Introducerea produselor din arahide in alimentatia copiilor de la varsta de patru luni scade riscul...


Produsele pe baza de arahide, cum ar fi gustarile pufoase si untul de arahide, ar trebui sa fie administrate copiilor cu varsta cuprinsa intre patru si sase luni pentru a reduce riscul ca acestia sa dezvolte o alergie la arahide, au declarat expertii, potrivit The Guardian.


Studiile sugereaza ca prevalenta alergiilor la arahide in randul copiilor din tarile occidentale s-a dublat intr-un deceniu. Aproximativ unul din 50 de copii din Marea Britanie sufera de aceasta afectiune, iar aproximativ 13.000 de sugari dezvolta o alergie la arahide in fiecare an.


Afectiunea poate pune viata in pericol si creeaza o ingrijorare constanta pentru parinti si copii care trebuie sa evite expunerea.


Acum, cercetatorii spun ca prevalenta in Marea Britanie ar putea scadea cu 77% daca toti bebelusii ar primi produse din arahide intre patru si sase luni.


,,Ar impiedica 10.000 de sugari in fiecare an sa dezvolte alergie la arahide - (un) numar urias si o oportunitate reala pentru medicina preventiva", a declarat Graham Roberts, profesor de alergologie pediatrica si medicina respiratorie la Universitatea din Southampton si coautor al analizei.


Gideon Lack, profesor de alergologie pediatrica la King's College din Londra, un al autor al studiului, a declarat ca, desi timp de multi ani tarile, inclusiv Marea Britanie, au sustinut ca parintii ar trebui sa evite sa dea produse din arahide bebelusilor mici si apoi sa le introduca treptat, datele arata acum importanta introducerii timpurii.


De fapt, primele sfaturi ar fi putut contribui la explozia alergiilor la alune, alaturi de alti factori, cum ar fi cresterea eczemelor la copii si o expunere mai mare la alune in mediul inconjurator, prin cresterea consumului de catre alte persoane, spun cercetatorii.


,,Credem ca alergia la arahide se dezvolta prin expunerea la produsele de arahide din casa prin piele", a spus Lack, mentionand ca copiii cu eczeme prezinta un risc crescut de alergie la arahide si ca riscul este cu atat mai mare cu cat eczema este mai severa.


Cu toate acestea, echipa a precizat ca introducerea timpurie a produselor din arahide nu ar trebui sa se limiteze la copiii cu afectiune cutanata, deoarece alergia la arahide ar putea sa se dezvolte si la copiii fara eczema.


Cercetarea, publicata in Journal of Allergy and Clinical Immunology, se bazeaza pe analiza a doua studii mari, studiul Learning Early About Peanut Allergy (Leap) si studiul Enquiring About Tolerance (Eat).


Desi ambele au demonstrat anterior beneficiile introducerii timpurii a produselor pe baza de arahide la sugari, au ramas intrebari, inclusiv cu privire la varsta optima pentru introducerea acestor alimente.


Echipa spune ca analiza lor arata ca alergia la arahide se dezvolta in principal intre sase si 12 luni.


Mai mult, impactul introducerii timpurii in prevenirea alergiei la arahide scade odata cu cresterea varstei primei expuneri, un efect deosebit de pronuntat in cazul sugarilor cu eczeme severe si al copiilor apartinand minoritatilor etnice.


Comments