DUMANSKA, DE NETRECUT – Romania s-a calificat in semifinalele Mondialului Under-20!

DUMANSKA, DE NETRECUT – Romania s-a calificat in semifinalele Mondialului Under-20!

DUMANSKA Naţionala de handbal tineret (sub 20 de ani) s-a calificat în semifinalele Campionatului Mondial care se desfășoară în Rusia, după ce a învins Croaţia cu 21-20. La 2 ani distanţă după ce a cucerit titlul mondial la categoria sub 18 ani, România este din nou între cele mai bune patru reprezentative din lume. 

  • Iulia Dumanska a intrat în posesia cetăţeniei române în această primăvară, astfel că Mondialul din Rusia este prima competiţie oficială unde reprezintă România.
  • Jocul a început prost pentru România, ca o continuare parcă a jocului din ultimele minute cu Japonia, din optimile de finală, când ”tricolorele” au tremurat pentru calificare. Apărarea cinci plus unu a fost uşor depăşită de adversare, iar în atac greşelile au fost peste media acceptată. Astfel, Croaţia s-a desprins după 10 minute la patru goluri, scor 7-3.

Revirimentul echipei s-a lăsat aşteptat, nici liderul Cristina Laslo nu a prins o zi fastă. După ce a ratat un 7 metri şi a alunecat pe parchet – fiind nevoie de intervenţia echipei medicale -, coordonatorul de joc a primit apoi şi o eliminare de 2 minute pentru că a intrat mai devreme cu un atac în echipă. Noul regulament i-a jucat feste României. Dar Iulia Dumanska şi-a început recitalul şi a păstrat măcar acest deficit pe tabela de marcaj, de 3-4 goluri.

Răsturnarea de situaţie s-a produs totuşi până la pauză, iar un ajutor a venit chiar de la antrenorul croat, care a solicitat time-out la scorul de 10-7 pentru echipa lui, în minutul 23. Echipa s-a organizat mai bine în apărare, Dumanska a continuat să fie la înălţime, iar Cristina Laslo nu a dorit să rămână datoare. Cu două explozii în braţ a restabilit egalitatea, 10-10 (min. 29). Primul gol de la 9 metri a venit abia în minutul 26, suficient însă ca România să prindă aripi şi să intre în avantaj la cabine, 11-10.

La începutul reprizei a doua, Laslo a fost mai bine susţinută de coechipierele din linia de 9 metri, Polocoşer şi Alina Ilie, iar rezultatele s-au văzut imediat, 15-11 (min. 36), 16-13 (min. 40). Dar nu avea să fie o calificare lipsită de emoţii, de suspans. Tricolorele au început să se precipite din nou în atac, doar că au fost foarte norocoase, au avut fost susţinute din spate de un talisman! Cele patru bare consecutive din intervalul 40-45 s-au transformat în cinci parade consecutive ale Iuliei Dumanska. S-a jucat fără goluri până în minutul 47, când Croaţia a întrerupt în cele din urmă seria neagră a nereuşitelor din cele două tabere.

dumanska

În ultimele 10 minute, echipa condusă de Ion Crăciun a fost nevoită să suporte şi două inferiorităţi numerice, astfel că adversara s-a apropiat la 19-18 (min. 53) şi 20-19 (min. 55). Polocoşer a avut o sclipire şi a asigurat o gură de oxigen echipei în minutul 56, dar cea care avea să închidă meciul a fost tot Dumanska.

După o nouă intervenţie la 21-19, portarul şi-a hipnotizat o adversară la 7 metri, cu 12 secunde înainte de final, iar mingea s-a dus în bară. România a evitat astfel prelungirile şi şi-a putut savura calificarea în semifinale.

Alina Ilie a fost cea mai bună marcatoare a echipei noastre, cu 8 goluri. Pentru echipa antrenată de Ion Crăciun au mai înscris Alexandra Dindiligan – 5 goluri, Cristina Laslo – 3, Andreea Taivan – 2, Anca Polocoșer – 2, Lorena Ostase – 1.

Pentru Croația au marcat Paula Posavec – 6 goluri, Stella Posavec – 5, Dora Kalaus – 3, Marija Ljubicic – 3, Larissa Kalaus – 1, Andrea Pavkovic – 1, Sara Senvald – 1.

România va juca în semifinale cu Danemarca, joi, de la ora 17,30 (ora României). Danezele au trecut în sferturi de Suedia cu 22-15. În cealaltă semifinală se vor înfrunta Germania și Rusia (joi, 20,00) (prosport.ro)

Comments