Cum va fi vremea in zona inundata din Moldova. Explicatiile directorului ANM: De unde a plecat ciclo...

,,Inca din data de 10 septembrie, Administratia Nationala de Meteorologie a emis alerte meteorologice generale pentru 10, 11 si chiar si 12 septembrie, de cod galben, pentru zone extinse din partea de sud est, inclusiv cele doua judete, Vaslui si Galati. Cantitatile prognozate fiind de 25 de litri pe metru patrat, cu 40-50 de litri pe metru patrat. Iar in dimineata zilei de 13 septembrie, la ora 10, a fost emis primul cod portocaliu pentru cele 8 judete din Moldova si judetul Buzau.

In cuprinsul avertizarii, specificam faptul ca sunt posibile cantitati de 40-60 de litri pe metru patrat la nivel izolat 70-80 de litri pe metru patrat. Conditiile in care media climatologica a unei luni septembrie in tara noastra se situeaza intre 50-55 de litri pe metru patrat. Ca urmare, la ora 12, Ministrul Mediului Apelor si Padurilor, Mircea Fechet, a convocat Comitetul Ministerial pentru Situatii de Urgenta, in baza caruia, atat Administratia Nationala de Meteorologie, cat si Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, au prezentat alertele meteorologice.

Aceasta alerta a fost amendata, asa cum o facem pe fiecare data, atunci cand informatiile anticipeaza cresterea gradului de intensitate si de manifestare a fenomenului ce face obiectul avertizarii, de acele avertizari meteorologice, de tip now-casting de cod rosu, ca care s-a si intamplat, au fost emise in noaptea de 13 spre 14 si pana pe 14 septembrie la pranz, 9 avertizari de cod rosu, dintre care 5 pentru judetul Galati si 4 pentru Vaslui. Am continuat, ulterior, cu mentinerea avertizarii de cod portocaliu in 14, pentru cele 3 judete, Vaslui, Iasi si Botosani, in restul jumatatii de nord, cod galben, Galati in cod galben si, dupa care, ultima avertizare de cod galben pentru extremitatea estica a Moldovei, inclusiv pentru Suceava si Neamt, si, sigur ca, da, Tulcea, dintre care pentru delta Dunarii chiar un cod de portocaliu. Astfel incat, in aceasta dimineata, cand a expirat avertizarea meteorologica, ca urmare a informatiilor care reies din analiza datelor de prognoza numerica a vremii, nu se mai impunea prelungirea avertizarii generale si niciun cod de no-casting, avand in vedere cantidatile nesemnificative si care nu mai erau de asteptat, mai ales in cele doua judete, asa cum s-a si intamplat de altfel.

Este discutie operationala in baza careia fiecare serviciu meteorologic national din intreaga lume respecta recomandarile Organizatiei Meteorologice Mondiale, conform a ceea ce inseamna emiterea unei alerte meteorologice, fie ca vorbim de alerte generale sau de tip no-casting, care fac obiectul fenomenelor meteorologice periculoase, indiferent de sezonul in care ne aflam", a spus Elena Mateescu.

Referitor la motive de ingrijorare in Galati, directorul ANM a spus: ,,Nu, pentru ca deja, dupa cum ati observat si astazi si se poate confirma si din teren, precipitatii in zona cea mai afectata astazi nu au mai fost. Maine contam pe valori foarte mici, 10-15 litri pe metru patrat la nivel punctiform in Dobrogea, posibil in Banat, in Crisana, in partea centrala a tarii, in Estul Transilvaniei, in Nordul Moldovei, cantitati care insa la acest moment apreciem ca nu mai pot creste riscul atat de mare in ceea ce priveste efectele acestui ciclon care a afectat in mod deosebit regiunea Moldovei, ca urmare a elementelor care au generat acest ciclon mentinut blocat in Europa Centrala cu o traiectorie spre partea de Europa de Sud si Sud est si a alimentat cu un grad mare de umezeala din Marea Neagra si de aceea efectele s-au resimtit cel mai mult in aceasta parte".

De unde a plecat ciclonul Boris

,,Din Nordul Italiei, da, o masa de aer care a beneficiat cu ghilimelele de rigoare de ceea ce inseamna gradul mare de umezeala si caldura acumulata la suprafata marii mediterane, in altitudine cuplat cu un aer foarte rece, a generat blocajul in ceea ce inseamna in aceasta parte a Europei, in Europa Centrala si cantitatile foarte mari de precipitatii de pana la 300-350 litri pe metru patrat in Germania, in Austria, in Cehia, in Polonia, pe evolutia si traiectoria lui catre Europa de Sud si Sud est a afectat si zona tarii noastre cu precadere ingredientul care a amplificat modul de manifestare in partea de Est a Romaniei, fiind gradul mare de umezeala si marea mai calda din bazinul vestic al Marii Negre", a spus Elena Mateescu.

Cand se incalzeste vremea?

,,Deja maine contam pe valori de pana la 25 de grade Celsius, pragul unei zile de vara in partea de Sud-Sud est a tarii, pentru ca miercuri sa consemnam 20-27 de grade, cu mici variatii de la o zi la alta pana la finalul saptamanii, cu valori intre 20 pana la 26-27 de grade si de la o zi la alta o probabilitate foarte mica de a mai avea precipitatii", a mai spus aceasta, la Realitatea PLUS.

In urma inundatiilor devastatoare din zona Moldovei, bilantul sumbru a ajuns la 7 morti, iar situatia ramane critica, in special in localitatea Pechea, grav afectata de viituri. Oamenii din zona se confrunta cu o criza uriasa, fiind disperati dupa ce apele involburate le-au distrus casele si intreaga agoniseala de-o viata.

In Pechea, localitatea cel mai grav afectata, locuitorii au ramas fara adapost, iar disperarea este evidenta. Multi si-au pierdut bunurile acumulate de-a lungul anilor, iar ajutorul autoritatilor si al voluntarilor este crucial pentru a putea depasi aceasta tragedie. Salvatorii intervin necontenit pentru a oferi asistenta si a evacua persoanele aflate in pericol, insa eforturile sunt ingreunate de conditiile meteo nefavorabile si de terenul afectat.

Viiturile au lovit cu o forta neasteptata, transformand strazile in adevarate rauri, iar zeci de locuinte au fost distruse sau grav avariate. Autoritatile au facut apel la solidaritate si au anuntat masuri de sprijin pentru cei ramasi fara locuinte, insa pentru multi dintre acestia, revenirea la o viata normala va fi un proces indelungat si dificil.

Ploua pana marti in zonele distruse de inundatii! Cand se incalzeste vremea in toata tara: Prognoza ANM

Comments