Fechet a evaluat riscul de inundatii din elicopter

Fechet a evaluat riscul de inundatii din elicopter

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, impreuna cu experti de la Apele Romane si reprezentanti ai Departamentului pentru Situatii de Urgenta, survoleaza, incepand de luni, cu un elicopter, zonele din tara in care riscul de inundatii este mai mare.

Actiunea are loc in contextul in care debitul Dunarii creste si se asteapta o viitura zilele urmatoare.

„Este vorba de 1.200 de km de diguri, pe care le verificam, si acolo unde sunt puncte vulnerabile, aterizam si se fac verificarile in teren, la fata locului. Prima oprire a fost la Portile de Fier. Am discutat cu specialistii de aici care este situatia digului din zona hidrocentralei, ce debit ar putea sa sustina. Monitorizam in permanenta tot cursul Dunarii, de pe teritoriul Romaniei, specialistii de la fiecare SGA sunt pregatiti sa intervina in orice moment si, de asemenea, urmarim si ce se intampla cu evolutia debitului Dunarii si in tarile vecine”, a precizat Mircea Fechet, in judetul Dolj, unde a vizitat digurile de la Dunare din zona Rast -Bistret, unde in 2006 s-a produs o bresa si au fost inundate mai multe localitati.

Potrivit lui Fechet, autoritatile s-au asigurat ca volumul de 8.900 mc/s care este asteptat pe 28 sau 29 septembrie este gestionabil, „nu pune niciun fel de problema, iar cei de la hidrocentrala sunt pregatiti”.

„De aici plecam mai departe la Islaz, in judetul Olt, pentru ca incerc astazi sa verific un numar cat mai insemnat de astfel de locuri, respectiv puncte unde digurile au cedat in trecut, puncte au facute brese controlate pentru a proteja anumite localitati, la fel cum au existat sectoare in lungul celor 1200 km de dig de aparare cat avem in Romania unde am avut eroziuni de mal fie au mai existat infiltratii, asa cum a fost si aici, pe care trebuie sa le gestionam foarte bine”, a mai spus ministrul Mediului.

Debitul Dunarii la Bazias, la intrarea in tara, a fost luni de 6.200 mc/s, fiind in traiectoria estimata, iar la Budapesta in acest weekend a fost varful de viitura, varf care este asteptat si in Romania in perioada urmatoare.

„Asa cum am fost informati, putem spune ca in Romania nu vom avea niciun fel de probleme, toti cei 1200 km de diguri sunt in regula, nu vom avea localitati inundate, nu vom avea niciun fel de problema. Asta nu inseamna ca nu suntem in alerta, ca centrele de interventie rapida nu ar trebui sa fie pregatite 24 de ore pe zi si sa reverificam fiecare metru de dig pe care il avem si facem acest lucru si de la sol impreuna cu colegii de la Apele Romane, evaluam si din survol. La acest moment nu avem motive sa fim ingrijorati. Bineinteles ca privim cu atentie si la ceea ce se intampla in amonte, in bazinul superior al Dunarii”, a mai spus Mircea Fechet.

Autoritatile sunt in alerta, iar echipele ANAR au pregatit mii de saci de nisip pentru a raspunde rapid situatiei. Se estimeaza ca viitura va afecta Romania la sfarsitul saptamanii.

Potrivit Ministerului Mediului, aceste inundatii sunt cele mai severe din ultimele doua decenii in Europa Centrala. Ele au cauzat daune considerabile, inclusiv distrugerea de poduri si acoperirea oraselor cu noroi, iar Romania se pregateste sa faca fata acestei crize cu o coordonare eficienta intre institutii.

The post Fechet a evaluat riscul de inundatii din elicopter appeared first on Cotidianul RO.

Comments