Culisele luptei pentru sefia USR. Elena Lasconi, favorita pentru presedintie. Pe cine are in spate

Culisele luptei pentru sefia USR. Elena Lasconi, favorita pentru presedintie. Pe cine are in spate

Culisele luptei pentru sefia USR. Elena Lasconi, favorita pentru presedintie. Pe cine are in spate


USR incepe procesul de reconstructie interna prin alegerea unui nou presedinte, cursa pentru sefia Uniunii fiind transata saptamana viitoare, iar favorita este Elena Lasconi, unul din cei trei primari de municipiu ai partidului, care e sustinuta si de Lucian Stanciu-Viziteu, castigator al unui nou mandat in Bacau, dar si alti lideri.


Din momentul in care Catalin Drula a anuntat ca face un pas in spate de la sefia partidului, adica a doua zi de dupa alegeri, in USR au si inceput jocurile pentru pregatirea alegerii unui nou presedinte. Primul pas l-a facut exact presedintele demisionar, Catalin Drula, care a avansat numele lui Dominic Fritz, castigator al unui al doilea mandat la Timisoara. Surse politice din USR au precizat pentru Libertatea ca propunerea lui Drula nu a fost facuta spontan, fara niciun calcul politic, ci avand in spate interese interne. Mai precis, un grup din jurul lui Catalin Drula era pregatit pentru sustinerea lui Dominic Fritz, insa dorind sa aiba la randul lor garantia ca vor fi pe listele pentru parlamentarele din decembrie.


Insa in interior a aparut imediat dezbaterea daca noul presedinte trebuie sa-si asume si candidatura pentru prezidentiale. Iar discutia a fost purtata in special intre cei trei presedinti de municipiu: Dominic Fritz (Timisoara), Elena Lasconi (Campulung) si Lucian Stanciu-Viziteu (Bacau). Practic, in prezent cei trei sunt nucleul cel dur, fiind printre putinii invingatori si care au un cuvant de spus, in conditiile in care echipa Drula-Barna a dus partidul sub 10% la europarlamentare si locale.


Din informatiile Libertatea, de la inceput Viziteu s-a orientat spre sustinerea Elenei Lasconi, o persoana care si-a anuntat disponibilitatea sa intre si in cursa pentru prezidentiale, daca este aleasa la sefia USR, ceea ce dorea si edilul Bacaului, dar si alti lideri. Lasconi este si lidera care a avut cea mai categorica victorie, de 69,58%, invingandu-i fara drept de apel pe contracandidatii din PSD si PNL, desi inainte de alegeri liberalii sustineau ca ar avea sanse.


O victorie a tandemului Lasconi-Viziteu ar insemna si un inceput de transformare a partidului, fiind clarificate mai multe aspecte doctrinare, pentru a atrage electoratul nemultumit de guvernare si care vrea o alternativa cu un mesaj liberal, inclusiv unul cu eventuale nuante conservatoare. Atat Lasconi, cat si Viziteu, au avut mesaje orientate spre zona familiei si dezvoltarii comunitatilor pe care le coordoneaza, nuante evitate de fosta conducere a USR.


Pas in spate al lui Fritz


In conditiile sprijinului dat de Viziteu lui Lasconi, Dominic Fritz, adeptul unei candidaturi doar pentru sefia partidului, fara cea la prezidentiale, a renuntat. ,,Trebuie sa iau insa la cunostinta ca propunerea mea de a separa candidatura la prezidentiale si presedintia partidului nu pare sa aiba suficienta tractiune momentan in interiorul partidului si nu este impartasita nici de Lucian, nici de Elena. Sa merg inainte cu ea ar risca sa ne dezbine intr-un moment crucial si nu vreau sa repet greselile din USR care au dus la fragmentare", este o parte din mesajul transmis de Dominic Fritz in interiorul partidului.


In afara de Viziteu, printre primii care au iesit public sa anunte ca merg in spatele Elenei Lasconi sunt Claudiu Nasui, fost ministru al economiei si vicepresedinte USR, dar si pe Cristina Pruna, membra a Biroului National.


De asemenea, ramane de vazut daca Fritz va alege sa fie parte a echipei Lasconi sau va prefera sa fie neutru si sa candideze doar pentru o functie in Biroul National.


Zece candidati, trei nume mai cunoscute pentru sefia USR


In urma depunerii candidaturilor, in afara de Elena Lasconi, in cursa pentru sefia USR au intrat inca noua persoane. Din aceste noua, cei mai cunoscuti sunt Cristian Seidler, deputat de Bucuresti si coordonatorul campaniei pentru localele trecute. Seidler este apropiat de echipa Drula-Barna, cu toate ca acesta e un ,,nicusorist" vechi, care a facut parte din USB, in 2016.


O alta persoana cunoscuta este Radu Hossu, activ in spatiul public inca de la inceputul razboiului din Ucraina, cand a coordonat trimiterea de ajutoare pentru tara vecina. De asemenea, este un apropiat de Allen Coliban, fostul primar al Brasovului.


Ceilalti candidati sunt: Gabriel-Mugur Dumitrescu, Vasile Dinca Floresti, Luiza Oancea, Adrian-Stefan Dudu, Eduard Ene, Doru Valentin Ilie, Vasile Gabriel Filip.


Miza majoritatii din Biroul National


Pe langa sefia USR, foarte important la nivelul Uniunii este Biroul National, pentru ca deciziile sunt luate in acest for. La sfarsitul acestei saptamani va fi ales si noul Birou National. De exemplu, la alegerile din 2021, Dacian Ciolos l-a invins pe Dan Barna in competitia pentru presedintia USR. In schimb, Ciolos nu si-a putut asigura majoritatea in Biroul National. Fiindu-i blocate deciziile de acest for, Ciolos si-a anuntat demisia de la sefia USR dupa doar opt luni.


Comments