Cat de mare este riscul de infectare cu coronavirus la plaja, restaurant, hotel, la picnic sau la fr...


Numeroase tari au inceput sa ridice restrictiile impuse pentru controlul epidemiei de COVID-19, dar pericolul infectarii ramane valabil. Prin urmare, mai multi experti consultati de National Public Radio din SUA (NPR) au evaluat riscul pe care ni-l asumam atunci cand mergem la plaja sau la un banal picnic la iarba verde.




Aproape orice iesire din casa implica un risc de infectare, dar acesta variaza evident in functie de activitatea pe care o intreprindem, de prevalenta virusului in zona in care ne aflam, de varsta si starea noastra de sanatate si de masurile de protectie pe care le luam, observa NPR.


Exista niste reguli generale valabile pentru orice situatie. Cu cat petrecem mai mult timp in apropierea unor oameni infectati, cu atat este mai mare riscul de a ne imbolnavi.


Cu cat numarul oamenilor cu care interactionam este mai mare, cu atat este mai mare si riscul pe care ni-l asumam.


Nu in ultimul rand, spatiile inchise sunt intotdeauna mai riscante decat cele deschise.


Cat de riscant este totusi sa mergem la plaja, la piscina sau la un picnic cu prietenii?


Un picnic alaturi de o alta familie: risc mic spre mediu

O intalnire cu prietenii in aer liber nu este foarte riscanta. Dar expertii consultati de NPR spun ca riscul este diferit, in functie de persoanele invitate si de comportamentul lor social.


"Daca te intalnesti cu o alta familie care a respectat distantarea sociala, atunci vorbim despre o activitate cu risc mic", spune doctorita Judith Guzman-Cottrill, experta in boli infectioase la Oregon Health & Science University.


Ce influenteaza riscul? Pentru a reduce sansele infectarii, putem evita sa mancam din aceleasi farfurii sau sa bem din aceleasi pahare/sticle.


Cea mai mare grija trebuie sa o avem in privinta bautului, avertizeaza doctorul Abraar Karan, specialist in sanatate publica la Harvard Medical School. Motivele: vom fi tentati sa fim mai neglijenti in privinta regulilor de distantare si, evident, vom fi nevoiti sa mergem mai des la toaleta, unde sansele de infectare sunt mai mari.


Unii experti sugereaza purtarea mastii. Dar doctorita Emily Landon, epidemiologa la University of Chicago Medicine, observa ca in astfel de situatii purtarea mastii este aproape imposibila. Alternativa la picnic ar fi o simpla iesire la iarba verde, fara mancare, care ar permite astfel purtatul mastii.


Iesitul la restaurant in spatiu inchis: risc mediu spre mare
O masa la terasa este intotdeauna preferabila FOTO: EPA

Mancatul in spatii inchise este "una dintre cele mai riscante activitati", avertizeaza Landon.


Problema este ca oamenii au tendinta de a petrece mai mult timp intr-un restaurant. Chiar daca numarul de clienti este redus, durata de expunere este mai mare.


Karan observa ca focarul de infectie din Guangzhou, China, a plecat dintr-un restaurant fara ferestre si cu ventilatie proasta, aerul conditionat raspandind stropii de saliva intre mese.


Ce influenteaza riscul? Andrew Janowski, medic specialist in boli infectioase la Washington University din St. Louis, spune ca riscul depinde de felul in care s-a pregatit restaurantul in care mancam.


Patronii ar trebui sa reduca numarul de mese si sa lase spatii intre scaune, sa impuna personalului sa poarte masti si sa ofere clientilor un acces rapid la toaleta.


Daca mergeti la un restaurant, cautati o masa la terasa, spun expertii.


Participarea la o slujba religioasa: risc mare

Slujbele religioase implica oameni din diferite familii reuniti intr-un spatiu inchis pe o durata mare.


Exista toate ingredientele pentru infectarea multor oameni intr-un timp foarte scurt.

Kimberly Powers, epidemiologa la University of North Carolina:

Exista precedente. Intr-un caz petrecut in statul american Arkansas, 35 de oameni dintre cei 92 care au participat la o slujba s-au imbolnavit.


