Oficiali rusi, despre amenintarile nucleare ale Kremlinului: ,,Nu sperie pe nimeni". Putin are dific...


Kremlinul si-a dat seama ca amenintarile sale nucleare ,,nu sperie pe nimeni", in timp ce partenerii Rusiei din Sudul Global nu sunt de acord cu retorica belicoasa pe tema armelor de distrugere in masa, relateaza The Washington Post, care citeaza oficiali de la Moscova.


Liderul de la Kremlin Vladimir Putin va trebui sa caute un raspuns ,,mai limitat", daca Ucraina va obtine permisiunea sa foloseasca rachete occidentale cu raza lunga de actiune impotriva tintelor militare din Rusia. ,,S-au facut mai multe amenintari nucleare. Imunitatea la astfel de afirmatii s-a dezvoltat deja si nu sperie pe nimeni", a declarat pentru ziarul american un oficial rus, citat sub rezerva anonimatului.


Ultima amenintare a lui Putin la adresa Occidentului a fost facuta la inceputul acestei luni, cand presa internationala scria despre posibilitatea ca Ucraina sa obtina unda verde pentru a utiliza rachete americane si britanice impotriva tintelor militare din Rusia. Liderul de la Kremlin a avertizat ca va considera aceasta decizie drept inceputul unui ,,razboi direct" intre Rusia si NATO, dar nu a mentionat posibilitatea recurgerii la arme nucleare, asa cum a facut in repetate randuri in trecut.


Un raspuns nuclear este ,,cel mai putin posibil" dintre scenarii, deoarece ,,ar duce de fapt la nemultumirea partenerilor Rusiei din Sudul Global si, de asemenea, pentru ca, in mod evident, nu este foarte eficient din punct de vedere militar", a spus pentru The Washington Post un academician rus cu contacte la nivel inalt in Ministerul de Externe de la Moscova.


Potrivit academicianului rus, discutia pe tema potentialei utilizari a armelor nucleare exagereaza ajungerea la acest tip de escaladare si subestimeaza in acelasi timp optiunile alternative. ,,Tinand cont de faptul ca Occidentul are o infrastructura militara globala, pot fi gasite multe puncte vulnerabile", a subliniat el.


Putin exploreaza o serie de optiuni in scopul de a reduce sprijinul occidental pentru Ucraina si de a impune unele linii rosii, este de parere Tatiana Stanovaia, fondatoarea companiei de consultanta politica R-Politik. ,,Exista optiuni pe care el nu doreste sa le foloseasca si exista optiuni pe care este gata sa le ia in considerare chiar si astazi", adauga Stanovaia. In opinia ei, liderul de la Kremlin considera armele nucleare ,,cea mai proasta optiune pentru toata lumea, inclusiv pentru el insusi".


Ca pretext de raspuns la depasirea ,,liniilor rosii", Kremlinul ar putea lua in calcul operatiuni de sabotaj impotriva tintelor militare occidentale, inclusiv cu ajutorul unor forte proxy precum rebelii Houthi din Yemen, avertizeaza Lawrence Freedman, profesor emerit de studii militare la King's College London.


Amenintarile nucleare ale lui Putin sunt in mod deliberat ambigue, spune profesorul britanic. ,,Ne permite sa ne facem propriile interpretari, iar oamenii interpreteaza ce este mai rau", explica el.


Pe masura ce eficacitatea acestei abordari scade, Putin nu isi da seama inca cu ce sa o inlocuiasca, afirma Stanovaia. Potrivit acesteia, ,,nimeni nu intelege" ce raspuns va alege in cele din urma liderul rus. ,,Cred ca nici Putin nu intelege", conchide ea.


Institutul pentru Studiul Razboiului (ISW) mentioneaza ca nu poate verifica in mod independent veridicitatea surselor de la Moscova citate de The Washington Post, dar informatiile din articol sunt in concordanta cu diversele sale evaluari despre modul in care Kremlinul foloseste ,,sabiile nucleare" pentru a promova ,,autodistrugerea occidentala".


ISW continua sa evalueze ca ,,amenintarile voalate de confruntare nucleara" ale Kremlinului au ca scop ,,perturbarea si amanarea punctelor de decizie cheie in discutiile politice occidentale privind asistenta militara pentru Ucraina". ,,Este foarte putin probabil sa foloseasca arme nucleare in Ucraina sau in alta parte", conchide ISW.


Comments