Curiozitati despre luna octombrie

Curiozitati despre luna octombrie

Curiozitati despre luna octombrie


Octombrie este cea de-a zecea luna a anului, iar dincolo de traditiile, simbolurile si semnificatiile sale istorice si religioase, aceasta luna ascunde si alte curiozitati pe care ti le dezvaluim in continuare.


De-a lungul istoriei, calendarul, cu impartirea timpului pe zile, saptamani si luni, reprezinta o expresie sofisticata a modului in care oamenii au urmarit si masurat trecerea timpului. Calendarul gregorian, care este utilizat in zilele noastre in mai toate colturile lumii, stabileste ca un an are 365 de zile. Cu toate acestea, durata reala a unei rotatii complete a Pamantului in jurul Soarelui este ceva mai mare.


Din acest motiv, o data la patru ani, in calendar se adauga o zi, rezultand in acest fel ceea ce este cunoscut sub numele de an bisect. Aceasta zi suplimentara este adaugata in luna februarie, care, din patru in patru ani, are 29 de zile in loc de 28. Este si cazul anului curent, care are 366 de zile.


Cum a devenit octombrie a zecea luna a anului


Privit din perspectiva istorica, vechiul calendar roman cuprindea in Antichitate doar zece luni si se crede ca a fost creat de catre regele Romulus in jurul anului 753 i.Hr. Anul avea pe atunci 304 zile deoarece Ianuarius (ianuarie) si Februarius (februarie) nu existau. In aceste conditii, anul incepea in luna martie (martius), iar octombrie era cea de-a opta luna in vechiul calendar roman si avea 30 de zile.


Potrivit legendei, in momentul in care imparatul Augustus a dorit ca luna august (n.n. - denumita dupa numele lui) sa aiba acelasi numar de zile ca iulie, care ii era dedicata lui Iulius Cezar, a preluat o zi din luna februarie. Denumirile si simbolurile lunilor au suferit o serie de modificari de-a lungul timpului, unele chiar din cauza interventiei bisericii.


Conform legendei, Numa Pompilius (715-673 i.Hr.), care a fost al doilea rege roman, a adaugat in anul 451 i.Hr. cele doua luni de iarna la inceputul calendarului, ceea ce a facut ca Octobris sa devina a zecea luna. Prin aceasta reforma, calendarul roman a fost ajustat pentru a se sincroniza cu anotimpurile, ducand la formarea celor 12 luni pe care le cunoastem astazi.


Cand a aparut noul calendar iulian


Mult mai tarziu, in anul 153 i.Hr., a avut loc o rebeliune in urma careia Senatul Roman a fost fortat sa mute inceputul anului civil cu doua luni, de la 1 martie, la 1 ianuarie. In urma acestei refore, octombrie a devenit oficial cea de-a zecea luna a anului, relateaza site-ul Time and Date. Cu toate acestea, multi dintre vechii romani au continuat sa sarbatoreasca Anul Nou tot in luna martie, asa cum facusera pana atunci.


Nici astazi nu se stie cu certitudine cand a fost complet adoptata aceasta schimbare, insa unii istorici sugereaza ca tranzitia ar fi durat cateva sute de ani. In anul 46 i.Hr., Iulius Cezar a introdus un nou calendar, denumit calendarul iulian, o reforma a vechiului calendar roman care era cu 10-11 zile in urma ciclului solar. Din aceasta cauza, imparatul roman a adaugat zece zile la an si a introdus ziua bisecta in luna februarie, care astfel avea 28 de zile, cu exceptia anilor bisecti, cand avea 29.


Octombrie este un simbol al recoltelor bogate si al pregatirilor pentru sezonul rece

Octombrie a fost extinsa la 31 de zile, la fel ca decembrie, in timp ce septembrie si noiembrie au pierdut cate o zi fiecare. Calendarul iulian a introdus anul de 365 de zile si era impartit in 12 luni ca astazi, cu un an bisect la fiecare patru ani, pentru a compensa cele aproape 6 ore suplimentare dintr-un an solar (365,25 zile).


Acest calendar a fost folosit de-a lungul secolelor, insa, in timp, s-a observat o discrepanta intre anul calendaristic si cel astronomic. In aceste conditii, in anul 1582, a fost introdus calendarul gregorian deoarece calendarul iulian nu reflecta cu precizie durata exacta a unui an pe Pamant.


Ce trebuie sa stim despre luna octombrie


Octombrie este o luna importanta, care marcheaza tranzitia de la toamna la iarna si care este un simbol al recoltelor bogate si al pregatirilor pentru sezonul rece. Este cea de-a zecea luna a anului in calendarul Gregorian si una dintre cele sapte luni gregoriene care au o durata de 31 de zile. In aceasta luna, ziua are 13 de ore, iar noaptea 11 de ore.


Luna octombrie este cea de-a doua de toamna in emisfera de nord, in timp ce in jumatatea de sud este cea de-a doua luna de primavara. Din punct de vedere astrologic, octombrie incepe cu soarele in semnul Balantei si sfarseste in semnul Scorpionului. Octombrie incepe in aceeasi zi a saptamanii ca si ianuarie, cu exceptia anilor bisecti, asa cum este si cazul anului 2024, potrivit Wikipedia.


Fenomenul astronomic specific lunii octombrie


In fiecare an, in luna octombrie are loc trecerea la ora de iarna, prin renuntarea la ora de vara si revenirea la Timpul Legal Roman. Acest lucru se intampla in ultima duminica a lunii, in noaptea de 26 spre 27 octombrie 2024, atunci cand ora 4:00 va deveni ora 3:00. Astfel, Ziua de 27 octombrie va avea 25 de ore si va fi cea mai lunga zi din an. Din punct de vedere astronomic, luna octombrie incepe cu Soarele in constelatia Fecioarei si se sfarseste cu Soarele in constelatia Balantei.


