Fundatia Vodafone ofera gratuit 48 de lectii digitale despre mediu, inteligenta digitala, robotica s...

Fundatia Vodafone ofera gratuit 48 de lectii digitale despre mediu, inteligenta digitala, robotica si meseriile viitorului pe platforma www.scoaladinviitor.ro

48 de activitati de invatare despre mediu si ecologie, inteligenta digitala, robotica si utilizarea noilor tehnologii in meseriile viitoruluiRobotul Vi ii va insoti pe elevi in aventura cunoasteriiSesiuni de formare a cadrelor didactice organizate cu sprijinul Casei Corpului Didactic Bucuresti

Fundatia Vodafone a dezvoltat 48 de lectii digitale, cu continut realizat local, despre mediu si ecologie, inteligenta digitala, robotica si utilizarea noilor tehnologii in meseriile viitorului, ce pot fi accesate pe platforma www.scoaladinviitor.ro. Fiecare din cele patru parcursuri de invatare include 12 activitati de tip e-learning dezvoltate pentru elevii de gimnaziu, ce pot fi folosite atat de profesori la scoala, cat si de elevi, acasa, individual sau alaturi de parinti.

,,De trei ani, peste 100 de lectii digitale Scoala din viitor din zona noilor tehnologii, adresate elevilor cu varste cuprinse intre 6 si 12 ani, sunt folosite cu succes de mii de profesori si bibliotecari din toata tara, pentru a imbunatati competentele digitale ale elevilor. Acest lucru ne-a incurajat sa dezvoltam continut special adaptat nevoilor locale. Noile lectiile digitale au fost create pentru ciclul gimnazial si au rolul de a starni curiozitatea elevilor si de a crea premisele unor dezvoltari tematice ulterioare din partea profesorilor", a declarat Angela Galeta, directorul Fundatiei Vodafone.

Pe platforma www.scoaladinviitor.ro sunt disponibile, in prezent, activitatile pentru Mediu si ecologie, si Inteligenta digitala, iar, din luna august, vor putea fi accesate si cele aferente parcursurilor Robotica si Pregatiti pentru viitor.

Prin modulul dedicat ecologiei, elevii descopera mediile de viata si identifica strategii si instrumente de protejare a acestora, imbinand atat cunostinte de biologie, chimie si fizica, dar si matematica, informatica si TIC. Lectiile digitale de Mediu si ecologie sunt o resursa ideala pentru activitatile desfasurate in Saptamana Verde, precum si continut potrivit pentru disciplinele STEM.

Cele 12 activitati ce fac parte din parcursul de invatare Inteligenta digitala ating subiecte dificile din mediul online, cum ar fi cyberbullying-ul, discursul instigator la ura (hate speech), drama digitala, identitatea online, si isi propun sa dezvolte o atitudine de viata echilibrata in randul adolescentilor, bazata pe alegeri constiente.

Robotica include 12 activitati de invatare cu aplicatii practice ale acesteia in viata de zi cu zi, programare in Scratch si GeoGebra, iar Pregatiti pentru viitor cuprinde lectii prin care sunt explorate conceptele de inteligenta artificiala, realitate augmentata si virtuala, biotehnologii etc., cu implicatii in meseriile viitorului.

Lectiile sunt create ca mijloc complementar de invatare, adiacent cross-curricular disciplinelor STREAM - Stiinte, Tehnologie, Citire/Scriere (Read/Write), Inginerie (Engineering), Arte, Matematica. Lectiile decurg ca niste dialoguri intre un avatar ales de elev si robotul Vi.

Fiecare parcurs de invatare este proiectat didactic si dezvoltat digital pe baza unei metodologii prin care se incearca trecerea de la reproducerea informatiei la crearea cunoasterii. O echipa de 9 profesori de nivel gimnazial si universitar au participat la elaborarea si revizuirea scenariilor didactice care au stat la baza lectiilor digitale. Fiecare activitate de invatare este formata dintr-o lectie online (e-learning, self-paced, module de testare a cunostintelor elevilor) si un ghid didactic asociat, dedicat profesorilor, ce cuprinde competentele generale, specifice si transversale, impreuna cu sarcini de lucru suplimentare menite sa imbogateasca experienta elevilor.

Cu sprijinul Casei Corpului Didactic Bucuresti, Fundatia Vodafone va organiza, pe parcursul verii, doua sesiuni de pregatire de formatori, pentru a crea o echipa de 50 de persoane la nivel national, ambasadori ai Scolii din viitor, care sa contribuie la pregatirea cadrelor didactice care vor utiliza la clasa noile activitati, incepand cu anul scolar 2024-2025.

Despre Fundatia Vodafone Romania

De peste 25 de ani punem la un loc resursele noastre si ale partenerilor nostri pentru ca impreuna sa construim proiecte incluzive si durabile. Apelam la tehnologie si la inovatie sociala si investim anual in jur de 2 milioane de euro in dezvoltarea comunitatilor defavorizate din Romania. Modernizam sectii de terapie intensiva neonatala si sustinem programe de educatie digitala care pregatesc copii si tineri pentru meseriile viitorului. Alaturi de celelalte fundatii Vodafone din intreaga lume, scopul nostru este sa imbunatatim viata a 400 de milioane de persoane pana in 2025.

Suntem o organizatie neguvernamentala romaneasca infiintata in 1998, cu statut caritabil, distincta si independenta de operatiunile comerciale ale companiei Vodafone Romania. Mai multe detalii despre programele noastre se regasesc pe www.fundatia-vodafone.ro, http://jurnaldebine.fundatia-vodafone.ro/ si www.facebook.com/fundatiavodafone.

Material sustinut de Fundatia Vodafone.

Comments