Corpul de Control al premierului: Procedura de licitatie in cazul manualelor de clasa a IV-a a fost...

Potrivit documentului, directorul CNEE, Cristian Mirescu, a încălcat procedura de secretizare/desecretizare aplicabilă procedurii de atribuire a contractelor pentru furnizarea manualelor.

„În perioada de derulare a procedurii de atribuire, directorul CNEE a îndeplinit, în acelaşi timp, atât atribuţiile preşedintelui comisiei de evaluare, cât şi atribuţiile conducătorului autorităţii contractante, atribuţii diferite, prevăzute distinct de reglementările legale aplicabile în materia achiziţiilor publice. Verificările efectuate în cadrul acţiunii de control au evidenţiat şi faptul că preşedintele comisiei de evaluare a ofertelor din cadrul CNEE a consultat tabelele secretizate care conţineau corespondenţa cod-ofertant, anterior desecretizării acestora, încălcând astfel procedura de secretizare/desecretizare aplicabilă acestei proceduri de atribuire”, arată raportul Corpului de Control.

Licitaţia de achiziţie a manualelor şcolare noi pentru clasa IV-a este contestată şi în analiză la la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), iar potrivit purtătorului de cuvânt al MInisterului Educaţie, Mirabela Amarandei, nu sunt şanse ca elevii de clasa IV-a să aibă manuale noi în acest an şcolar.

Mirescu, detaşat timp de doi ani

Potrivit purtătorului de cuvânt al ministrului Educaţiei, Mirabela Amarandei, Silviu Mirescu nu mai este preşedintele Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare.

„Acesta a fost detaşat pentru doi ani, timp în care noi vom reorganiza managementul şi instituţia. Vom organiza un concurs. Deocamdată exist un director interimar”, a declarat pentru Adevărul Mirabela Amarandei.

Directorul general al grupului editorial ART, Dan Iacob, a sesizat că în şedinţa de depunere a ofertelor pentru licitaţia de manuale, care a avut loc în data de 10 februarie, editura CD Press, care se numără printre câştigătorii licitaţiei, la majoritatea loturilor, a depus oferta de manuale desecretizată, la cele nouă loturi licitate.

Conform regulamentului licitaţiei de manuale, elaborat de Ministerul Educaţiei, manaulele se depun secretizat, în plicuri, fără să aibă pe copertă sigla, numele editurii şi autorii acesteia. Secretizarea este obligatorie pentru ca evaluatorii să nu ştie cui aparţin manualele pe care le evaluează, să nu fie părtinitori ştiind cărei edituri aparţin.

Comments