Mark Rutte, in "pole position" pentru a fi urmatorul sef al NATO. Ce tari mai au reticente in privin...

"Dupa runde foarte intense de discutii intre aliati, am ajuns acum in punctul in care peste 20 de tari NATO sunt pregatite sa il sustina pe premierul Rutte ca viitor secretar general", a declarat un oficial NATO sub acoperirea anonimatului.

Mark Rutte, care isi face campanie pentru acest post din noiembrie, este singurul nume propus de cele 31 de guverne membre ale aliantei, au precizat oficialii.

Conform regulilor NATO, secretarul general trebuie sa fie decis "prin consens", ceea ce inseamna ca Rutte trebuie sa obtina sprijinul tuturor tarilor ramase.

Oficialul NATO a declarat ca discutiile "nu sunt incheiate", dar a adaugat: "Exista un impuls tot mai mare in spatele candidaturii sale".

Presiunea este in crestere asupra membrilor NATO pentru a-l aproba pe Rutte inainte de summitul de la Washington din iulie. El l-ar inlocui pe Jens Stoltenberg, care a condus NATO din 2014.

Ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, a declarat saptamana trecuta ca aliatii ar trebui sa aiba ca obiectiv "finalizarea procesului de selectie probabil in primul trimestru al acestui an calendaristic".

Un alt oficial NATO de rang inalt a confirmat numarul de tari care mai trebuie sa il sustina pe Rutte, spunand ca sunt in jur de 10 care inca se abtin de la un vot pozitiv. "Vom continua sa le ascultam indoielile si preocuparile", a declarat primul oficial. "Si incurajam misiunea olandeza la NATO sa raspunda la aceste intrebari", a adaugat oficialul.

Aceste tari inca au retineri in a-i acorda sprijinul lui Rutte din diverse motive.

Turcia, de pilda, a cerut ca Rutte sa nu favorizeze tarile UE in cadrul aliantei, potrivit Bloomberg. Ungaria, intre timp, are neintelegeri de lunga durata cu Rutte din cauza criticilor sale dure la adresa regresului democratic al tarii. Ramane neclar, de asemenea, daca tarile baltice il sustin pe Rutte, avand in vedere insistenta lor asupra unui sprijin politic mai mare pentru o cale mai rapida oferita Ucrainei de a adera la NATO.

Prim-ministrul estonian Kaja Kallas si-a exprimat si ea interesul pentru functia de conducere a NATO in timpul unui eveniment gazduit de POLITICO in noiembrie. Dar oficialii NATO spun ca ea nu este in competitie, deoarece nu si-a declarat oficial candidatura. Acelasi lucru este valabil si pentru ministrul leton de externe, Krisjanis Karins, care a facut un mini-turneu mediatic anul trecut pentru a testa apele, scrie POLITICO.

Comments