BUCURESTI – Protest la Ambasada Turciei

BUCURESTI – Protest la Ambasada Turciei

foto news.ro

BUCUREŞTI Circa 20 de oameni s-au strâns, joi seară, pentru a protesta în tăcere, în faţa Ambasadei Turciei la Bucureşti, ca urmare a miilor de arestări şi destituiri operate de autorităţile turce după eşuarea loviturii de stat, manifestanţii anunţând pe reţelele de socializare că sunt alături de cei care suferă pe nedrept şi de cei care vor o Turcie democrată şi seculară.

BUCUREŞTI Potrivit News.ro, protestatarii s-au aliniat în faţa porţii Ambasadei Turciei fără să scoată un cuvânt.

Gestul lor a imitat protestul devenit celebru în urmă cu trei ani, în Piaţa Taksim din Istanbul, unde un tânăr a stat nemişcat ore în şir privind la drapelul care flutura pe Centrul de Cultură Ataturk. La vremea respectivă, gestul bărbatului a fost urmat de sute de oameni.

Jandarmii aflaţi la sediul Ambasadei Turciei la Bucureşti, în număr de 12, i-au fotografiat pe cei aproximativ 20 de manifestanţi şi i-au legitimat. Preşedintele organizaţiei Miliţia Spirituală, Mihail Bumbeş, aflat printre protestatari, a fost percheziţionat de jandarmi. Aceştia i-au căutat actele de identitate în rucscac, în timp ce Bumbeş nu a scos nicio vorbă.

La fel, atunci când un jandarm a întrebat-o pe o tânără de ce a venit acolo, nu a primit niciun răspuns. Într-un apel lansat pe facebook, organizatorii protestului de la Ambasada Turciei susţin că, “folosind eşecul unei lovituri de stat militare, Erdogan şi oligarhia lui doresc să îngenuncheze complet societatea turcă. Să o conducă după perceptele islamului şi împotriva tradiţiei ei seculare moderne”.

Aproximativ 10.000 de persoane au fost arestate, iar alte aproximativ 55.000 au fost destituite sau suspendate – în învăţământ, poliţie, justiţie, armată, media şi serviciile secrete -, în urma tentativei de lovitură de stat împotriva regimului preşedintelui Recep Tayyp Erdogan, soldată cu aproape 300 de morţi. “Am fost solidari cu protestatarii de la #occupygezi. Avem încredere că viitorul Turciei va fi unul democratic şi fără violenţă. Şi suntem alături de cei care suferă pe nedrept şi cei care vor o Turcie democrată şi seculară”, mai arată protestatarii.

sursa info

sursa foto

Comments