Membru al CNA, scrisoare pentru presedintele Iohannis: "Sunt ingrijorari substantiale"

Membru al CNA, scrisoare pentru presedintele

Membru al CNA, scrisoare pentru presedintele Iohannis: "Sunt ingrijorari substantiale"

Valentin Jucan (CNA): Victor Ponta a făcut o obsesie bolnavă din a ataca RealitateaTV
Valentin Jucan (CNA): Victor Ponta a făcut o obsesie bolnavă din a ataca RealitateaTV

În scrisoarea sa, Valentin Jucan atrage atenţia că presa românească a devenit un "bastion izolat" şi că "influențele politicilor estice sunt tot mai vizibile și acționează prin mecanisme tot mai sofisticate, greu de detectat la nivelul cetățeanului".

Mai mult, membrul CNA susţine că "actuala legislatură (...) a dovedit de nenumărate ori nu doar lipsă de expertiză, dar și rea credință în raport cu o parte din presă".

În acest context, Jucan propune realizarea unei "Comunităţi media", care să garanteze cadrul necesar susţinerii şi dezvoltării presei pe termen lung şi care să fie formată din reprezentanții tuturor tipurilor de presă, organizații neguvernamentale specializate în domeniul presei şi experți.

Redăm în continuare scrisoarea integrală semnată de Valentin Jucan:

"Domnule Președinte,

Consider că presa din România are nevoie de susținerea dumneavoastră în sensul implicării în crearea unei “Comunități media” care să ofere cadrul necesar susținerii și dezvoltării acesteia, pe termen lung, în folosul cetățenilor și cu respectarea valorilor europene și atlantice la care am aderat din credință, nu din oportunism.
Contextul internațional și cel geopolitic regional în care se situează România ridică reale probleme presei, în ansamblul ei. Concret, presa românească este un bastion izolat în care valorile menționate mai înainte sunt încă susținute și promovate. Totuși, influențele politicilor estice sunt tot mai vizibile și acționează prin mecanisme tot mai sofisticate, greu de detectat la nivelul cetățeanului care nu este la curent cu metodele de manipulare a opiniei publice. Referendumul din Marea Britanie a dovedit cât de ușor este, prin intermediul unui anumit tip de presă, să poziționezi în dificultate o mare putere mondială.
În ciuda faptului că presa din țara noastră rezonează cu politicile care se regăsesc în construcția europeană și în parteneriatul cu Statele Unite, dificultățile pe care aceasta le traversează o pot îngenunchea. În egală măsură, actuala legislatură, aflată la final de mandat, a dovedit de nenumărate ori nu doar lipsă de expertiză dar și rea credință în raport cu o parte din presă.

Așadar, domnule Președinte,

Vă solicit sprijinul în crearea “Comunității media” formată din reprezentanții tuturor tipurilor de presă, organizații neguvernamentale specializate în domeniul presei, experți, care, în cel mai scurt timp, să pună la dispoziția noului legislativ soluții pentru susținerea presei, urmând ca ulterior să monitorizeze implementarea acestora.

Consider că principalele teme ale acestui proiect de importanță majoră sunt:

- Introducerea în “Strategia Națională de apărare a țării pentru 2015 - 2019” a unui capitol distinct referitor la susținerea și securizarea presei, având în vedere noul context geopolitic;

- Redactarea noului cadru de finanțare și fiscalizare a presei, pentru susținerea acesteia;
- Redefinirea rolului și întărirea capacității de funcționare a Clubului Român de Presă;
- Identificarea de soluții pentru susținerea presei scrise și a presei dedicate minorităților naționale;
- Modificarea legii insolvenței în sensul introducerii procedurilor speciale pentru persoanele juridice care activează în domeniul presei;
- Reforma televiziunii publice;
- Reforma Consiliului Național al Audiovizualului – redefinirea rolului acestuia.

Domnule Președinte,

Starea în care se află presa din România a depășit de mult timp nivelul critic. Am convingerea că sunteți la curent cu presiunile la care este supusă aceasta dar și în legătură cu preocupările țărilor comunitare care au aparținut fostului bloc sovietic. Sunt îngrijorări substanțiale, exprimate în toate grupurile de lucru de la nivelul instituțiilor europene.

În planul acțiunii interne, presa are nevoie de sprijin mai mult ca niciodată."

Articole recomandate

Comments