EXCLUSIV. Documentul pe baza caruia Iohannis a spus ca ,,am dublat paturile ATI", dar nu a zis ca de...


Presedintele Iohannis a prezentat doar jumatatea plina a paharului. Capacitatea de terapie intensiva in Romania s-a imbunatatit sub aspect tehnic, din aprilie pana azi: de pilda, numarul de ventilatoare a sporit cu 70%, dar ATI nu inseamna doar echipamente, ci si oameni. 1.159 de medici ATI specialisti si primari lucreaza in sistemul public, potrivit analizei SRATI obtinute de Libertatea.


Documentul pe care Klaus Iohannis l-a avut pe masa arata ca, daca la inceputul pandemiei erau de doua ori mai putini medici ATI decat numarul de posturi de lucru, astazi sunt de 3 ori mai putini medici ATI decat posturi de lucru.


O analiza a resurselor ATI disponibile la nivel national, realizata pentru Ministerul Sanatatii de Societatea Romana de Anestezie si Terapie Intensiva (SRATI), arata ca a crescut substantial dotarea din sectiile de Terapie Intensiva, de la inceputul pandemiei pana in prezent. Dar nu acelasi lucru se poate spune despre personalul medical - in esenta, acelasi din punct de vedere numeric, ca in primavara.


Pacient cu masca mare de oxigen, supravegheat de medic, la sectia ATI de la Spitalul Municipal Oradea | Foto: Eli Driu

In martie existau aproximativ 1.300 de paturi ATI adulti, dotate cu ventilatoare mecanice, iar astazi sunt peste 2.252 astfel de paturi.


Documentul care a ajuns la Klaus Iohannis prezinta situatia actuala (la 27 octombrie) a paturilor, dotarilor si personalului de terapie intensiva din Romania. De asemenea, raportul SRATI arata cum s-au imbunatatit lucrurile din aprilie pana in prezent.


Raport pe 191 de sectii ATI


Analiza a inclus rapoarte realizate cu sprijinul medicilor ATI din cele 191 de sectii ATI din Romania, iar documentul poarta semnatura profesorilor de ATI Serban Bubenek si Dorel Sandesc.


In sistemul public de sanatate, ceea ce s-a dublat nu este nici numarul paturilor, cum a spus presedintele Iohannis, nici al medicilor, ci a crescut substantial numarul paturilor dotate corespunzator - inclusiv cu ventilatoare mecanice - din totalul de aproximativ 4.000 de paturi de ATI.


Asa ar putea fi rezumat documentul, plin de cifre care radiografiaza reteaua de ATI.&


Raportul pe care Klaus Iohannis si-a bazat declaratiile arata ca in aprilie 2020 aveam mai putin de jumatate din medicii ATI raportat la posturile de lucru existente, iar acum, pentru ca a sporit numarul de paturi, avem de 3 ori mai putini decat posturi de lucru. Acolo unde exista un medic ATI, ne-ar trebui, in mod ideal, 3 pentru un raport 1:1 medic-post de lucru.


Numarul posturilor de lucru este o indicatie a nevoii de personal din sistem, chiar daca nu intotdeauna in cifra absoluta: sunt situatii cand acelasi medic poate acoperi doua posturi de lucru.


Cum arata evolutia pe capitole?


Peste 2.200 din paturile ATI au si ventilatoare mecanice


La nivel national, exista in total 4.175 de paturi de terapie intensiva (date pentru 19 octombrie 2020, ramase neschimbate la acest moment, potrivit surselor Libertatea):


3.065 de paturi de terapie intensiva.401 paturi de supraveghere postanestezica.709 paturi de terapie intensiva intermediara postoperatorie.

Pe langa acestea, mai sunt 169 de paturi complet functionale in spitalele modulare:


60 in unitati de terapie intensiva mobile.23 de paturi la Spitalul modular ROL2 (Otopeni).48 de paturi la Spitalul modular Letcani (Moldova).38 de paturi la Spitalul Elias.

Aceste paturi au fost create, in timpul pandemiei, pentru pacientii cu COVID-19. De asemenea, in ultima perioada, un numar important de spitale au creat noi zone ATI COVID-19 - din acest punct de vedere, numarul paturilor ATI-COVID a crescut saptamanal (fara ca asta sa insemne si o crestere a totalului paturilor de terapie intensiva).


Achizitiile importante au crescut mult nivelul dotarilor din sistemul public, pe sectiile ATI


In tara sunt 2.252 de ventilatoare mecanice, la care se adauga 262 de ventilatoare de transport. Si numai in Bucuresti sunt 648 de ventilatoare mecanice, deci peste un sfert din totalul disponibil la nivel national.


Pentru monitorizarea functiilor vitale exista in tara 2.756 de monitoare ATI, plus 206 monitoare pentru transportul pacientilor.


Ce s-a cumparat in ultima jumatate de an, pentru a spori capacitatea din sectiile de ATI?


994 de ventilatoare ATI au fost achizitionate la nivel national, in perioada martie-octombrie 2020.


Aproximativ 650 din cele aproape 1.000 de noi ventilatoare erau livrate si instalate la 1 octombrie.


