Coreea de Nord respinge oferta de ajutor a Sudului in schimbul denuclearizarii. "Nimeni nu isi schimba destinul pentru o turta de porumb"

Coreea de Nord respinge oferta de ajutor a

Coreea de Nord respinge oferta de ajutor a Sudului in schimbul denuclearizarii. "Nimeni nu isi schim...


Sora liderului de la Phenian, Kim Yo-jong, a catalogat drept "culmea absurdului" propunerea Coreei de Sud de a oferi ajutor economic tarii in schimbul denuclearizarii, relateaza BBC.


,,Nimeni nu-si schimba destinul pentru o tura de porumb", a transmis sora lui Kim Jong-un printr-un comunicat, publicat vineri de agentia de presa de stat KCNA, adaugand ca presedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol ar trebui "sa inchida gura", iar planul lui este "simplu si totusi copilaresc".


Yoon Suk-yeol a reiterat miercuri, 17 august, oferta anuntata prima data in luna mai de a ajuta Coreea de Nord cu alimente, energie si in modernizarea porturilor, aeroporturilor si spitalelor daca aceasta este de acord sa renunte la programul sau nuclear. In urma cu trei luni, Yoon vorbea despre un ,,plan indraznet" care va consolida economia Coreei de Nord si va imbunatati calitatea vietii locuitorilor sai.


Intr-o reactie la raspunsul surorii liderului de la Phenian, biroul prezidential al Coreei de Sud a transmis ca regreta remarcile ei ,,nepoliticoase", adaugand insa ca oferta ramane valabila.


,,Atitudinea Coreei de Nord nu este in niciun fel utila pentru pacea si prosperitatea peninsulei coreene, precum si pentru propriul viitor", precizeaza presedintia sud-coreeana intr-un comunicat.


In ultimii ani, Coreea de Nord a facut in mod regulat teste cu rachete, iar luna trecuta, Kim Jong-un a spus ca tara sa este pregatita pentru o confruntare militara cu SUA, precum si pentru mobilizarea fortelor sale nucleare.


Kim Yo-jong este sora mai mica a liderului de la Phenian si cel mai apropiat aliat dintre fratii sai. Este, totodata, considerata o posibila succesoare a lui Kim Jong-un. Din 2014, rolul ei principal a fost sa protejeze imaginea fratelui sau ca oficial cheie in departamentul de propaganda. In aceasta calitate, ea a facut adesea declaratii dure impotriva Sudului si aliatilor sai.


Foto: EPA


Comments