Greva generala programata de bugetarii din primarii in saptamana alegerilor din 9 iunie: ,,Suntem in...


Alegerile locale si parlamentare din Romania sunt la un pas sa aiba loc intr-un context dificil. Salariatii din primariile de comune au anuntat o greva generala exact in saptamana in care romanii sunt chemati la urne. Motivul principal invocat: lefurile mici ale angajatilor din teritoriu.


Sindicatul National al Salariatilor Comunelor si Oraselor din Romania (SCOR), prin structura de conducere, a stabilit calendarul protestelor din urmatoarele luni ale angajatilor din primarii.&


Actiunile vor culmina cu o greva generala declansata pe 3 iunie, adica la inceputul saptamanii cand au loc alegerile locale si europarlamentare. Mai precis, angajatii din 813 primarii din tara (peste 10.000 de persoane) urmeaza sa paralizeze total activitatea institutionala chiar in prag de alegeri.&


,,Perioada aleasa pentru greva generala este saptamana alegerilor. Adica incepand cu 3 iunie. Continuam greva japoneza pe durata nedeterminata. Pe 8 aprilie incepem pichetarea prefecturilor, pentru ca avem acel termen dat de Guvern privind analiza executiei bugetare pe primul trimestru. Daca nu se intampla nimic, pe 25 mai va fi un miting de 10.000 de colegi in Bucuresti, iar de pe 3 iunie declansam greva generala", a declarat, pentru Libertatea, Dan Carlan, presedintele Sindicatului SCOR.&


Mai mult, sindicalistii din primarii vor sa refuze orice activitate aferenta procesului electiv, inclusiv semnarea listelor electorale pentru sectiile de vot.


Saptamana trecuta, activitatea din institutiile cu angajati in greva a fost partial blocata, timp de doua ore pe zi acestia refuzand sa munceasca. Toate solicitarile inaintate de cetateni, cum ar fi eliberarea de adeverinte, au primit ca termen 30 de zile.


Activitatea din primarii a fost intrerupta timp de doua ore. Foto: sindicatulscor.ro

Cu mana intinsa la Guvern


Intrebat cum are loc interactiunea cu edilii, Carlan a punctat ca nu sunt probleme sau sicanari. ,,Pozitia dumnealor este una ingrata. E poate singura categorie bugetara, de angajatori, care nu poate stabili salarizarea propriilor angajati. Autoritatile locale au mainile legate pentru ca guvernul prin OUG stabileste nivelul de salarizare, nu angajatorii, care sunt primarii. Aparent, legea salarizarii a creat mecanismul prin care autonomia locala conduce la stabilirea salariilor de catre consiliile locale, in fiecare unitate administrativ-teritoriala (n.r. - UAT), dar acel mecanism prevazut de Legea cadru a salarizarii a fost calcat in picioare de ordonante de urgenta", a explicat Dan Carlan.


Dan Carlan. Foto: Inquam Photos / George Calin

Reprezentantul Sindicatului SCOR a punctat ca au loc plecari masive din primarii spre alte institutii ale statului. ,,Primarii sunt primii afectati de hemoragia de personal care pleaca dinspre administratia publica locala a comunelor mici spre alte structuri ale statului, unde sunt mai bine platiti", a conchis Dan Carlan.


La randul sau, Emil Draghici, presedintele Asociatiei Comunelor din Romania, a precizat pentru Libertatea ca intr-adevar masura grevei de avertisment e resimtita acolo unde ea are loc, in cele peste 900 de localitati. ,,Noi respectam masura luata de membrii de sindicat, e prevazuta de lege. Asa ca nu o sa comentez pe marginea ei", a punctat Draghici.


,,Suntem in fata unei discriminari nesimtite"


Intrebat daca si ACoR a ridicat problema salarizarii angajatilor din primarii in fata guvernantilor, Draghici a subliniat: ,,Eu am facut-o nu o data, ci de fiecare data cand am avut intalniri la nivel central. Salariatii de la comune sunt inferior remunerati celor de la orase, prin simplul fapt ca salariile se raporteaza la nivelul viceprimarului comunei, care are o remuneratie mai mica fata de viceprimarii de la orase si municipii. Asadar, suntem in fata unei discriminari nesimtite".&


De altfel, la randul lor, primarii din teritoriu, indiferent ca sunt de la PSD, PNL, dar mai ales de la formatiunile mici, inca au nemultumiri legate de faptul ca guvernul nu reuseste sa trimita fonduri spre administratiile locale, in ritmul solicitat, potrivit informatiilor Libertatea.


Contactat de Libertatea, purtatorul de cuvant al Cabinetului Ciolacu, Mihai Constantin, a precizat ca tot ce poate comunica este ceea ce au agreat guvernantii cu sindicalistii primiti la Palatul Victoria. ,,La precedenta intalnire (n.r. - intre reprezentantii Executivului si sindicalistii din SCOR), de la finalul lui februarie, s-a comunicat foarte limpede partilor ca dialogul poate continua constructiv dupa ce avem inchiderea executiei bugetare pe primul trimestru. Asta e tot ce va pot spune", a afirmat Constantin. Prin urmare, o comunicare a guvernului ar urma sa vina spre finalul lunii aprilie, atitudine contestata de bugetarii din primarii.


Judete cu cei mai multi grevisti


Potrivit SCOR, conform Legii salarizarii, aplicata asa cum a fost ea redactata initial, lefurile celor din administratia locala ar fi trebuit sa fie mai mari cu 36,65% fata de ceea ce primesc in prezent, insa modificarile ulterioare ale guvernului au oprit cresterea salariilor. Efortul bugetar pentru maririle solicitate este de 315 milioane de lei.


Angajatii din primarii reproseaza guvernului ca, pe 7 martie, exact dupa ce le-a transmis ca trebuie sa astepte executia bugetara, a acordat majorari salariale in alte domenii de activitate, impactul total al acestora fiind de 2,3 miliarde de lei, adica de sapte ori mai mare fata de solicitarea celor din teritoriu, conform notificarii puse pe masa Cabinetului Ciolacu.


Greva de avertisment de doua ore din 18 martie 2024. Foto: sindicatulscor.ro

Judetele cu cele mai multe primarii cu angajati in greva sunt Iasi (48 de primarii), Arad (36 de primarii), Calarasi (34 de primarii), Mures (33 de primarii), Vaslui (32 de primarii), Cluj (29 de primarii), Bihor (28 de primarii), Salaj (28 de primarii), Neamt (27 de primarii), Prahova (26 de primarii) si Vrancea (25 de primarii).


Foto: sindicatulscor.ro


Comments