Mesaj ferm pentru Putin de la liderii summitului B9 de la Bratislava: Trebuie sa se intareasca apara...

Summitul de la Vilnius din luna iulie trebuie sa intareasca si mai mult postura de aparare a NATO pe flancul estic pentru a descuraja si a respinge orice oportunitate de agresiune, au transmis marti, la Bratislava, presedintii celor noua state aliate de pe flancul estic al NATO, intr-o declaratie comuna adoptata la capatul summitului formatului "Bucuresti 9".

"Rusia este cea mai semnificativa si directa amenintare la adresa securitatii Aliatilor si trebuie sa fim pregatiti ca va ramane asa. Angajamentul NATO de a proteja fiecare centimetru din teritoriul aliat si fata de Articolul 5 este de neclintit. Ne asteptam ca Summitul de la Vilnius sa intareasca si mai mult postura de aparare a NATO pe Flancul Estic pentru a descuraja si a respinge orice oportunitate de agresiune. In special, incluzand avansarea Apararii Inaintate cu forte robuste pe teren, multi-domeniu si gata de lupta, inclusiv brigazi in domeniul terestru, acolo unde este necesar, prepozitionarea echipamentelor si stocurilor, intariri disponibile rapid, comanda si control si structuri de forta adecvate scopului si imbunatatirea sau extinderea infrastructurii relevante, inclusiv extinderea sistemului de conducte al NATO", se arata in declaratia adoptata de presedintele Klaus Iohannis si omologii sai din Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia si Ungaria, in prezenta secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

"Ucraina este parte integranta a zonei euroatlantice si securitatea sa este interconectata cu cea a Aliatilor. Sustinem cu fermitate aspiratiile euroatlantice ale Ucrainei si reiteram deciziile de la Bucuresti 2008, conform carora Ucraina va deveni membra a NATO", se mai precizeaza in Declaratia comuna semnata de sefii de stat si de guvern din Bulgaria, Republica Ceha, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Republica Slovaca si Ungaria.

La Bratislava s-au reunit liderii tarilor est-europene din formatul Bucuresti 9 (B9): Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia si Ungaria, la care ia parte si secretarul general NATO - Jens Stoltenberg. Summitul este condus de sefii de stat ai Romaniei, Slovaciei si Poloniei.

Declaratia Liderilor Formatului Bucuresti 9 (B9) - 6 iunie 2023

,,Noi, liderii din Bulgaria, Republica Ceha, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Republica Slovaca si Ungaria, ne-am intalnit astazi la Bratislava.

Salutam participarea Secretarului General al NATO la intalnirea noastra. In timp ce razboiul continua pe continentul european, am discutat impreuna despre cele mai presante amenintari si provocari de securitate pentru regiunea noastra si intreaga zona euroatlantica si am evaluat pregatirea viitorului Summit NATO de la Vilnius.

Reafirmam sprijinul nostru neclintit pentru independenta, suveranitatea si integritatea teritoriala ale Ucrainei in cadrul granitelor sale recunoscute international.

Acesta este singurul mod de a restabili pacea si ordinea bazata pe norme in Europa. Condamnam in cei mai fermi termeni posibili razboiul brutal, nejustificat si ilegal impotriva Ucrainei.

Ucraina are dreptul legitim de a se apara impotriva acestei agresiuni, in conformitate cu dreptul international, inclusiv Carta ONU. Rusia trebuie sa inceteze atacurile sale continue asupra populatiei si infrastructurii civile ucrainene, deportarea copiilor si violenta sexuala in cadrul conflictului.

Responsabilii pentru crima de agresiune, toate atrocitatile si crimele de razboi trebuie trasi la raspundere. Sustinem instituirea unui mecanism juridic adecvat pentru a asigura raspunderea pentru crima de agresiune impotriva Ucrainei. Vom continua sa ajutam Ucraina sa ajunga la o solutie pasnica definita de propriile sale conditii, atat timp cat este necesar, inclusiv prin sprijin militar, financiar si umanitar. Tarile noastre au oferit protectie celui mai mare numar de refugiati ucraineni.

