Rachete si arme supersonice americane relocate permanent in Germania. Va spune Trump ,,stop joc"?

Rachete si arme supersonice americane relocate permanent in Germania. Va spune Trump ,,stop joc"?

NATO vrea sa-si consolideze forta de descurajare militara in Europa. In acest scop, rachetele de croaziera americane de tip ,,Tomahawk" urmeaza sa fie stationate in Germania in viitorul apropiat, potrivit unei declaratii comune a SUA si Germaniei, care a fost publicata in marja summitului NATO de la Washington, pe site-ul oficial al guvernului german.

SUA consolideaza descurajarea militara, pentru a proteja partenerii NATO din Europa. In acest plan de actiune se inscrie stationarea in Germania a rachetelor de croaziera ,,Tomahawk" si a altor arme cu raza lunga de actiune, incepand din 2026, Relocarea armelor a fost planificata initial sa fie ,,temporara", iar ulterior sa devina ,,permanenta".

Au fost mentionate si rachetele antiaeriene de tip ,,SM-6" si armele supersonice, care sunt inca in dezvoltare si vor avea o ,,raza de actiune semnificativ mai mare decat sistemele terestre actuale din Europa".

Rachete cu raza lunga de actiune

Rachetele cu raza medie de actiune de tip ,,Tomahawk" pot lovi tinte intr-o raza de actiune de peste 2.000 de kilometri. La fel ca sistemul de arme german ,,Taurus", rachetele de croaziera sunt capabile sa patrunda pe teritoriul inamic in timp ce zboara jos si distrug tinte importante. Acestea pot include posturi de comanda, buncare si sisteme radar.

Rachetele de croaziera Tomahawk sunt desfasurate de pe nave sau submarine, in timp ce ,,Taurus" este lansat din aeronave. SUA au stationat ultima data astfel de arme cu raza lunga de actiune, in Germania, in anii 1990.

Miscarea stabileste angajamente clare ale SUA fata de NATO si serveste drept o contributie ,,la descurajarea europeana integrata", continua declaratia. De la inceputul razboiului de agresiune al Rusiei impotriva Ucrainei, presedintele american Joe Biden a sporit prezenta trupelor in Germania si Europa, pentru a proteja mai bine teritoriul NATO.

Trump si stop-joc?

Desfasurarea planificata va incepe la mai bine de un an de la alegerile prezidentiale din SUA, care au loc in noiembrie 2024. Decizia ar putea fi, prin urmare, anulata daca republicanul Donald Trump castiga alegerile.

Trump a amenintat ca va retrage SUA din NATO, in timpul mandatului sau din 2017 pana in 2021. De asemenea, el a initiat o reducere a prezentei militare americane in Germania, care a fost oprita ulterior, sub presedintia lui Joe Biden.

In plus, Trump a criticat, in mod repetat& ceea ce el a considerat a fi cheltuieli prea mici pentru aparare, ale aliatilor europeni.

Cifra record in Germania

Pentru prima data in trei decenii, Germania a raportat NATO cheltuieli de aparare in valoare de doua procente, din produsul intern brut. Potrivit agentiei de presa germane, dpa, citate de Tagesschau.de, guvernul federal a dispus pentru anul in curs o suma de 73,41 miliarde de dolari. Deutschlands Verteidigungsausgaben offenbar ueber Zwei-Prozent-Marke | tagesschau.de In termeni absoluti, acesta este un record pentru Germania.

In trecut, conform documentelor din arhivele NATO, Germania a cheltuit ultima data doua procente din produsul sau intern brut (PIB), in 1992. In anii Razboiului Rece, rata a fost, de regula, mai mare de trei procente.

In ultimul raport public privind cheltuielile pentru aparare ale statelor aliate, pentru Germania si anul 2023 au fost date o cifra comparativa de 56,64 miliarde de dolari si o rata a PIB-ului de 1,57%. Conform informatiilor dpa, aceste cifre vor fi corectate in sus, in urmatorul raport, pe 2024.

Comments