Directorul unei institutii fantoma, trai in lux pe bani publici. Acuzatii grave la adresa sefului de...

Pe de alta parte, Mihail Dan Grigore sustine ca acuzatiile care i se aduc nu sunt justificate. Jurnalistii Realitatea Plus au incercat sa obtina un punct de vedere de la Primarul Capitalei, dar fara succes.

Potrivit rechizitoriului DNA, timp de aproape 10 ani, intre 2007 si 2016, din bugetul Centrului de Protectie a Plantelor Bucuresti peste 10 milioane de lei ar fi fost sustrasi. Jurnalistii sustin ca, banii ar fi ajuns direct in buzunarele directorului care conduce de aproape 24 de ani institutia care se ocupa cu tratarea plantelor din Capitala. Acesta este banuit ca oprea surplusul obtinut din vanzarea unor produse fitosanitare.

O intelegere de acum 16 ani dintre Dan Grigore si afaceristul Petre Iancu prevedea ca directorul Centrului sa cumpere produse fitosanitare (insecticid, erbicid si altele asemenea), la preturi mult mai mari decat cele de pe piata, de la cele trei firme controlate de Petre Iancu: AGC Agrofert, Flore Agrofert si Penychim Forte. In unele cazuri, produsele erau supraevaluate chiar si de 3,5 ori, scrie Buletin de Bucuresti.

Centrul din curtea Primariei Generale mai trebuia sa plateasca si facturi fictive emise de cele trei firme, fara sa primeasca nimic in schimb. Diferenta dintre pretul pietei si pretul la care institutia cumpara produsele fitosanitare era scoasa din conturile firmelor si data directorului Mihail Dan Grigore sub forma unui ,,comision".

Propunere de arestare preventiva pentru presedintele CJ Vaslui Dumitru Buzatu

De fiecare data cand Centrul de Protectie a Plantelor platea o factura, Petre Iancu, se ducea la mai multe bancomate din Bucuresti si scotea banii cash din conturile firmelor, cate 5.000 de lei o data. Cand se strangeau 50.000 de lei, se ducea in biroul directorului ca sa-i inmaneze banii personal.

Asa, intre 2007 si 2016, au ajuns la directorul Centrului peste 10 milioane de lei, adica mai bine de doua milioane de euro. Asta in conditiile in care bugetul anual al institutiei a fost in medie, in tot acest timp, de 1,4 milioane de euro.

Banii publici ajunsi in buzunarele directorului au fost cheltuiti cu prima ocazie. Cu o parte din ei a plecat in vacante de lux. Mai precis a facut 35 de calatorii, in peste 20 de tari, printre care si unele exotice cum ar fi Jamaica, Indonezia sau Caraibe.

Anca Alexandrescu: Este foarte bine ce i s-a intamplat lui Dumitru Buzatu, dar de ce abia acum?

In aceste excursii era insotit de sotia lui, Florentina Grigore. Primul sejur a avut loc in Mexic, in februarie 2007, an in care a avut nu mai putin de opt astfel de excursii.

Directorul institutiei fantoma, avere de nabab

Declaratia lui de avere arata ca detine o pensiune de aproape 1,5 milioane de euro la doar 6 kilometri de Castelul Bran si o casa de lux in Bragadiru. Potrivit jurnalistilor de la buletin de Bucuresti, tot cu bani din bugetul institutiei, acesta si-ar fi cumparat doi bolizi si ar fi fost in 35 de vacante de lux in 20 de tari, printre care si unele exotice precum Jamaica, Indonezia sau Oman.

Desi procurorii DNA l-au trimis in judecata pe Mihail Dan Grigore in 2021, acesta este inca la conducerea institutiei. La inceputul acestei luni insa, primarul Capitalei, Nicusor Dan, a pus in dezbatere publica proiectele de hotarare pentru desfiintare a cinci institutii din subordinea Primariei Capitalei, iar printre ele se afla si Centrul de Protectie a Plantelor, care are atributii similare cu Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement.

Campanie uriasa de promovare a firmelor lui Umbrarescu. Baronul asfaltului, tinut in brate si dupa tragedia de pe Autostrada Moldovei

Comments