EXCLUSIV. Importante licitatii pe bani publici din IT sunt suspectate ca au fost aranjate la ,,valor...

Lui CISCO, distribuitorilor sai si altor noua firme de IT li s-au ridicat recent informatii din sediu, de catre Consiliul Concurentei. Instanta a aprobat inspectia inopinata dupa ce judecatorii au primit documente prin care li s-a explicat ca exista indicii ca firmele s-au inteles ca sa ridice pretul la contracte publice. Castigau mereu aceleasi companii si la preturi mari, "de pana la 99.99% din valoarea estimata", sustine Consiliul Concurentei. Nu doar statul, ci si firmele concurente s-au considerat pagubite, iar acestea au reclamat practica.

Consiliul Concurentei investigheaza o posibila coordonare a preturilor intre CISCO, producatorul american de echipamente IT&C, distribuitorii sai autorizati (Alef, Ingram si Logicom) si alte noua firme pentru manipularea castigarii unor contracte de achizitii publice. Informatiile apar in decizia Curtii de Apel Bucuresti, din 29 mai 2024, care a autorizat cererea Consiliului Concurentei de a face inspectii inopinate la sediul celor 14 firme din Romania, document consultat de HotNews.ro.

Consiliul Concurentei a adresat, in data de 28 mai 2024, o solicitare catre Curtea de Apel Bucuresti pentru realizarea unor inspectii inopinate la 14 firme cu sedii in Romania, respectiv:

  • CISCO Systems Romania
  • Alef Distribution Ro
  • Ingram Micro Distribution
  • Logicom Information Technology Distribution
  • Arctic Stream
  • Datanet Systems
  • Dataware Consulting
  • Dendrio Solutions
  • Eta2U
  • Evotech-IT
  • Logic Computer
  • Metaminds
  • Trencadis Corp
  • Prime Telecom

,,Instanta considera ca se impune desfasurarea unei inspectii inopinate", a hotarat Curtea de Apel Bucuresti.

Inspectiile inopinate se fac numai dupa declansarea unei investigatii. Ce suspecteaza Consiliul Concurentei

Curtea de Apel Bucuresti arata ca inainte de a cere efectuarea acestor inspectii inopinate, presedintele Consiliului Concurentei a dispus, in data de 23 mai 2024, declansarea din oficiu a unei investigatii privind posibila incalcare a prevederilor art. 5 alin. (1) lit. a), c) si d) din Legea concurentei si a prevederilor art. 101 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene de catre 13 firme cu sediul in Romania.

Articolele respective se refera la ,, coordonarea politicilor comerciale in ceea ce priveste impartirea pietei si/sau aplicarea de conditii inegale la prestatii echivalente, corelate cu posibila coordonare in materie de pret, pentru manipularea atribuirii contractelor de achizitii publice".

  • ,,Curtea retine ca informatiile obtinute de Consiliul Concurentei indica posibilitatea ca procedurile de achizitii publice avand ca obiect comercializarea echipamentelor de tehnologia informatiei si comunicatii produse de catre CISCO sa fie impartite intre ofertanti, respectiv intreprinderile ARCTIC, DATANET, DATAWARE, DENDRIO, ETA2U, EVOTECH, LOGIC, METAMINDS si TRENCADIS, avand sprijinul furnizorului CISCO, direct sau prin intermediul distribuitorilor autorizati ALEF, INGRAM si LOGICOM, care ofera preturi astfel incat contractele sa fie atribuite operatorilor favorizati de acestia (…).
  • De asemenea, avand in vedere tipul de practica anticoncurentiala suspectata, Curtea nu exclude posibilitatea ca la sediile firmelor suspectate sa existe dovezi, fiind necesara efectuarea de inspectii", se arata in decizia Curtii de Apel.

9 firme ar fi castigat in mod constant contracte IT cu ajutorul Cisco si a celor 3 distribuitori ai sai, desi la licitatii au fost si alti ofertanti

Instanta noteaza ca ,,o parte din indicii au fost aduse in atentia Consiliului Concurentei de catre autoritati contractante, altele au fost semnalate prin intermediul platformei avertizorilor de concurenta si altele au rezultat din analiza derulata de autoritatea de concurenta asupra procedurilor de achizitie publica organizate pe piata vizata de investigatie".

Din coroborarea tuturor informatiilor analizate au rezultat ,,indicii relevante aferente perioadei incepand cel putin cu anul 2019 privind posibile comportamente care au vizat denaturarea concurentei pe piata investigata".

