Cum depistezi boala Lyme in situatia in care ai fost muscat de capuse?

Cum depistezi boala Lyme in situatia in care ai fost muscat de capuse?

Cum depistezi boala Lyme in situatia in care ai fost muscat de capuse?

Simptomele muscaturii de capusa

Principalele simptome ale bolilor transmise de capuse sunt:

- prezenta punctelor rosii in jurul muscaturii- ameteala- dureri de cap si de articulatii- febra- umflatura in locul afectat- eruptie- senzatie de arsura sau chiar dificultate respiratorie.

Nu toate persoanele prezinta insa aceste simptome. Sunt cazuri in care persoana va depista imediat capusa atasata de piele sau este posibil ca aceasta sa nu fie sesizata timp de cateva saptamani.

Odata observata capusa pe o zona a corpului, vizita la spital devine obligatorie. Tratamentul cu antibiotic in scop profilactic va fi sau nu recomandat de catre medic, in functie de tipul de capusa care a provocat intepatura.

Boala Lyme

Boala Lyme, o boala infectioasa produsa de o bacterie numita Borrelia Burgdorferi, se transmite la om prin muscatura de capusa. Aceasta boala are o multitudine de simptome fiind greu de diagnosticat si poate afecta intreg organismul, de aceea mai este numita si boala cu o mie de fete.

Simptome

Principalele simptome pot consta in prezenta starilor febrile asemanatoare celor din gripa, oboseala accentuata, dureri de cap si stari de lesin, lipsa de energie, ganglioni umflati, dar si o eruptie pe piele care porneste de la nivelul muscaturii.

Diagnostic

O serie de teste se fac pentru identificarea unei infectii cu Borrelia Burgdorferi, iar testele imunologice sunt poate cel mai des utilizate pentru diagnosticarea bolii Lyme.

Organismul uman incepe sa produca anticorpi in decursul a doua luni din momentul infestarii cu aceasta bacterie. Totodata, anticorpii pot ramane in organism multi ani dupa ce boala a fost tratata, de aceea testele imunologice nu vor stabili cu exactitate momentul in care a avut loc infestarea.

Testul pentru boala Lyme este efectuat pentru a se stabili cauzele unor simptome precum: stari de oboseala acuta, febra, dureri musculare si ale articulatiilor, dureri de cap si intepenirea gatului, dar si afectiuni cerebrale si cardiace si stari de nervozitate.

Tratament

In prezent, nu exista niciun vaccin pentru prevenirea acestei boli. Tratamentul este alcatuit din antibiotice care vor fi administrate pe o perioada indelungata de timp. Netratata, boala Lyme poate da nastere unor complicatii grave la inima, articulatii, dar si la sistemul nervos central.

Pericolul bolii Lyme apare daca aceasta capusa a stat atasata pe piele intre 36 si 72 de ore.

SURSA

Comments