Sfaturi utile. Cum procedez daca mi-am pierdut buletinul?

Sfaturi utile. Cum procedez daca mi-am pierdut buletinul?

Sfaturi utile. Cum procedez daca mi-am pierdut buletinul?

In cazul unui buletin pierdut, primul pas pe care va trebui sa il faci va fi sa te prezinti la Directia Generala pentru Evidenta Persoanelor in termen de 24 de ore pentru a anunta pierderea actului de identitate.

De asemenea, va mai fi nevoie sa completezi o declaratie pe propria raspundere in care confirmi faptul ca nu mai ai actul de identitate.

Totodata, va fi necesar sa ai la tine un alt document oficial care iti va certifica identitatea. Poti avea un pasaport sau cartea de alegator, ideal ca unul dintre acestea sa aiba o poza recenta.

Dupa completarea declaratiei pe proprie raspundere, autoritatile declara acel buletin pierdut nul, pentru ca actul de identitate sa nu fie folosit in scopuri ilegale in cazul in care este gasit de alte persoane.

In cazul in care ti-ai pierdut actul de identitate in afara Romaniei, va fi necesar sa te prezinti la cel mai apropiat consulat si sa ai la tine alte acte ce pot dovedi identitatea.

Cei de la oficiul consular iti vor elibera un titlu de calatorie care te va ajuta pana la intoarcerea in tara. Dupa aceea, vei avea nevoie de actele de mai jos pentru a iti elibera un nou buletin. Nu uita nici de declaratia pentru buletin pierdut, in care confirmi pierderea actului de identitate.

Acte necesare pentru a iti face un nou buletin:certificat de nastere (original si copie)Certificat de nastere al copilului minor, cu varsta sub 14 ani (original si copie)Certificat ce casatorie - daca este cazul - (original si copie)Hotarare de divort - daca este cazul - (original si copie)Certificat de deces al sotiei/sotului - daca este cazul - (original si copie)Documente ce pot face dovada adresei de domiciliu (original si copie)Document ce poate certifica identitatea - pasaport, permis de conducere etc. - (original si copie) Dovada care ti-a fost eliberata atunci cand ai reclamat pierderea sau furtul actului de identitateTaxa unica pentru eliberarea actului de identitate - 7 Lei. Taxa unica pentru eliberarea actului de identitate se poate plati la ghiseul unde depui actele pentru noul buletin, CEC Bank sau la orice oficiu al Postei Romane.

SURSA

Comments