Cum se face Imam bayildi - "imamul a lesinat", cea mai cunoscuta mancarea de vinete din Balcani?

Cum se face Imam bayildi - "imamul a lesinat", cea mai cunoscuta mancarea de vinete din Balcani?

Cum se face Imam bayildi - "imamul a lesinat", cea mai cunoscuta mancarea de vinete din Balcani?

Se presupune ca numele deriva dintr-o poveste a unui imam turc care, dintr-un motiv sau altul, si-a pierdut cunostinta in fata farfuriei cu vinete umplute. Intr-o versiune se spune ca ar fi lesinat de placere, cind sotia lui i-a oferit acest fel de mancare, in timp ce alte relatari sugereaza ca a lesinat cand a auzit cat costa ingredientele si ce cantitate de ulei de masline folosita la prepararea acestuia, scrie Tudor Duica. O alta poveste populara relateaza ca imamul s-a casatorit cu fiica unui negustor de ulei de masline. Zestrea ei era formata din douasprezece borcane cu cel mai bun ulei de masline, cu care pregatea, in fiecare seara, vinete cu rosii si ceapa, pina cind a terminat tot uleiul, asa ca, in a treisprezecea zi, nu a mai avut cu ce sa gateasca. Ca raspuns, imamul a lesinat... Imam bayildi este, de asemenea, binecunoscut in Bulgaria, Macedonia de Nord (imambajald-, imambaialdi), partea de sud a Romaniei (Braila, Constanta etc), Grecia (?u?u u???????, imam baildi), Albania si Kosovo (imam ballajdi, imambajelldija), Armenia (???? ???????, imam bayaldi), lumea araba (???? ??????, imam bayuldi) si Israel (aimam biildi, imam bayaldi). In perioada otomana, felul de mincare s-a raspindit si in interiorul comunitatii grecilor pontieni din Anatolia. In dialectul lor se numea imam-bayildin. Vinete umplute la cuptor Imam Bayildi - reteta de post Timp de preparare20 minuteTimp de gatire30 minuteTimp Total50 minute Portii: 2 portiiIngrediente - savoriurbane.com1 vanata frumoasa1 ardei gras tocat cubuleteoptional un pic de ardei iute tocat fin1 rosie tocata cubulete2 fire de ceapa verde tocate2 catei de usturoi (sau 1 fir de usturoi verde)o lingura de patrunjel verde tocatsare, piper1 lingurita de zahar150 ml ulei de maslineMod de preparare vinete umplute la cuptor Imam Bayildi - reteta de post

Am spalat vanata si am sters-o cu un servet. Am curatat-o de coaja din loc in loc, pe lung, obtinand un model in dungi, tip ,,pijama" si am taiat-o in 2 pe lung. Jumatatile de vanata le-am cufundat intr-un castron mare umplut cu apa calda la care am adaugat o lingura mare de sare. Ele vor sta acolo 30 de minute (le iese amareala si nici nu se inegresc). Dupa 30 de minute le-am scos din apa sarata, le-am stors usor si le-am pus la scurs intr-o strecuratoare.

Intre timp am maruntit ardeiul, ceapa, usturoiul si rosia.

Am scobit jumatatile de vanata cu ajutorul unui cutit si al unei linguri.

Am incins cei 100 ml de ulei de masline intr-o tigaie incapatoare si am rumenit in el jumatatile de vinete (cate 2 minute pe fiecare parte). Restul de 50 ml de ulei ii pastram pentru copt.

Am scos jumatatile de vanata intr-o alta tava si in tigaia incinsa am calit mai intai ceapa verde si usturoiul (cu un praf de sare) avand grija ca acestea sa nu se arda. Am adaugat apoi ardeiul si l-am lasat si pe el la calit 2 minute. Toto acum puteti pune si ardeiul iute, daca doriti. In final am stins totul cu cubuletele de rosii. Am asezonat totul cu sare si piper negru macinat si am lasat sa clocoteasca la foc mic 5 minute. Daca vi se pare prea acra compozitia puteti adauga 1 lingurita de zahar.

Am scos amestecul de legume din tigaie si l-am lasat la racorit cateva minute intr-un castron, apoi l-am amestecat cu o mana buna de patrunjel verde tocat.

Umplere vinetelor la cuptor Imam Bayildi

Se umplu jumatatile de vinete cu amestecul de legume caaite, se stropesc cu ce a mai ramas din cantittea initiala de ulei de masline si se baga la cuptor preincins la 180 C si am copt vinetele cca. 30 de minute.

Comments