Numarul ventilatoarelor va fi aproape dublu in decembrie fata de luna aprilie si se va ajunge ca mai mult de jumatate din paturile de ATI din tara sa aiba ventilator mecanic functional pana la data de 15 decembrie.


Mai mult de jumatate din paturile ATI vor fi dotate cu ventilatoare mecanice functionale, in decembrie, fata de primavara acestui an | Foto: Eli Driu

Ce institutii le-au achizitionat


Ventilatoarele, la fel ca restul dotarilor, au fost achizitionate din mai multe surse, astfel:


Ministerul Sanatatii a cumparat 460 cu finantare de la Banca Mondiala si inca 155 finantate direct din bugetul ministerului.186 ventilatoare au fost donatii sau aparate primite de la ONG-uri.125 - achizitionate de administratiile locale.60 de ventilatoare cumparate de alte ministere.8 de catre UMF-uri.&

Dintre ventilatoarele cumparate prin Banca Mondiala, 344 de aparate urmeaza sa fie livrate si instalate pana la data de 15 decembrie.&


Daca ne raportam la situatia de la inceputul pandemiei, capacitatea ATI pe ventilare mecanica a crescut cu 73% din luna aprilie pana in luna octombrie: de la 1.300 de ventilatoare mecanice pana la 2.252 de ventilatoare ATI functionale in toata tara.



Pana la sfarsitul anului vor mai fi adaugate alte peste 300 de aparate.


1.101 monitoare ATI au fost cumparate la nivel national, in perioada martie-octombrie 2020


Majoritatea monitoarelor ATI au fost achizitionate de Ministerul Sanatatii, cu ajutorul unei finantari obtinute de la Banca Mondiala: 690. Dintre ele, 90 vor fi livrate si instalate pana la 15 decembrie.


Inca 71 de monitoare ATI au fost achizitionate direct din bugetul Ministerului Sanatatii, 44 de alte ministere, iar 230 de administratiile locale.


696 de paturi ATI

de inalta performanta (e vorba de patul efectiv) au fost achizitionate la nivel national, din martie pana in prezent.



Dintre aceste paturi, 460 au fost cumparate de Ministerul Sanatatii, cu finantare de la Banca Mondiala, iar majoritatea au fost deja livrate si instalate. Inca 115 paturi au fost cumparate de primarii si consilii locale sau judetene. Iar 43 au fost donatii sau sponsorizate de ONG-uri. La 1 octombrie erau instalate 636 de paturi ATI noi.



Ce n-a spus presedintele: nevoia de personal din sistemul public a crescut dramatic, odata cu evolutia pandemiei


In sistemul public de sanatate lucreaza 1.159 de medici ATI specialisti si primari, aproximativ acelasi numar ca in primavara acestui an, potrivit analizei SRATI.


In schimb, odata cu reorganizarea sistemului pentru a face fata pandemiei, a crescut semnificativ numarul de posturi de lucru ATI. E vorba de posturi necesare, care sa asigure garzile ATI si tratarea bolnavilor.


Astfel, daca in luna aprilie, in sistem era un medic ATI la 2,3 posturi de lucru, astazi exista un medic ATI la 3,2 posturi de lucru, iar in decembrie va fi un medic ATI la 3,5 posturi de lucru.


Astazi exista un medic ATI la 3,2 posturi de lucru | Foto: Eli Driu

Cu alte cuvinte, sistemul trage tot mai mult de - in mare - aceiasi specialisti de ATI pe care conta si la inceputul anului, desi noua luni de pandemie i-au impins pana la burnout pe multi dintre acesti medici.


Posturile de lucru se refera la posturile din spital, unde este nevoie de un specialist in terapie intensiva. De exemplu, intr-un spital foarte mic poate sa fie nevoie de 2 medici ATI pentru sectia de profil, dar si de un anestezist pentru blocul operator. Asta inseamna ca sunt 3 posturi de lucru, dar ele pot fi ocupate si daca spitalul angajeaza doar doi medici. Numarul de posturi de lucru reprezinta o indicatie a nevoii de personal - chiar daca, in practica, necesarul numeric de oameni nu este neaparat acelasi.


Astazi sunt aproape 3.400 de posturi de lucru pentru medici ATI in spitalele din Romania, iar medici sunt 1.159.



Aceasta evolutie a raportului dintre medici si posturi de lucru arata cum o specialitate deficitara deja, cea de ATI, a devenit si mai problematica din perspectiva personalului.


Aceiasi medici trebuie sa se ocupe de un numar mult mai mare de cazuri decat inaintea pandemiei, precum si sa asigure mai multe linii de garda decat inaintea pandemiei.


O tendinta similara poate fi remarcata si la nivelul asistentelor de terapie intensiva.& &



In aprilie existau in sistem un asistent medical ATI la 1,9 posturi de lucru ATI. Astazi insa exista un asistent medical ATI la 2,6 posturi. Iar in decembrie, SRATI preconizeaza un raport de un asistent ATI la 2,9 posturi.


Analiza SRATI mai arata niste lipsuri fundamentale ale sistemului. In 19% dintre spitale, sectiile ATI nu au nici macar un kinetoterapeut angajat.


Iar in 16% dintre spitale nu exista psihologi in sectiile ATI.&


Comments