Cate adaposturi antiaeriene sunt in Rusia si in ce stare sunt, intr-o perioada cand Ucraina cere per...


Daca Ucraina va primi permisiunea Occidentului de a lovi Rusia cu rachete cu raza lunga de actiune, acest lucru ar putea deveni, in scurt timp, o realitate, nu doar pentru regiunile de la granita, ci si pentru intreaga zona centrala a tarii. In acest context, publicatia Meduza a prezentat o situatie a adaposturilor care ar putea fi folosite de populatia rusa, precizand ca autoritatile sunt reticente in a oferi informatii oficiale.


Conform legii ,,Cu privire la apararea civila", guvernul rus trebuie sa gestioneze organizarea si apararea civila. Modificarile la ,,Procedura pentru crearea de adaposturi si alte instalatii de aparare civila" au fost facute ultima oara in 2019, cu trei ani inainte de invazia rusa in Ucraina, si prevedeau ca doar o parte a populatiei poate fi protejata in caz de atac.


In primul rand, ar fi protejati angajatii organizatiilor cu sarcina de comanda. Pentru ei au fost construite adaposturi sau adaposturi antiradiatii, capabile sa gazduiasca numarul maxim de schimburi ale organizatiei care lucreaza in timp de razboi.


Totodata, au fost ridicate adaposturi conventionale si antiradiatii pentru a proteja personalul spitalelor si pacientii netransportabili.


,,Astfel, doar o parte din populatia care lucreaza in timp de razboi este supusa protectiei", a declarat Ministerul Situatiilor de Urgenta in acest an.


Ce se intampla cu restul populatiei depinde de autoritatile locale. Acestea pot incerca sa-i adaposteasca pe oameni in structurile de protectie disponibile sau in ,,camere subterane si alte structuri subterane" (precum metroul sau subsolurile) adaptate pentru protectie. Ministerul Situatiilor de Urgenta a sustinut, tot in acest an, ca autoritatile locale aleg aproape intotdeauna a doua optiune, ,,avand in vedere ca aceasta este metoda cea mai rentabila fata de mentinerea structurilor de protectie civila".


Dar adaposturile disponibile acum nu sunt suficiente pentru toata lumea. In plus, nu fiecare subsol poate fi adaptat pentru a indeplini standardele structurilor de protectie a apararii civile.


Ce se stie despre numarul adaposturilor antiaeriene din Rusia


Un raport din 2016 al Camerei de Conturi mentioneaza 16.448 de structuri de protectie in toata Rusia. In acelasi timp insa, intretinerea a 16.271 de unitati nu a fost finantata de stat de 20 de ani, ,,ceea ce a afectat negativ disponibilitatea unitatilor de a primi" oameni; 95% din structurile de protectie au fost puse in functiune inainte de 1993 si erau in stare nesatisfacatoare; iar unele adaposturi au ajuns in proprietate privata, in ciuda interzicerii directe a privatizarii structurilor de protectie civila.


Astfel, noteaza Meduza, nu este clar cate structuri de aparare civila sunt de fapt pregatite astazi sa adaposteasca oamenii, in caz de pericol.


Potrivit publicatiei citate, in perioada 1992-2022, singura intreprindere de la nivel federal specializata in intretinerea tehnica a acestor instalatii a fost FSUE Ekran. Pe site-ul succesorului sau, Joint-Stock Company Ekran, se precizeaza ca, in ultimii 10 ani, organizatia a reparat si restaurat doar 45 de structuri de protectie.


In recomandarile Ministerului Situatiilor de Urgenta pentru inventarierea acestor adaposturi, actualizate in vara anului 2024, s-a planificat din nou o colectare a datelor.


Dupa inceperea razboiului din Ucraina, Ministerul Situatiilor de Urgenta de la Moscova a elaborat un proiect de rezolutie de guvern pentru a schimba ,,Procedura de creare a adaposturilor si a altor instalatii de protectie civila".


Aceste spatii trebuie sa ,,asigure protectia necesara impotriva actiunii armelor conventionale si a resturilor structurale in cazul distrugerii etajelor de deasupra".


Unde ar putea fi adapostita populatia


Astfel, sunt considerate potrivite pentru a adaposti populatia subsolul unui imobil de locuit, situat in intregime sau partial in subteran; o camera la subsolul unui centru comercial; metroul; un tunel subteran auto sau feroviar; un pasaj subteran sau o mina subterana.


Nu toate aceste spatii vor fi considerate insa o unitate de protectie civila.


Pentru cladiri, in functie de materialele folosite in constructie, standardele impun un numar minim de etaje si o anumita grosime a planseelor. In plus, trebuie indeplinite si alte conditii, precum aceea de a exista doua iesiri situate in parti opuse ale cladirii, astfel incat oamenii sa poata iesi daca una dintre intrari se prabuseste.


Adaposturile subterane nu sunt singura alternativa la infrastructura existenta. Modificarile la ,,Procedura de creare a adaposturilor si a altor dotari de protectie civila" permit si realizarea unor structuri de protectie modulare.


In practica, autoritatile din regiunile rusesti instaleaza in prezent adaposturi modulare mai simple, care pot proteja doar impotriva atacurilor cu drone. Cateva sute de astfel de instalatii au fost deja instalate in regiunea Belgorod si cateva zeci in Kursk. Adaposturi modulare apar si in regiuni aflate la sute de kilometri distanta de granita ruso-ucraineana.


In ultima perioada, Ucraina a facut tot mai multe apeluri la SUA si la aliatii sai sa permita folosirea rachetelor cu raza lunga pentru a lovi Rusia, in contextul in care Kievul este ingrijorat de posibilele castiguri ale fortelor Moscovei pe parcursul iernii.


Foto: Hepta


Comments