In urma analizei participarii la licitatiile din perioada mentionata, Consiliul Concurentei sustine ca a observat ,,o participare constanta a intreprinderilor Arctic, Datanet, Dataware, Dendrio, Eta2U, Evotech, Logic, Metaminds si Trencadis la procedurile de achizitie publica, firmele fiind desemnate castigatoare in majoritatea cazurilor, desi au existat si alti ofertanti la procedurile respective".

  • ,,De asemenea, in cazul loturilor unde au depus oferte cel putin doua dintre intreprinderile implicate, s-a remarcat valoarea mare de atribuire a contractelor de achizitie publica/acordurilor-cadru, acestea fiind situate la valori de pana la 99.99% din valoarea estimata. In literatura de specialitate a fost identificat un prag de 90% sub care se considera ca se manifesta concurenta intre ofertanti, preturile peste acest prag indicand o posibila practica anticoncurentiala.
  • Petentul (n.a Consiliul Concurentei) arata ca posibila practica anticoncurentiala vizata de investigatie are ca obiect restrangerea concurentei si asigurarea castigarii de catre fiecare dintre intreprinderile participante la procedurile de achizitie publica a unor contracte de executie lucrari, in conditii mai slabe de competitivitate si calitate, cu ajutorul furnizorului CISCO si al distribuitorilor acestuia, respectiv ALEF, INGRAM si LOGICOM", se mentioneaza in decizia Curtii de Apel.

,,Elementul de surpriza" al inspectiilor inopinate: Ce documente pot fi ridicate de inspectorii Concurentei

In solicitarea adresata Curtii de Apel, Consiliul Concurentei subliniaza ca inspectia inopinata reprezinta ,,cel mai eficient instrument de investigatie pus de legiuitor la dispozitia autoritatii de concurenta, datorita elementului sau surpriza, care permite colectarea de catre inspectorii de concurenta a informatiilor si a documentelor existente in momentul respectiv la sediul social sau secundar al societatii comerciale, cu eliminarea pe cat posibil a riscului alterarii, ascunderii sau chiar al distrugerii lor".

  • ,,Numai in cadrul unei inspectii inopinate pot fi verificate si, dupa caz, ridicate in copie documente fie pe suport hartie, fie in format electronic, stocate pe calculatoare, inclusiv de tip laptop, CD-uri, stick-uri de memorie sau dispozitive de telecomunicatie fixe sau mobile", se mai arata in decizia Curtii de Apel.

Pentru toate acestea, Curtea de Apel a admis, in data de 29 mai, cererea formulata de Consiliul Concurentei si a aprobat inspectii inopinate la cele 14 firme.

Investigatia Consiliului Concurentei, anuntata de trei firme aflate sub control inopinat

Anuntul privind investigatia declansata de Consiliul Concurentei pe piata comercializarii de echipamente IT&C a fost facut miercuri, 5 iunie pe bursa de grupul Bittnet Systems.

Doua firme din acest grup, Dendrio Solutions si Dataware Consulting, sunt vizate.

Un anunt separat a fost facut si de Trencadis, care a dezvaluit pe pagina de LinkedIn ca ,,in perioada 4-7 iunie are loc un control inopinat al Consiliului Concurentei la mai multe firme, distribuitori si un furnizor de tehnologie".

Si firma Arctic Stream a informat miercuri investitorii pe bursa ca a fost vizata de inspectia facuta de Consiliul Concurentei la mai multe companii din sectorul IT din Romania.

Toate aceste firme au negat ca ar fi implicate in practici anticoncurentiale si au precizat ca au pus la dispozitia autoritatii de concurenta informatiile solicitate.

Mai multe surse din industrie au precizat miercuri pentru HotNews.ro ca ,,investigatia vizeaza furnizorul american de tehnologie Cisco, distribuitorii tehnologiei sale si 10 firme care folosesc echipamentele in implementarea de sisteme IT&C".

Grupul american de tehnologie Cisco a reactionat joi, 6 iunie, la solicitarea HotNews.ro, cu privire la informatiile privind faptul ca ar fi vizata de investigatia din piata IT demarata de Consiliul Concurentei.

,,Nu facem comentarii cu privire la investigatiile in derulare si cooperam cu autoritatile.”, a declarat pentru HotNews.ro Lukasz Dabrowski, manager de comunicare in cadrul grupului Cisco.

Comments