EURO 2016 – Pericole diverse: de la amenintari teroriste pana la bilete false

EURO 2016 – Pericole diverse: de la amenintari teroriste pana la bilete false

EURO 2016. Turneul final al Campionatului European s-a desfăşurat, până în faza semifinalelor, fără prea multe evenimente neplăcute, cu excepţia primelor trei zile ale competiţiei, când au existat mai multe confruntări fizice între membrii unor galerii, cu ruşii şi englezii în prima linie.

Înaintea finalei există însă unele motive de îngrijorare legate mai mult de faptul că, firesc, ultimul act al turneului se bucură de fiecare dată de cea mai mare audienţă. Ministrul german de interne, Thomas de Maiziere, consideră că finala poate fi o “ţintă atractivă” pentru terorişti: “Autorităţile franceze sunt bine pregătite. Şi nu avem niciun indiciu clar privind vreun plan de comitere a unui atentat. Dar, cu cât meciurile sunt mai spectaculoase, cu atât finala va fi o ţintă mai atractivă. Dar serviciile de securitate ştiu acest lucru. Europa, inclusiv Germania, este o ţintă pentru terorişti. Unele persoane cred că ameninţările se diminuează în contextul succeselor militare din Siria şi Irak, unde reţeaua Stat Islamic pierde teren. Eu nu văd lucrurile în acest fel. Eu consider că este vorba de un efect asimetric: dacă organizaţia teroristă Stat Islamic va fi slăbită, va încerca să transfere conflictul în străinătate”.

Pe de altă parte, şi UEFA a lansat un avertisment legat de numărul mare de bilete false existente pe piaţă. UFFA a constatat “o creştere a vânzării de bilete pe piaţa neagră în timpul sferturilor de finală”, pe internet sau prin intermediul unor vânzători aflaţi în jurul stadioanelor. Chiar dacă, aparent, între cele două informaţii nu există o legătură directă, de îmbulzeala creată la porţile stadionului din cauza posesorilor de bilete false pot profita oameni rău intenţionaţi. Într-un comunicat, UEFA face mai multe precizări: “Au existat numeroase cazuri de bilete false la intrări, iar deţinătorilor acestor bilete false le-a fost refuzat accesul pe stadion. UEFA au primit informaţii din partea autorităţilor referitoare la un risc crescând de bilete false vândute pe piaţa neagră. În consecinţă, UEFA ţine să-i avertizeze pe toţi fanii fotbalului că biletele cumpărate din surse neautorizate, deseori la un preţ superior faţă de cel al valorii nominale, pot fi false sau nevalabile”.

În luna martie, Giancarlo Abete, vicepreşedintele UEFA, vorbea deschis despre varianta disputării unor meciuri fără spectatori: “Există riscul ca unele meciuri de la Euro să se joace cu porţile închise. Sunt unele partide cu grad ridicat de ameninţare teroristă şi luăm în calcul mai multe variante”. Din fericire nu a fost cazul, aceast lucru reprezentând o mare victorie pentru organizatori.

Bugetul pentru asigurarea securităţii meciurilor a fost de 17 milioane de euro, 4 milioane fiind asigurate de către UEFA. Bugetul total al securităţii turneului final (inclusiv aeroporturi, gări, staţii de metrou, locurile de cantonament ale echipelor…) s-a ridicat la aproximativ 200 de milioane de euro, conform unor surse din presa franceză. Franţa a mobilizat peste 90.000 de militari, agenţi de poliţie şi ofiţeri ai serviciilor de informaţii pentru garantarea securităţii în timpul Euro 2016.

sursa

Comments