Bisericile s-au redeschis in Franta, dar cu reguli stricte de distantare FOTO: EPA

Cantatul implica si el un risc mare, au avertizat mai multi experti.


Ce influenteaza riscul? Daca oamenii respecta distantarea sociala, poarta masti si evita cantatul, riscul poate fi redus, considera Karan.


Riscul scade si mai mult daca bisericile se adapteaza si reduc numarul participantilor la slujbe.


Mersul la plaja sau la piscina: risc minim

Atata vreme cat reusim sa stam distantati fata de restul oamenilor, aceasta activitate ar trebui sa fie relativ sigura, spun expertii consultati de NPR.


Apa in sine nu reprezinta un risc, deoarece volumul ei este suficient pentru diluarea virusului, spune Andrew Janowski, medicul specialist in boli infectioase.


Ce influenteaza riscul? Intrebarea cheie este cat de aproape suntem fata de ceilalti? "Ne putem asigura ca stam la cel putin 2 metri distanta fata de oricine nu este membru al familiei?", se intreaba Rebecca Katz, director al Centrului pentru Stiinta Medicala si Securitate la Georgetown University Medical Center.


Oricum, distantarea sociala trebuie mentinuta atat in apa, cat si pe plaja.


Plaja este mult mai indicata decat piscina publica. Sfaturile epidemiologei Emily Landon: mergeti la plaja dimineata devreme sau dupa-amiaza tarziu, cand multimile sunt mai mici, si cautati plaje care marcheaza spatiile destinate oamenilor si care implicit respecta distantarea.


O petrecere in aer liber cu mai mult de 10 oaspeti: risc mediu spre mare

"Riscul este mai mic in aer liber, dar oamenii care petrec si beau tind sa nu mai respecte regulile de distantare", spune Karan, medicul de la Harvard.


"Genul acesta de evenimente implica multe persoane care petrec mult timp fata in fata", spune el.


Cu cat mai mare este lista de oaspeti, cu atat mai mare potentialul de a ne infecta.


Ce influenteaza riscul? Pericolul variaza in functie de cat de mare este multimea si cat de apropiati sunt oamenii care participa.


Daca insistati sa organizati o petrecere, nunta, botez etc., faceti efortul de a reduce cat mai mult numarul de oaspeti.


Invitarea unor oameni din alte comunitati implica un risc ridicat. Daca oamenii trebuie sa calatoreasca cu masina sau avionul, atunci chiar ca o cautati cu lumanarea.

Emily Landon, epidemiologa la University of Chicago Medicine:

Ganditi-va de doua ori daca vreti sa invitati rudele, in special rudele varstnice, care sufera de afectiuni cronice. Oamenii ar putea fi presati sa participe, chiar daca isi asuma riscuri.


Precedent: unul dintre cele mai mari focare de infectie din Chicago a avut loc la o inmormantare la care un participant a infectat numerosi membri ai familiei.


Inchirierea unei case de vacanta impreuna cu o alta familie: risc mic

Expertii spun ca daca ambele familii au respectat regulile de distantare sociala si si-au limitat expunerea la alti oameni, aceasta activitate este relativ sigura.


"Daca una dintre familii este foarte activa sau daca parintii au locuri de munca care presupun expunere, atunci riscul creste", avertizeaza William Miller, epidemiolog la Ohio State University.


Aceasta activitate este totusi dezirabila, mai ales daca imobilul inchiriat este izolat.


Ce influenteaza riscul? Emily Landon recomanda o discutie sincera cu cealalta familie inaintea vacantei pentru a stabili un set de reguli comune ce trebuie respectate in cele doua saptamani dinaintea vacantei.


Cu cat este redusa expunerea publica in perioada dinaintea vacantei, cu atat mai bine.


Sejurul la hotel: risc mic spre mediu

Expertii considera ca sederea la un hotel nu ridica un risc foarte mare, in special atunci cand ne aflam in camera.


Este recomandata reducerea timpului petrecut in spatiile comune, cum ar fi holul hotelului, liftul, restaurantul sau sala de fitness.


Ce influenteaza riscul? Ideal ar fi sa aducem cu noi dezinfectant pentru a curata suprafetele din camera.


