EVENIMENT - A avut loc tarnosirea bisericii din Ariesu de Padure

EVENIMENT - A avut loc tarnosirea bisericii din Ariesu de Padure

EVENIMENT Joi, 11 august, un eveniment deosebit a avut loc la Arieşu de Pădure, Protopopiatul Chioar.

EVENIMENT Este vorba despre slujba de târnosire a bisericii din localitate, slujbă oficiată de PS Iustin Sigheteanul, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi.

Din sobor au făcut parte pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial, pr. Nicolae Petruş, protopopul Chioarului, parohul pr. Ciprian Coza, preoţi din parohiile vecine şi de mai departe, diaconi.

Slujba târnosirii s-a făcut după rânduiala Bisericii Ortodoxe de sfinţire a Sfintei Mese, cu aşezarea Sfintelor Moaşte de Sfinţi Mucenici, a icoanelor celor patru evanghelişti, cu toate rugăciunile care se fac la târnosirea unei biserici.

Pe lângă hramul istoric „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, biserica a primit şi al doilea hram, „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul”, 2016 fiind Anul Comemorativ al acestui sfânt şi a tipografilor bisericeşti.

Lucrările de târnosire au fost necesare ca urmare a reorganizării Sfântului Altar şi a rezidirii Sfintei Mese după noile reguli impuse pentru oficierea serviciu divin, fără trepte, fără obstacole, de o înălţime şi mărime potrivite.

Biserica din Arieşu de Pădure a fost construită între anii 1906 şi 1908, iar în ultimii 12 ani s-au executat mai multe lucrări: s-a acoperit biserica cu tablă zincată, s-a confecţionat şi montat un gard de fier pentru împrejmuirea curţii bisericii, s-au montat geamuri termopan cu tâmplărie de aluminiu, s-au înlocuit candelabrele cu altele noi, s-a pictat biserica în tehnica tempera, s-a făcut o catapeteasmă nouă, a fost montat parchet în toată biserica, s-a înlocuit mobilierul vechi cu altul nou, s-au turnat trotuare şi scări de acces în biserică. În ultimul an s-a renovat faţada, s-a reorganizat Sfântul Altar şi s-a zidit Sfânta Masă.

După târnosire, a fost oficiată slujba Paraclisului Maicii Domnului.

Pentru strădaniile de-a lungul anilor, preotul paroh Ciprian Coza a primit din partea PS Iustin Sigheteanul o Gramată Episcopală, în care este consemnat evenimentul, şi o bederniţă, având deja distincţiile de iconom stavrofor.

Diplome de vrednicie au primit Consiliul Parohial şi Comitetul Parohial, prim-epitropul Bujorel Mureşan, care este şi primarul comunei, preşedintele Consiliului Judeţean, Gabriel Zetea, prezent la eveniment, şi binefăcătorul Bogdan Dobrican, care a refăcut Sfânta Masă.
Andrei Fărcaş

Comments