In acelasi timp, fenomenul astronomic caracteristic lunii octombrie este aparitia curentului de meteori Orionide, al carui maxim este atins in noasptea de 21 spre 22 octombrie atunci cand vor putea fi observati pana la 30 de meteori pe ora. Toate fragmentele care ard in atmosfera provin de la cometa Halley, conform Organizatiei Mondiale de Meteori (IMO).


Cum mai este denumita luna octombrie


Asa cum spuneam, in calendarul roman, octombrie era cea de-a opta luna, motiv pentru care initial a fost botezata Octobris. Aceasta denumire isi are radacinile in cuvantul latin ,,octo", care inseamna ,,al optulea". In acelasi timp, vechii greci numeau luna octombrie Pyanopsion.


In schimb, in traditia populara din Romania, luna octombrie este denumita Brumarel, o referinta la aparitia brumei care acopera campiile si padurile, un semn al sosirii frigului si al apropierii iernii. Denumirea anglo-saxonilor pentru luna octombrie era Winterfylleth, care continea cuvintele ,,winter" (iarna) si ,,fylleth" (luna plina). Se numea astfel deoarece se spunea ca iarna incepea de la prima luna plina a celei de-a zecea lunia din an.


Saxonii aveau si ei un nume pentru octombrie. Aceasta era Wyn Monath, care se traduce prin ,,luna vinului", si semnifica faptul ca era perioada din an in care se facea vinul, aflam de pe Thefactsite.com.


Sarbatori si traditii in luna octombrie


Conform traditiei populare, daca in octombrie va fi multa bruma, zapada, frig sau ger, atunci luna ianuarie va fi blanda si mai calda. In schimb, daca in cea de-a zecea luna va ploua mult, se spune ca decembrie va fi caracterizat de vanturi puternice. De asemenea, daca in octombrie va tuna, iarna va fi usoara, iar daca va fi multa ceata, in ultima luna a anului va cadea multa zapada.


In cazul in care frunzele copacilor vor cadea devreme, anul urmator va fi unul roditor, iar daca frunzele vor ramane mai mult timp pe crengi, atunci vom avea o iarna tarzie si aspra. Prima ninsoare care a cazut in Romania in luna octombrie a fost inregistrata de meteorologi la data de 15 octombrie 1970, iar primul strat de zapada s-a asternut in aceasta luna pe 26 octombrie 1988.


Octombrie este luna in care oamenii sunt preocupati de activitatile gospodaresti. Ei culeg fructele, se recolteaza porumbul, cartofii si napii si se planteaza zmeura si capsunii. Tot in aceasta perioada se ara si se fac insamantarile de toamna si se curata pomii si gradinile.


Ce s-a descoperit despre persoanele nascute in octombrie


Cercetatorii de la Universitatea din Chicago au comparat datele despre persoanele nascute in luna octombrie, intre 1880 si 1895, cu cele privind persoanele nascute in acelasi interval, dar in alte luni. In urma acestui studiu s-a constatat ca persoanele nascute in octombrie au mai multe sanse sa traiasca pana la 100 de ani comparativ cu cele nascute in aprilie.


De asemenea, oamenii de stiinta au observat ca aceste persoane au fost mai putin expuse la anumite boli sezoniere deoarece au evitat temperaturile extrem de ridicate din timpul verii sau foarte scazute din sezonul de iarna.


Totodata, copiii nascuti in octombrie sunt mai atletici, iar explicatia este aceea ca, daca o mama este mai expusa la soare in timpul sarcinii, bebelusul va beneficia mai mult de vitamina D, care ajuta la cresterea oaselor si a muschilor.


Nu in ultimul rand, cei care sunt nascuti in luna a zecea a anului stau mai bine la capitolul sanatate mintala. Concret, acelasi studiu arata ca oamenii nascuti in luna octombrie au cu 17% mai putine sanse de a se sinucide decat cei nascuti in alte luni.


Curiozitati despre luna octombrie


Octombrie are doua pietre de nastere: opalul si turmalina. Opalul simbolizeaza fidelitatea si increderea, iar turmalina este renumita pentru spectrul sau vast de culori si pentru capacitatea sa de a inspira expresia artistica.
Floarea de nastere a lunii octombrie este calendula (galbenele). Culorile sale portocalii si galbene reflecta perfect schimbarea frunzisului de toamna.
In octombrie are loc o sarbatoare populara pe toate meridianele lumii, inclusiv in Romania. Halloween este sarbatoarea tuturor creaturilor infricosatoare si are loc pe 31 octombrie.
Contrar cu ceea ce sugereaza numele, festivalul Oktoberfest din Muenchen incepe la sfarsit de septembrie si se incheie in prima saptamana din octombrie.
De-a lungul istoriei, in octombrie au avut loc mai multe evenimente de referinta in explorarea spatiala, precum lansarea lui Sputnik, primul satelit artificial (4 octombrie 1957) sau renumita misiune Apollo 7 (11 octombrie 1968), potrivit AWPnow.com.
Conform calendarului gregorian, Revolutia din Octombrie, unul dintre evenimentele cruciale din istoria Rusiei a inceput pe 7 noiembrie 1917, insa, conform calendarului iulian, folosit la acea vreme, a avut loc intr-adevar in octombrie.
In fiecare an, in octombrie, sunt anuntate premiile Nobel pentru fizica, chimie, fiziologie sau medicina, literatura si pace.

Vezi si curiozitati despre luna noiembrie!


Comments