Cinci fermieri, condamnati la peste trei ani de inchisoare dupa ce au extras ilegal 19 milioane de m...


Decizia a fost luata de o instanta de judecata din Spania luni, 18 septembrie, dupa ce cei cinci indivizi, care sunt frati, au fost acuzati ca au extras ilegal pana la 19 milioane de metri cubi de apa dintr-un apeduct care alimenteaza o rezervatie naturala din Spania, inclusa pe lista UNESCO si amenintata de desertificare, scrie The Guardian.


Potrivit unei hotarari judecatoresti, fermierii - patru barbati si o femeie - au fost gasiti vinovati de extragerea a 19 milioane de metri cubi de apa pentru ferma lor, intre 2008 si 2013, lasand rezervele de apa subterana in ,,stare precara".


De asemenea, fratii au fost gasiti vinovati de infractiuni impotriva mediului si de producerea de daune prin ,,extragerea sistematica si extinsa" a apei care alimenteaza parcul national Donana, potrivit hotararii din 18 septembrie.


Inculaptii trebuie sa plateasca, de asemenea, despagubiri in valoare de doua milioane de euro catre Autoritatea de Apa Guadalquivir, organismul public responsabil cu gestionarea apei la nivel local. In plus, celor cinci fermieri li s-a interzis sa cultive timp de doi ani.


Decizia trebuie confirmata de o instanta superioara


Condamnarea celor cinci fermieri la peste trei ani de inchisoare trebuie sa fie confirmata de o instanta superioara. In cazul in care acest lucru se va intampla, aceasta va fi prima hotarare care implica o pedeapsa cu inchisoarea pentru captarea ilegala a apei din Donana.


Situl a devenit un simbol al penuriei tot mai mari de apa din Spania si provoaca dezbateri politice aprinse, potrivit ziarului El Pais.


Donana, un ecosistem diversificat de lagune, mlastini, paduri si dune care se intinde pe 100 000 de hectare, se afla pe ruta de migratie anuala a milioane de pasari si gazduieste numeroase specii rare, precum linxul iberic.


UNESCO afirma ca parcul si-ar putea pierde statutul de sit protejat


In ciuda avertismentelor din partea UNESCO si a Comisiei Europene, guvernul regional de dreapta al Andaluziei face presiuni astfel incat sa extinda drepturile de folosire a infrastructurii de irigatii in apropierea parcului. Un proiect de lege prevede ca undele culturi de fructe de padure care sunt irigate de puturi ilegale, sa aiba acces la infrastructura de irigatii din apropierea parcului.


Proiectul de lege va fi supus votului in urmatoarele saptamani si, daca va fi adoptat, grupurile de mediu spun ca acesta poate legitima 1.500 hectare de culturi, punand in pericol viitorul rezervatiei.


In acest caz, guvernul de stanga al Spaniei a promis ca va face apel, in timp ce Unesco a declarat ca parcul isi poate pierde statutul de sit protejat al patrimoniului mondial.


Proiectul de lege a jucat un rol-cheie in campania politica inaintea scrutinului local din mai si a alegerilor generale din iulie, intr-o tara in care 80% din resursele de apa sunt folosite in agricultura, scrie The Guardian.


Donana, una dintre cele mai mari zone umede din Europa, avand o fauna bogata, este situata in sudul regiunii Andaluzia.


Spania este cel mai mare exportator de ulei de masline din lume si cel mai mare producator de fructe si legume din Uniunea Europeana.


Comments