Desfiintarea Institutului lui Ion Iliescu si Gelu Voican Voiculescu, in linie dreapta. Proiectul a f...

Proiectul de lege a primit 86 de voturi "pentru" si 47 "impotriva".

Social-democratii s-au opus desfiintarii IRR. Saptamana trecuta, senatorul PSD Lucian Romascanu declara in plen ca e mai usor sa darami decat sa construiesti, sustinand ca initiatorii proiectului puteau corecta legea fara sa recurga la desfiintarea institutului, care poate sa faca foarte multe pentru memoria Revolutiei romane."E mai usor sa darami decat sa construiesti. E mult mai usor pentru dumneavoastra, stimati colegi din partea dreapta a tarii, sa legiferati plecand de la umori personale si negandind la ceea ce trebuie sa se intample cu adevarat, aveati instrumentul corectarii legii, il aveam cu totii, ati ales sa desfiintati un institut care putea si poate sa faca foarte multe pentru memoria Revolutiei romane. Este o rusine ceea ce se intampla", a sustinut Romascanu.

Senatorul USR-PLUS Cristian Bercea a subliniat ca IRR nu-l mai recunoaste pe Ion Iliescu drept presedinte, insa nu acelasi lucru se intampla cu PSD."Am fost cu totii martori, acum cateva luni de zile, la incercarea patetica a Institutului de a se debarasa de Ion Iliescu. IRR nu-l mai recunoaste pe Ion Iliescu drept presedinte, lucru care nu se intampla si cu PSD. Am vazut ca in campanie PSD a spus ca s-a reformat, s-a lepadat de Liviu Dragnea (...). Intrebarea mea este urmatoarea: PSD, te lepezi de Iliescu?", a spus acesta.

In replica, Romascanu a acuzat ca USR-PLUS nu are istorie, un trecut la care sa se raporteze."Dumneavoastra n-aveti istorie. Din fericire sau din nefericire, n-aveti un trecut la care sa va raportati cu regret, cu invatatura sau cu acceptare. Noi ne-am asumat trecutul cu toate ale sale si incercam sa ne indreptam pe cat posibil. Dumneavoastra in schimb construiti prin prezentul de azi un trecut pentru care maine, poimaine va va fi foarte rusine", a spus social-democratul.

Liderul grupului senatorial USR-PLUS, Radu Mihail, a raspuns ca alianta pe care o reprezinta are istorie, aratand ca in 13-15 iunie s-a aflat la Piata Universitatii, unde a fost aproape sa fie batut de mineri."Noi, USR-PLUS, avem istorie, acum 31 de ani, pe 13 si 15 iunie eram in Piata Universitatii, aproape am fost batut de mineri la facultate, de unde ieseam de la examen si stim foarte bine ce inseamna Ion Iliescu si ce au facut acei oameni impotriva noastra pana acum. Trecutul acela ne-a facut ca intr-un final sa ne hotaram sa intram in politica, dar nu puteti nega faptul ca noi suntem cei care am stat si am muncit, am platit taxe si impozite si acum vrem sa scapam de Ion Iliescu si tot ce inseamna ramas dupa el, din pacate, si in aceasta sala", a punctat Mihail.

Desfiintarea IRR a fost sustinuta si de AUR. Liderul senatorilor din acest partid, Claudiu Tarziu, a declarat ca Institutul trebuie desfiintat "mult mai demult, pentru ca are realizari foarte putine, in conditiile in care a fost destul de generos finantat si mobilat cu multi angajati, insa nu poti sa legiferezi in functie de simpatii si antipatii"."Nu ma poate nimeni banui ca il iubesc, ca il stimez si ca il apreciez foarte tare pe fostul presedinte al Romaniei din multe pricini si prima este pentru ca il consider vinovat de stagnarea tarii, cel putin un deceniu. De asemenea, il consider vinovat pentru toata pletora mafiotica si ticalos stangista, pe care a ocrotit-o, a promovat-o si pe care a lasat-o sa se manifeste in plenitudinea ei, in structurile de putere ale tarii (...). Nu poti sa legiferezi in functie de simpatii si de antipatii. Trebuie sa te gandesti care este rostul pentru societate al acestui proiect de lege", a mai spus Tarziu.

La randul sau, Virgil Guran, liderul grupului senatorial liberal, a spus ca liberalii au propus acest proiect pentru ca Romania trebuie sa renunte la institutii care nu-si ating scopul si consuma bani.

"Vad ca se duce discutia catre o persoana care a fost presedintele Romaniei si ca aceasta lege ar fi fost promovata pentru a-l indeparta pe Ion Iliescu, o razbunare, cum vreti sa o numiti. Nu, credeti-ma, PNL a venit cu acest proiect sprijinit de ceilalti colegi din coalitie pentru a incepe odata un lucru care ar trebui sa inceapa in Romania: sa renuntam la institutii care nu-si ating scopul si care consuma bani. Si sunt destule (...). PNL va vota pentru desfiintarea institutului", a conchis Guran, potrivit Agerpres.

Citeste si: "Ion Iliescu a demisionat de la sefia Institutului Revolutiei Romane. Cine ii ia locul"

Comments