Elena Ceausescu si reteaua MENAJERELOR. Informatoarele ,,Savantei" bagau spaima in securisti si secr...

De la nivelul de "Lenuta lui Briceag" dintr-un sat dambovitean pana la al doilea om in stat, Elena Ceausescu n-a evoluat mai deloc. A ramas, in esenta, o tata clevetitoare care, pe masura de acumula putere, se razbuna pe cei pe care-i considera superiori ei si baga spaima in cei pe care dorea sa-i controleze pe viitor.,,In istoria secolului (XX- N.R.) celor mai mari descoperiri stiintifice, per-formanta ca o semianalfabeta sa treaca drept <> e insa unica", nota istoricul Lavinia Betea, autoarea celor mai numeroase carti bazate pe confesiunile unor importanti lideri comunisti.Pe de alta parte, tentatia de a pune pe seama Elenei toate relele risca sa diminueze vinovatia lui Nicolae Ceausescu, cel care i-a permis sa acumuleze o asemena putere si influenta. Este drept ca, de pe la inceputul anilor `80. sotia liderului comunist a inceput sa lase impresia ca a trecut la butoane.

,,Se facuse un transfer de atributii de la presedinte catre ea. Fara indoiala ca vinovat s-a facut Nicolae Ceausescu," a relatat intr-una dintre cartile sale colonelul (r) Adrian Eugen Cristea, director adjunct in Directia de Securitate si Garda Prezidentiala.Transferul de putere i-a folosit Elenei Ceausescu, in primul rand, pentru a-si satisface ,,curiozitatea bolnavicioasa de a sti tot ce se intampla cu fiul ei si, de multe ori, si cu altii", fara sa-i pese cata risipa de efort si resurse se facea pentru chestiuni banale.RETEAUA MENAJERLOR SI CONFIDENTELORSistemul camarilei rosii n-a fost o inventie a regimului comunist roman sau al familiei Ceausescu. Gheorghiu Dej, dar mai ales fiica sa, Lica, foloseau discretionar institutiile statului pentru a-si satisface cele mai banale capricii, iar ,,favoritii" si ,,favoritele" care stiau sa sopteasca ceea ce-i interesa pe stapani erau cultivati cu grija. De altfel, se spune ca Elena Ceausescu a incercat sa devina o ,,tovarasa de curte" a Licai, dar a fost respinsa cu aroganta. Lectia i-a prins bine si peste doar cativa ani, cand Nicolae Ceausescu a preluat sefia partidului, s-a razbunat cu varf si indesat.

Gheorghiu Dej, stalinistul fanariot. Raport CIA despre primul lider comunist: corupt, afemeiat, ahtiat dupa lux, putere si baniIncet, dar sigur, Elena Ceausescu isi luase un aliat de nadejde: Securitatea. O spun atat colonelul Cristea, cat si Cornel Burtica, un fost membru al CC si ministru. ,,Cu ajutorul ei il influenta (pe Nicolae - N.R) sau contracara masurile luate fara avizul ei" (Culpe care nu se uita - C. Burtica in dialog cu Rodica Culcer).

Americanii au "citit-o" pe Elena Ceausescu inca din anii \"70. Ce scria CIA in rapoartele secrete?Cand informatiile oferite de servicii nu o satisfaceau, Elena Ceausescu apele la solutii alternative: personalul care-i era pus la dispozitie. Menajera de la Bucuresti Suzana Andreias era confidenta de incredere si avea o influenta majora. Povestea ei a fost relatata pe larg intr-o carte. Urma in ierarhie menajera sefa a vilei de la Neptun.,,Stia sa-i puna la treaba pe altii si prin relatiile directe pe care le avea cu Elena Ceausescu i se dusese vestea, astfel ca de la cel mai mic pana la primul secretar (al PCR) pe judet, toti aveau fata luminoasa cand o intalneau si-i rezolvau cerintele, caci altfel nu se stia cand sosea momentul pentru vreunul dintre ei, ce se simtea cu multa stabilitate in locul pe care-l ocupa, sa i se spuna <<sa nu-l mai vad pe aici>>;" , povesteste colonelul Eugen Cristea.

