Cum sa conduci pentru un consum redus de carburant, dar si ecologic. 5 sfaturi utile

Cum sa conduci pentru un consum redus de carburant, dar si ecologic. 5 sfaturi utile

Cum sa conduci pentru un consum redus de carburant, dar si ecologic. 5 sfaturi utile

Expertii in conducere auto au analizat cum se poate conduce o masina intr-un mod ecologic.

5 sfaturi pentru a conduce ecologic

Iata 5 sfaturi pentru a conduce ecologic o masina:

Planificarea traseului;Presiunea corecta in anvelope;Eliminarea greutatilor suplimentare din masina;Eliminarea elementelor care afecteaza aerodinamica masinii;Adaptarea stilului de condus.

Mai jos vom detalia cum poti conduce ecologic o masina, astfel incat sa protejezi si mediul si propriul buzunar.

Planificarea traseului si presiunea corecta din anvelope reduc consumul

Un traseu mai scurt nu inseamna neaparat si un consum mai mic de carburant. Pentru ca poti consuma de doua ori mai mult combustibil stand in ambuteiaje, decat daca ai parcurge cativa kilometri in plus.

De aceea, inainte de a porni la drum, foloseste Google Maps sau Waze pentru a verifica traseul. Cauta rute alternative, pe care sa poti rula cu cat mai putine opriri.

Pentru ca o masina consuma cel mai mult carburant la pornirea de pe loc.

O functie suplimentara oferita de Google Maps este exact aceasta, de traseu ECO, marcat cu o frunza. Acela reprezinta cel mai ecologic traseu catre destinatie.

De asemenea, este important ca, o data la 2-3 saptamani, sa verifici presiunea din anvelope. Daca sunt prea moi, suprafata de contact a cauciucului cu asfaltul e mai mare iar asta va incetini masina. Daca sunt umflate prea mult, aderenta va scadea periculos de mult iar riscul de explozie a anvelopei va creste.

In plus, daca presiunea nu este egala, anvelopele se vor uza neuniform. Iar daca e prea mica, acestea se vor uza mult mai repede.

De aceea, asigura-te ca presiunea din anvelope este cea indicata de producator. Aceasta o regasesti pe o eticheta lipita in zona uneia dintre portiere sau pe interiorul capacului de la rezervor.

Greutatile si elementele care scad aerodinamica masinii

Daca obisnuiesti sa mergi cu un portbagaj suplimentar atasat de plafonul masinii, vei consuma mai mult carburant. Pentru ca astfel de elemente reduc aerodinamica masinii. La fel cum o fac si barele de portbagaj transversale sau proiectoarele montate pe plafon.

De asemenea, cu cat o masina este mai grea, cu atat motorul va ,,munci" mai mult pentru a o pune in miscare. Deci, elimina greutatile suplimentare care vor creste inutil consumul de combustibil.

De asemenea, daca nu pleci in vacanta, nu e necesar sa mergi tot timpul cu portbagajul suplimentar atasat.

Cum sa ai un stil ecologic de conducere

Atunci cand ai un stil de conducere ecologic vei face si economie de carburant.

De exemplu, accelerarea trebuie sa se faca lin, iar decelerarea cu ajutorul franei de motor. Climatizarea poate fi folosita la minimum, sau chiar deloc daca nu e prea cald afara.

In plus, daca vei conduce subturat o masina nu inseamna ca vei proteja mediul inconjurator. Pe termen scurt, da, poate faci economie de carburant, dar pe termen lung asta va afecta o serie de componente ale masinii. Iar un filtru de particule, de exemplu, in loc sa reziste 250.000-300.000 de kilometri, va trebui inlocuit dupa nici 100.000.

Astfel, cel uzat va ajunge la gunoi, deci pe termen lung vei polua de 3 ori mai mult decat daca ai conduce masina corect. Ceea ce inseamna sa schimbi treptele de viteza la peste 1.500-2.000 RPM in cazul unei masini pe benzina si la peste 2.000-2.500 RPM in cazul unui diesel.

Cum poti reduce consumul de carburant

Toate aceste sfaturi referitoare la conducerea ecologica te pot ajuta sa obtii si o reducere a consumului de carburant.

Daca ai presiunea corecta in anvelope, masina are o tinuta aerodinamica, iar tu ai un stil de conducere ecologic, poti reduce cu pana la 30% consumul.

In plus, daca vei parcurge un drum cu o viteza constanta, vei vedea ca ai consumat mai putin carburant decat atunci cand ai fortat, ai depasit si ai avut numeroase accelerari si decelerari.

SURSA

Comments