Daea afirma ca inregistarea la UE a produsului "Telemea de Sibiu" va face ordine in piata si va stop...

Ministrul interimar al Agriculturii, Petre Daea, sustine ca prin inregistrarea la Uniunea Europeana (UE) a produsului "Telemea de Sibiu" se va stopa falsificarea acestui produs pe piata romaneasca si va fi "stapanita dorinta de castig imediat si nemeritat". "Toti am vazut ca se prezentau pe piata cu Telemeaua de Sibiu, peste tot aveai branza de la Jina. M-am dus in multe piete, iar in Bucuresti in toate pietele si mi-am spus ca nu e posibil asa. Stiti ca am facut o serie intreaga de controale si facem in continuare, pentru a stapani dorinta aceasta de castig imediat si de falsificare a produselor. Nu gresim cu nimic spunand ca este imposibil ca tara romaneasca sa se alimenteze cu branza de la Jina peste tot. Si atunci am luat aceasta masura (de a inregistra produsul la UE n.r.), nu a fost usor, nu au dorit-o multi, de aceea au plecat doar cinci la drum, contestand apoi. Pana nu inregistram produsul ca sa stopam aceasta piata paralela, aceasta falsificare si aceasta dorinta de castig imediat si nemeritat, nu putem sa facem ordine. De aceea am plecat cu niste tineri extraordinari (...) si prima masura s-a vazut: a plecat din magazine, nu o sa o mai vedeti in alta parte", a precizat Daea, intrebat ce impact va avea inregistrarea produsului "Telemea de Sibiu" pe piata romaneasca. Telemeaua de Sibiu a devenit miercuri al saptelea produs romanesc inregistrat la Uniunea Europeana (UE), decizia de inregistrare in Registrul denumirilor de origine protejate si al indicatiilor geografice protejate pentru produsul "Telemea de Sibiu" (IGP) fiind publicata, miercuri, in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Daea a precizat ca o a doua masura dupa inregistrarea produsului s-a vazut deja in intentia de a intra si alti producatori in Grupul aplicant pentru a-si proteja productia. "A doua masura care s-a vazut imediat, au intrat si altii in structura aceasta, in Grupul aplicant, pentru a fi si ei autorizati sa faca productia respectiva. Urmarim acest lucru si prin Casa de Comert ii dam acest sprijin, sa ducem produsele romanesti pe drumul recunoasterii si al sigurantei alimentare si al autenticitatii produsului in unitatile noastre. Pe acest drum trebuie sa mergem, pe de o parte de a proteja producatorul, iar pe de alta parte, evident si consumatorul. V-am prezentat rapoarte la controalele noastre in piata cu grasimi hidrogenat, iar acestea nu au ce cauta fara a fi recunoscute pur si simplu si sa scrii ca este dintr-un produs anume. Trebuie sa punem o regula", a mai spus Daea. Potrivit MADR, Telemeaua de Sibiu este o branza semi-tare, produsa integral din lapte de oaie crud proaspat muls, nepasteurizat, prin coagulare enzimatica cu cheag. Aceasta se comercializeaza proaspata sau maturata, iar perioada de maturare este de minim 21 de zile. "Laptele folosit pentru fabricarea produsului "Telemea de Sibiu" provine de la animale crescute in zona geografica delimitata si hranite in principal pe pasune. Totalitatea factorilor ce vizeaza modalitatea de crestere si alimentatie a animalelor, precum si tehnicile de prelucrare locale determina specificitatea laptelui ca materie prima si contribuie la asigurarea caracteristicilor si calitatii produsului "Telemea de Sibiu". Particularitatea acesteia este data de gustul intens si placut, discret acrisor, sarat, care dupa degustare lasa o senzatie onctuoasa", noteaza ministerul de resort. MADR mentioneaza ca asociatia producatorilor de "Telemea de Sibiu", compusa din 10 persoane juridice situate in arealul geografic delimitat, a dorit obtinerea recunoasterii oficiale europene pentru a-si proteja reteta traditionala mostenita din timpuri stravechi si a oferi consumatorilor produse naturale si sanatoase. In prezent, Romania detine sapte produse inregistrate pe sisteme de calitate europeana: Magiun de prune Topoloveni - IGP (2011), Salam de Sibiu - IGP (2016), Novac afumat din tara Barsei - IGP (2017), Scrumbie de Dunare afumata - IGP (2018), Carnati de Plescoi (2019) si Telemea de Ibanesti Denumire de Origine Protejata (2016), respectiv Telemea de Sibiu - Indicatie Geografica Protejata. De asemenea, potrivit directorului general al Directiei de industrie alimentara din MADR, Amelia Elena Rus, alte patru dosare au fost trimise in analiza la Comisia Europeana pentru obtinerea inregistrarii pe sisteme de calitate europeana, respectiv Cascavalul de Saveni, Salata de icre de stiuca de Tulcea, Salata traditionala cu icre de crap si Placinta dobrogeana. "Alte 11 produse au fost identificate cu potential de recunoastere la nivelul Uniunii Europene, iar la Directia de industrie alimentara mai sunt alte doua produse. Practic, in cei peste doi ani s-au identificat peste 300 de produse traditionale cu care ne putem mandri la Uniunea Europeana. In perioada 2017-2019 au fost intregistrate si 9 bauturi spirtoase la nivelul UE, precum Palinca, tuica de Arget, tuica Zetea de Mediesu Aurit, Horinca de Camarzana, Vinars Tarnave, Vinars Vaslui, Vinars Murfatlar, Vinars Vrancea si Vinars Segarcea", a adaugat Elena Rus. Printre produsele identificate pentru o posibila inregistrare la nivel european se afla: Telemea de Vaideeni (judet Valcea), Branza de burduf de Bran, Gem de rabarbar, Branza de Gulianca, Virsli de Hunedoara, Paine de Pecica, Salam de Nadlac, Salinate de Turda, Usturoi de Copalau, Ceapa de Pericei, Sunca ardeleneasca, Varza de Toboliu, Bere nemteana, Cobza cu pastrav afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Samburesti, Carnati oltenesti, Mere de Voinesti etc. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu, editor online: Irina Giurgiu)

Comments