Papa Francisc cere liderilor europeni sa nu transforme Marea Mediterana intr-o ,,mare a mortii"

Papa Francisc cere liderilor europeni sa nu transforme Marea Mediterana intr-o ,,mare a mortii"

Papa Francisc cere liderilor europeni sa nu transforme Marea Mediterana intr-o ,,mare a mortii"


Papa Francisc a condamnat sambata ,,nationalismele beligerante" si a cerut un raspuns paneuropean la criza migratiei pentru a opri Marea Mediterana, unde mii de oameni s-au inecat, sa devina ,,cimitirul demnitatii", relateaza Reuters.


Problemele legate de migratie au fost in centrul atentiei cu ocazia vizitei sale de 27 de ore la Marsilia, un port francez care de secole a fost o rascruce de culturi si religii.


Vineri, el a spus ca migrantii care risca sa se inece pe mare ,,trebuie salvati", deoarece acest lucru este ,,o datorie umana" si ca cei care impiedica salvarea comit ,,un gest de ura".


Papa Francisc si-a reiterat apelul intr-un discurs lung tinut sambata dimineata, cand a incheiat o conferinta a Bisericii despre problemele mediteraneene.


,,Exista un strigat de durere care rezoneaza cel mai mult si transforma Marea Mediterana, ,,mare nostrum" (nr. termenul latin pt marea nostra), din leaganul civilizatiei in ,,mare mortuum" (nr. termenul latin pentru marea mortii), un cimitir al demnitatii. Acesta este strigatul inabusit al fratilor si surorilor migranti", a spus Suveranul Pontif.


Presedintele Emmanuel Macron, alaturi de alti demnitari francezi si presedintele Bancii Centrale Europene, Christine Lagarde, au participat sambata dupa-amiaza la o liturghie papala in fata a 50.000 de oameni care au umplut stadionul Velodrome din Marsilia. Autoritatile au spus ca alti 100.000 au fost prezenti pe traseul catre stadion.


Politicienii de stanga l-au criticat pe Macron pentru decizia sa de a participa la Liturghie, spunand ca aceasta incalca laicitatea Frantei, separatie dintre stat si Biserica. Macron a replicat ca a participat din respect pentru Papa.


La conferinta de sambata dimineata, Francisc a cerut oamenilor sa ,,auda strigatele de durere" care se ridica de la migrantii care cauta o viata mai buna. El nu a numit nicio tara in apelurile facute in cele doua zile.


Guvernele din mai multe tari europene, inclusiv Italia, Ungaria si Polonia, sunt conduse de oponenti declarati ai imigratiei. Papa i-a contestat, de asemenea, pe cei care caracterizeaza migratia drept o ,,invazie", spunand ca este o problema pe termen lung care ar trebui sa fie tratata cu compasiune.


El a cerut extinderea cailor legale pentru imigratie, cu accent pe acceptarea celor care fug de razboi, foamete si saracie, mai degraba decat pe ,,conservarea propriei bunastare".


Potrivit Agentiei ONU pentru Refugiati, aproximativ 178.500 de migranti au venit in Europa prin Marea Mediterana in acest an, in timp ce aproximativ 2.500 au murit sau au disparut pe mare.


Comments