Cerem Rusiei sa inceteze imediat ostilitatile si sa isi retraga neconditionat fortele de pe teritoriul Ucrainei. De asemenea, ii condamnam pe toti cei care faciliteaza in mod activ efortul de razboi al Rusiei, inclusiv Belarus.

Ramanem hotarati sa sustinem presiunea internationala asupra Rusiei, inclusiv prin sanctiuni. Cerem ferm Belarusului sa isi inceteze complicitatea la agresiunea rusa care constituie o incalcare flagranta a dreptului international.

NATO a reactionat decisiv la deteriorarea drastica a securitatii euroatlantice cauzata de agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei. Am sporit prezenta militara aliata pe Flancul Estic, de la Marea Baltica pana la Marea Neagra si ne intarim substantial postura de descurajare si de aparare inaintata, ca masuri defensive.

Rusia este cea mai semnificativa si directa amenintare la adresa securitatii Aliatilor si trebuie sa fim pregatiti ca va ramane asa. Angajamentul NATO de a proteja fiecare centimetru din teritoriul aliat si fata de Articolul 5 este de neclintit.

Ne asteptam ca Summitul de la Vilnius sa intareasca si mai mult postura de aparare a NATO pe Flancul Estic pentru a descuraja si a respinge orice oportunitate de agresiune. In special, incluzand avansarea Apararii Inaintate cu forte robuste pe teren, multi-domeniu si gata de lupta, inclusiv brigazi in domeniul terestru, acolo unde este necesar, prepozitionarea echipamentelor si stocurilor, intariri disponibile rapid, comanda si control si structuri de forta adecvate scopului si imbunatatirea sau extinderea infrastructurii relevante, inclusiv extinderea sistemului de conducte al NATO (NATO Pipeline System.).

Recunoastem in special importanta imbunatatirii apararii aeriene si antiracheta integrate pe o baza de rotatie continua pentru securitatea Flancului Estic. Sustinem noile planuri regionale ale NATO ca piatra de temelie a apararii noastre colective modernizate si solicitam tuturor Aliatilor sa aloce forte si capacitati acestor activitati.

Rusia si alti actori autoritari si concurenti strategici, si cei prin care actioneaza, precum si actori nestatali, folosesc atacuri hibride pentru a-si avansa obiectivele. Ei cauta sa exploateze deschiderea, interconectarea si digitalizarea noastra incercand sa interfereze in procesele, institutiile noastre democratice, promovand campanii de dezinformare.

Scopul lor este sa submineze increderea in societatile noastre, instrumentalizand chestiuni sensibile din punct de vedere politic, desfasurand activitati maligne in spatiul cibernetic sau manipularea aprovizionarii cu energie.

Acesti actori maligni abuzeaza si de fluxurile migratorii. Toate aceste activitati au devenit mai agresive, coordonate si menite sa ne submineze unitatea, coeziunea, securitatea si stabilitatea.

Vom spori si investi mai mult, individual si colectiv, in capacitatea noastra de a ne pregati, descuraja si apara, in toate domeniile si in conformitate cu abordarea de tip 360 de grade a NATO. Toate actiunile noastre trebuie sa aiba alocate resurse adecvate si la dispozitie.

Ne asteptam ca angajamentul de investitii in aparare de la Vilnius sa prevada ca 2% din PIB pentru aparare este un minimum, nu un plafon, si incurajam toti aliatii sa faca acest lucru.

Ne vom coordona activitatile pentru a ne extinde in continuare capacitatile de productie de aparare si pentru a ne consolida capacitatile si a ne asigura aprovizionarea adecvata.

Uram bun-venit Finlandei ca nou membru al Aliantei si sprijinim pe deplin Suedia ca sa devina membru cu drepturi depline in curand. Aderarea lor intareste si mai mult Alianta si face regiunea Marii Baltice, precum si intreaga regiune euroatlantica, mai sigura.

Incepand din februarie 2022, NATO si-a intensificat semnificativ asistenta acordata Ucrainei, reflectand nevoile Kievului. Summitul de la Vilnius va consolida si mai mult sprijinul nostru politic si practic pentru Ucraina.