Litoral 1977 - visul frumos s-a terminat. Revolta turistilor sindicalisti a ajuns in ,,Flacara" lui Paunescu si in dosarele SecuritatiiMOARTEA LEBEDEI. SECURISTII AU FACUT RAPORT MEDICO-LEGAL, DE TEAMA CA-I TOARA MENAJERELEUn exemplu al gradului de suspicionare la care ajunsese in anii `80, de teama Elenei Ceausescu, este episodul banal al mortii unei lebede, de la vila din Neptun.In curtea incintei existau piscine si bazine de agrement, iar intr-unul dintre ele inotau lebede special aduse pentru a delecta cuplul. In 1985, inainte de sosirea celor 2, s-a facut curatenie generala, ceea ce a implicat si golirea bazinelor. O lebada insa, din obisnuinta, a sarit in gol si, fiind supraponderala, a murit.,,A fost dusa la un laborator veterinar din Constanta pentru a se stabili cauza mortii, desi se stia bine motivul. Era o acoperire pe care cativa ofiteri (de Securitatea - N.R.) o luau pentru ca moartea lebedei sa nu fie interpretata ca fiind de alta natura (...) Rezultatul de laborator a confirmat banuielile si anume ca prin lovire s-a produs infarctul. In particular ni s-a transmis ca a murit de prea mult bine.(...)", a povestit fostul sef al pazei prezidetiale, in cartea sa "Familia Ceausescu si Directia a 5-a".

Revelionul SECURISTILOR. Ce li se servea la masa festiva, in afara de discursul lui Ceausescu - DOCUMENTE ARHIVAPrecautia s-a dovedit bine-venita, pentru ca menajera sefa o informase pe Elena Ceausescu despre evenimentul deosebit, probabil si de teama ca ,,tovarasa" sa nu afle din alta parte. In timp, sotia presedintelui ajunsese sa stie tot ce se petrecea in vilele speciale de la Neptun.,,Confidenta era permanent la post. Nu stiau cei din aparatul informativ, pentru ca evitau sa se bage in cunoasterea unor aspecte care nu erau de natura sa lezeze securitatea familiei prezidentiale, cate stia aceasta. In dorinta de a cunoaste cat mai mult, incluzand si vilele speciale ce erau puse permanent la dispozitia persoanelor cu functii de conducere in aparatul central de partid, confidenta isi crease, fara a cunoaste niste metode elementare ale culegerii de informatii, un fel de retea in randul femeilor de serviciu din aceste vile. Acestea isi dadusera seama ca este mai bine sa spui sub aspectul clevetelii, in mod colegial si apropiat ce vezi si constati la locul de munca pe care-l aveau, dar sa se simta in siguranta ca nimeni nu le va schimba, decat sa fie tacute si sa lase impresia ca n-au vazut nimic.(...) Nici menajera sefa si nici celelalte angajate, responsabile de vila si ce-or mai fi fost nu-si dadeau seama in ce sistem de informatii se gaseau. (...) Nimeni nu banuia ca tocmai aceste femei tacute si linistite, dar care intre ele cleveteau, sunt autoarele informarilor (...) Practicarea acestei modalitati de informare nu a fost o noutate. Se realizeaza peste tot, mai ales intr-un sistem totalitar, in folosul familiei predominante (...)", mai noteaza fostul ofiter de Securitate Adrian Cristea.Sistemul vilelor de protocol de la Neptun a fost cam acelasi din perioada 1950-1980. Fiecare avea ca angajati, de la gospodaria de partid locala, zidari, vopsitori, zugravi, paznici, tinichigii, contabili, sefi, directori. Fiecare vila statea nefolosita circa 340 de zile pe an, in conditiile in care costurile de intretinere erau enorme.

Chiar sotii Ceausescu petreceau in vila de la Neptun cam 25-30 de zile, de regula in perioada iulie-august, pentru odihna si tratament. Cladirea acea toate facilitatile si si afla in ansamblul altor cladiri dedicate nomenclaturii, inclusiv vila Uniunii Scriitorilor.

Din acest motiv, statiunea Neptun era supravegheata cu atentie deosebita de catre Militie si Securitate, curatenia publica era intretinuta constant, pana si restaurantele aveau obligatia sa se asigure ca dupa ora 22:00 nu se aude in afara muzica. Se spune ca pana si hotii evitau Neptunul, de teama sa nu cada in plasa "organelor".

Comments