Indepartarea cuverturii, care nu este curatata dupa fiecare oaspete, ar fi o idee buna. Intrebati personalul hotelului care este politica de curatenie in contextul pandemiei.


Comandati mancare in camera, ca alternativa la restaurant, evitati sala de fitness si purtati masti in spatiile comune.


Mersul la frizerie: risc mediu spre mare
Frizerii poarta si masca, si viziera la aceasta frizerie din Italia FOTO: EPA

O tunsoare implica un contact apropiat cu o persoana care respira timp de cateva minute aproape de fata noastra. Acesta este principalul mod prin care se transmite virusul, avertizeaza Karan, medicul de la Harvard.


Medicul Andrew Janowski spune ca e un scenariu de risc mare, deoarece distantarea este imposibila. "E nevoie de un singur frizer infectat, dar asimptomatic, pentru ca multi clienti sa se imbolnaveasca", spune Janowski.


Ce influenteaza riscul? Riscul este redus daca atat frizerul, cat si clientul poarta masti si daca virusul nu este prevalent in zona unde locuim.


Mersul la cumparaturi la mall: riscul variaza

Expertii spun ca riscul mersului la mall depinde de cat de aglomerat este mall-ul si de cat de mult timp petrecem acolo.


"Cu cat este mai mare densitatea multimilor, cu atat mai mare este riscul", spune Miller.


Ce influenteaza riscul? Mall-urile in aer liber sunt preferabile celor inchise. Iar mall-urile mai goale sunt preferabile celor pline.


"Evitati spatiile cu restaurante si mergeti la mall cu un scop, nu de placere. Oricat de mult ar putea sa va placa terapia prin cumparaturi, ar trebui sa faceti o cercetare online mai intai. Cel mai bine este sa stiti exact ce vreti sa cumparati. Purtati masca!", spune Emily Landon.


Mersul in club: risc mare
Scenele de genul acesta nu vor mai avea loc prea curand FOTO: EPA

Expertii considera ca mersul in club este o activitate cu risc ridicat. Multimile, contactul foarte apropiat, cantatul, transpiratia si consumul de alcool care dezinhiba comportamentul sunt un cocktail de factori de risc.


"Este o situatia cu risc foarte mare, asa cum am vazut recent in Coreea de Sud", avertizeaza Karan, cu referire la focarul de infectie aparut in cluburile din Seul la inceputul lui mai.


Ce influenteaza riscul? Nimic nu poate reduce riscul in aceasta situatie. Daca vrem sa dansam putem sa o facem acasa, cu oameni din cercul nostru intim.


Daca vorbim despre o mica petrecere in aer liber, cu distanta intre oameni, atunci situatia se schimba si riscul este mai mic.


Mersul cu cortul: risc mic

"Este probabil cea mai putin riscanta activitate in contextul pandemiei", spune Rebecca Katz, de la Georgetown University Medical Center.


Daca mergem cu un grup mai mare de persoane, atunci trebuie sa avem grija daca acestea au respectat regulile de distantare sociala.


Ce influenteaza riscul? Evident, riscul exista. In cazul in care campam intr-un loc izolat, cu familia, atunci suntem in siguranta. Dar daca mergem intr-un loc public de campare, unde avem zone comune de picnic si toalete comune, atunci riscul creste.


"Dormitul in cort cu persoane care nu fac parte din cercul apropiat poate creste in mod considerabil riscul de infectare", spune Karan.


Exercitiile sportive in aer liber: risc mic

Activitatile sportive reprezinta o modalitate foarte buna de a ne mentine in forma si de a pastra distantarea sociala in acelasi timp.


Evident, depinde si de sport.


"Sporturi precum tenisul sau golful sunt mai sigure decat sporturile de contact precum fotbalul sau baschetul", spune Karan.


Dar alergatul? "Daca nu te afli pe o alee aglomerata, unde te lovesti de oameni, atunci cred ca e o modalitate buna de a face sport in acest moment", spune epidemiologa Kimberly Powers.


Ce influenteaza riscul? Cu cat sunt mai multi oameni implicati in activitatea sportiva, cu atat mai mare e riscul.


Comments