Cele mai importante vaccinuri care protejeaza in sarcina mama si copilul

Cele mai importante vaccinuri care protejeaza in sarcina mama si copilul

In perioada de sarcina, atentia si grija viitoarei mame pentru sanatatea ei este cu atat mai importanta cu cat de ea depinde si sanatatea fatului. Alimentatia sanatoasa, hidratarea corespunzatoare, somnul, miscarea si vitaminele prenatale sunt aspecte care conteaza enorm. O parte esentiala a ingrijirii prenatale o reprezinta si imunizarile, acestea oferind protectie atat femeii insarcinate, cat si fatului. Protectia se mentine si in primele luni de viata ale celui mic.

In mod ideal, unele vaccinuri care protejeaza mama si fatul ar trebui administrate inainte de a obtine sarcina. De exemplu, o femeie care nu a fost vaccinata cu vaccinul ROR (rujeola-oreion-rubeola) si isi planifica o sarcina, ar trebui sa primeasca acest vaccin cu trei luni inainte de aparitia sarcinii. Doua doze de vaccin ROR pot preveni avortul spontan si malformatiile congenitale cauzate de rubeola dar si complicatiile pe care le-ar putea provoca imbolnavirea cu rujeola sau oreion.

Complicatiile rujeolei pot determina inclusiv moarte fetala

Un studiu din 2020 in cadrul caruia au fost colectate si evaluate date din timpul focarului de rujeola din Catania (Italia), din perioada 2017 - 2018, a aratat ca, la femeile insarcinate, complicatiile respiratorii ale rujeolei au fost mai frecvente decat la cele care nu erau insarcinate. Din cele 24 de femei insarcinate din grupul de studiu, cu varste intre 17 si 40 de ani, care au avut rujeola, doua au suferit avort spontan, una avort terapeutic, sase au nascut prematur, iar un caz s-a soldat cu moarte fetala.

Vaccinari care pot fi efectuate inainte de a ramane insarcinata

Un alt vaccin care poate fi administrat inainte de sarcina, in trei doze, este vaccinul antihepatitic B. Vaccinarea se va face, insa, daca femeia nu are anticorpi impotriva hepatitei B si nici nu este infectata cu virusul hepatitic B. Alte vaccinuri care se pot administra inainte de sarcina sunt vaccinul impotriva varicelei – in doua doze – si cel impotriva papiloma virusului uman (HPV), in trei doze. Dupa inocularea vaccinului impotriva varicelei, femeia trebuie sa evite o sarcina timp de cel putin o luna.

DTP - vaccin inclus in Planul National de Imunizare

Un alt vaccin recomandat femeilor insarcinate este DTP (diftero-tetanic-pertussis), care protejeaza impotriva tetanosului, difteriei si tusei convulsive. Vaccinul poate fi administrat oricand in timpul sarcinii, dar vaccinarea intre saptamanile 27 si 36 ofera un grad mai mare de protectie pentru copil in perioada de dupa nastere.

De asemenea, specialistii sugereaza ca si membrii familiei si ingrijitorii sugarului (bunici, bone etc) sa primeasca vaccinul DTP, pentru a reduce riscul de a-i transmite celui mic infectia. De subliniat faptul ca infectia cu bacteria Bordetella pertussis poate avea efecte dramatice asupra bebelusilor sub un an. Intr-un articol despre vaccinarea gravidelor publicat de Totul Despre Mame se arata ca vaccinarea DTP este inclusa in Planul National de Imunizare, este gratuita si se poate face la medicul de familie pe lista caruia este inscrisa gravida.

Imunizare doar cu virus inactiv

Vaccinarea antigripala este, de asemenea, permisa si chiar recomandata femeilor insarcinate. Motivul este acela ca sistemul imunitar al femeii este slabit in perioada de sarcina, ceea ce face ca riscul de imbolnavire sa fie crescut. Se va administra forma de vaccin cu virus inactiv. (Vaccinurile care contin un virus viu atenuat, adica slabit, nu sunt recomandate in timpul sarcinii din cauza riscului teoretic ca acesta sa traverseze placenta.) Daca o femeie este sau a planificat sa fie insarcinata toamna sau iarna, vaccinarea antigripala este cel mai bine sa fie facuta inainte de sfarsitul lunii octombrie, pentru a preveni imbolnavirea in timpul perioadei de varf.

Vaccinarea pentru deplasarea in tari exotice

In vederea calatoriilor in tari exotice, autoritatile sanitare recomanda populatiei generale vaccinarea impotriva unor agenti patogeni periculosi. Pe site-ul Institutului National de Sanatate Publica exista o sectiune speciala care contine sfaturi pentru calatori, iar pe cel al Ministerului Afacerilor Externe ghiduri de calatorie, in care sunt precizate vaccinarile necesare pentru deplasarile in diferite tari exotice.

Avand in vedere ca vaccinarea impotriva infectarilor asociate cu riscurile din tarile exotice sunt periculoase pentru fat, femeile insarcinate sunt sfatuite sa nu calatoreasca in astfel de destinatii. Varianta care sa le permita deplasarea ar fi aceea ca ele sa se fi imunizat inainte de a obtine sarcina. De asemenea, se recomanda evitarea calatoriilor in regiuni in care exista focare epidemice de virus Zika, febra Dengue sau malarie. Singurul vaccin ,,exotic" care poate fi administrat in sarcina, dupa primul trimestru, este cel impotriva febrei galbene.

Sursa foto: Dreamstime

Comments