentat documente care spuneau "aceasta persoana are voie sa lucreze in conformitate cu restrictiile din sectiunea 4" si cuvantul "niciunul" scris in sectiunea 4 a documentului.

"M-au tratat ca si cum as fi fost prosta, ca vin sa lucrez ilegal. Mi-au spus ca documentele mele nu sunt valide si ca nu pot lucra. A trebuit sa le arat in continuare cuvintele care spuneau ca am voie sa lucrez", a spus ea.

Razboiul tigarilor ia amploare. O tara din Europa va interzice fumatul pe toate plajele, in parcuri si paduri

"Au fost atat de nesimtiti. Clar le aratam ca stiu drepturile mele. Nu le-am fost nepoliticoasa sau altceva. Le spuneam \"Locuiesc in Marea Britanie. Lucrez in acest moment si acesta este un document care spune ca pot lucra\"."

O oficiala de la granita care nu a crezut-o a chemat apoi un coleg. "A aruncat o privire la documentul meu, mi-a dat pasaportul inapoi si mi-a spus ca sunt libera sa plec."

Libertatea pentru cetatenii UE de a intra in Marea Britanie pentru a lucra, locui, studia sau se pensiona a luat sfarsit la 1 ianuarie 2021 ca rezultat al Brexitului. Ca parte a acordului, sunt permise vizite scurte pentru britanicii care viziteaza UE, de pana la 90 de zile intr-un interval de 180 de zile, in timp ce cetatenii UE pot vizita Marea Britanie timp de sase luni fara viza.

Cu toate acestea, s-a aflat in vara anului 2021 ca discretia pe care oficialii de la granita o aveau pentru a refuza intrarea cetatenilor UE era aplicata intr-un mod draconic, cu pasageri inchisi sau expulzati.

Multi pasageri au recunoscut ca erau confuzi cu privire la regulile post-Brexit, dar au fost supusi unor experiente traumatizante si umilitoare, cu o femeie spaniola trimisa la centrul de detentie pentru imigranti Yarl\"s Wood timp de trei zile doar pentru ca credea ca poate veni in Marea Britanie pentru a aplica la locuri de munca.

Decizie socanta a justitiei franceze: Printul Paul scapa de inchisoarea din Romania. Extradarea a fost refuzata

Dupa critici tot mai mari la adresa Ministerului de Interne, s-a emis o orientare revizuita catre Border Force pentru a emite "eliberare sub control de imigrare" atunci cand este adecvat, in loc de detentie. Eliberarea sub control de imigrare ar permite cetatenilor sa intre in tara cu conditia sa plece in termen de trei luni.

Romania, tara cu cel mai mare numar de cetateni refuzati la intrarea in UK

In octombrie 2021, cetatenii UE au fost loviti de o alta bariera in calea calatoriilor dupa ce guvernul britanic a introdus o regula care cerea pasapoarte in loc de carti de identitate pentru calatorii din UE. Cu toate acestea, cei care erau rezidenti in Marea Britanie cu statut stabil sau pre-stabilizat inainte de Brexit pot continua sa-si foloseasca cartea de identitate pana cel putin la sfarsitul anului 2025, scriee StiriDiaspora.

Diplomatii din Bruxelles spun ca au primit rapoarte repetate despre oficiali de la granita care nu erau constienti de aceasta exceptie pentru cetatenii UE care rezida deja in tara.

Romania este inca tara cu cel mai mare numar de cetateni refuzati la intrare in porturi si aeroporturi. In 2019, Border Force a refuzat intrarea a 1.376 de romani. In 2021, anul dupa Brexit, aceasta a crescut la putin sub 10.000 de refuzuri, scazand la putin sub 8.000 in 2022.

1 Decembrie la Realitatea PLUS - Sarbatoare unica a identitatii nationale si suveranismului

In anul pana in septembrie 2023, numarul romanilor respinsi a scazut la 5.683, un numar care inca depaseste de mult oricare alta tara UE.

Bulgaria a avut a doua cea mai mare crestere a refuzurilor din 2019, crescand de la 143 de refuzuri in 2019 la 1.345 in anul pana in septembrie 2023.

Ministerul de Interne a declarat ca "toti pasagerii sunt tratati cu respect", adaugand ca "prioritatea numarul unu a Border Force este sa mentina granitele noastre in siguranta si securizate, si nu vom face niciodata compromisuri in acest sens".

Un purtator de cuvant a adaugat ca "ofiterii pot opri orice pasager care soseste in scopul unui control suplimentar daca nu sunt imediat convinsi ca se califica pentru intrare. Aceasta decizie se ia pe baza informatiilor furnizate de pasager, nu a nationalitatii sale."

Ambasadorul Romaniei la Chisinau mesaj emotionant de 1 decembrie: ,,Ziua tuturor romanilor. A celor care simt, gandesc si vorbesc romaneste"

Comments