Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Constitutiei: Este cea mai importanta arma pe care o avem impotriva or...

,,In existenta oricarui stat, adoptarea unei noi Constitutii marcheaza schimbarile profunde care s-au produs la nivelul societatii. Pentru Romania, un astfel de moment major l-a reprezentat aprobarea prin referendum, pe 8 decembrie 1991, a Legii fundamentale, prin vointa liber exprimata a cetatenilor, etapa care a constituit ruptura definitiva de regimul comunist.

Asadar, 8 decembrie este cel mai potrivit prilej de a reflecta la aspiratiile si la valorile care au stat la baza Constitutiei si pe care se dezvolta societatea noastra.

Legea fundamentala din 1991 a formalizat trecerea, dupa aproape 50 de ani de guvernare socialist-comunista, la un regim democratic de tip occidental. Adoptarea Constitutiei a insemnat renasterea democratiei nationale, trasarea limitelor puterii politice si consacrarea drepturilor si libertatilor cetatenilor. Intr-un regim democratic, Legea fundamentala reprezinta un act de identitate nationala si actioneaza atat ca un scut impotriva autoritarismului, cat si ca un catalizator al aspiratiilor unui popor.

Constitutia se adreseaza, in egala masura, cetatenilor sai, autoritatilor si institutiilor statului. Legea fundamentala a marcat o perioada de tranzitie, prin ruperea de trecutul comunist si prin fixarea unui punct de echilibru in momentele de cumpana.

In anul 2003, revizuirea Legii fundamentale a fost motivata de reformele care s-au produs in viata economica, sociala si politica a tarii, in mod special din perspectiva indeplinirii celor doua obiective majore ale politicii externe romanesti in anii postdecembristi: aderarea la Alianta Nord-Atlantica si integrarea in Uniunea Europeana. Apartenenta tarii noastre la structurile euro-atlantice implica un efort continuu de a da sens si greutate valorilor si principiilor pe care Legea fundamentala le protejeaza.

Respectul pentru demnitatea umana, libertatea, democratia, egalitatea, statul de drept si drepturile omului constituie fundamentul pe care cladim tara pe care ne-o dorim. A trai sub protectia unei constitutii democratice este unul dintre cele mai mari privilegii pe care o societate le poate cunoaste. Nu in ultimul rand, Constitutia este cea mai importanta arma pe care o avem impotriva oricarei forme de totalitarism, intoleranta, discriminare si populism.

Valorile protejate de Constitutia Romaniei implica, in acelasi timp, si o imensa responsabilitate, una colectiva, care apartine institutiilor, societatii civile, dar si una individuala, a fiecarui cetatean. Aspiratiile societatii noastre capata substanta pe masura ce aceste valori sunt interiorizate, iar democratia este inteleasa si traita de noi toti, in fiecare zi", a transmis Klaus Iohannis.

Comments