Ne propunem un pachet de sprijin mai robust, multianual si mai cuprinzator pentru Ucraina, care sa-si consolideze capacitatile de aparare inclusiv prin implementarea standardelor NATO si cresterea interoperabilitatii cu NATO.

Vedem meritul propunerii mai multor Aliati de a infiinta un Centru comun de analiza, instruire si educatie cu Ucraina, cu sediul in Polonia. Avand in vedere razboiul de agresiune al Rusiei, vom continua sprijinul nostru puternic pentru a consolida capacitatea Ucrainei de a se apara si de a atenua catastrofa umanitara. Aceste eforturi sunt complementare celor care ofera asistenta militara bilaterala, inclusiv prin Grupul de contact pentru aparare al Ucrainei condus de SUA.

Ucraina este parte integranta a zonei euroatlantice si securitatea sa este interconectata cu cea a Aliatilor.

Sustinem cu fermitate aspiratiile euroatlantice ale Ucrainei si reiteram decizia de la Bucuresti din 2008 conform careia Ucraina va deveni membra a NATO.

In acest sens, ne asteptam ca, la Vilnius, sa ne ridicam relatiile politice cu Ucraina la un nou nivel si sa lansam o noua directie politica care sa duca la aderarea Ucrainei la NATO, odata ce conditiile o vor permite.

Vom continua sprijinul nostru pentru Ucraina pe aceasta cale, si ca mijloc de a preveni repetarea agresiunii Rusiei.

Incurajam Ucraina sa-si continue reformele, in conformitate cu toate principiile Cartei privind un parteneriat distinct intre Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord si Ucraina. Recunoastem ca reformele sunt esentiale pentru a promova progresul Ucrainei pe calea aderarii la UE si NATO.

Vom continua eforturile noastre de a evalua si adapta abordarea NATO fata de Rusia.

Recunoastem pe deplin importanta strategica a regiunilor Marii Baltice, Marii Negre si Balcanilor de Vest pentru Alianta. Vom continua sa consolidam sprijinul NATO pentru Bosnia si Hertegovina, Georgia si Republica Moldova pentru a le consolida integritatea si rezistenta impotriva oricarei influente maligne. In acest sens, felicitam Republica Moldova pentru eforturile depuse de a mentine stabilitatea si de a avansa reformele pe calea europeana.

La Summitul NATO de la Vilnius ne asteptam sa ne intensificam cooperarea si cu tarile care au idei similare si in special cu partenerii din Indo-Pacific si cu UE in abordarea unei game largi de provocari comune.

Contam pe rolul responsabil al Chinei ca membru permanent al Consiliului de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite. Orice acordare de ajutor letal din partea Chinei agresorului rus ar fi inacceptabila si ar prelungi conflictul si ar adanci instabilitatea globala.

Credem cu tarie ca Summitul de la Vilnius va fi un succes istoric. Alianta este mai puternica si mai unita ca niciodata. Noi, tarile din Formatul Bucuresti 9, vom continua sa lucram neobosit pentru a ne intari si mai mult unitatea si solidaritatea, legaturile transatlantice puternice si a ne consolida securitatea, apararea si stabilitatea in regiunea euroatlantica.

Vom continua sa facem eforturi pentru pace, securitate si stabilitate in intreaga regiune euroatlantica", se arata in Declaratia comuna, potrivit Administratiei Prezidentiale.

Formatul Bucuresti 9 (B9) este o initiativa lansata de Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, si de Presedintele Republicii Polone, Andrzej Duda, la care participa statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Aliantei: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia si Ungaria.

Primul Summit B9 a fost organizat la Bucuresti, in noiembrie 2015.

Summitul B9 la nivelul sefilor de stat din regiune urmeaza reuniunilor la nivelul ministrilor de externe si ai apararii ai celor noua tari de pe flancul estic - Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia si Ungaria, un format creat de presedintii Romaniei si Poloniei in 2015.

In contextul summitului de la Vilnius din luna iulie, aliatii NATO de pe flancul estic solicita o aparare inaintata, cresterea prezentei SUA si tratarea Ucrainei si R. Moldova ca elemente importante ale arhitecturii de securitate europene.

Comments