Pastravul – cum arata, caracteristici si unde se gaseste. Retete usoare cu pastrav

Pastravul cum arata, caracteristici si unde

Pastravul – cum arata, caracteristici si unde se gaseste. Retete usoare cu pastrav


Pastravul este o specie de peste de apa dulce. Pastravul este, de asemenea, folosit ca parte a numelui unor pesti non-salmonizi precum pastravul marin sau pastravul patat.


Despre pastrav


Pastravul este strans legat de somon. Pastravul de lac si majoritatea celorlalte specii de pastrav traiesc exclusiv in lacuri si rauri de apa dulce, in timp ce exista alte specii care pot petrece doi sau trei ani pe mare inainte de a reveni la apa dulce pentru a depune icre.


Pastravul este o sursa importanta de hrana pentru oameni si animale salbatice, inclusiv ursi bruni, pasari de prada, cum ar fi vulturi si alte animale. Sunt clasificati ca pesti cu un continut mare de grasime.


Pastravii care traiesc in medii diferite pot avea culori si modele total diferite. In principal, aceste culori si modele se formeaza sub forma de camuflaj, pe baza mediului inconjurator, si se vor schimba pe masura ce pestii se muta in diferite habitate.


Cum arata


& Pastravul care vine din mare poate parea foarte argintiu, in timp ce acelasi peste care traieste intr-un parau mic sau intr-un lac alpin ar putea avea marcaje pronuntate si o culoare mai vie; de asemenea, este posibil ca la unele specii, acest lucru sa insemne ca sunt gata sa se imperecheze.&


In general, pastravul care este pe cale sa se reproduca are o culoare extrem de intensa si poate arata ca un peste complet diferit in afara sezonului de reproducere.


Este practic imposibil sa se defineasca un anumit model de culoare ca apartinand unei anumite rase; cu toate acestea, in general, se pretinde ca pestii salbatici au culori si modele mai vii.


Pastravul are aripioare complet fara spini si toate au o mica aripa adiposa de-a lungul spatelui, langa coada.&


Aripioarele pelvine stau fixate inapoi pe corp. Spre deosebire de multi alti pesti fizostomi, pastravii nu isi folosesc vezica drept dispozitiv auxiliar pentru absorbtia oxigenului, bazandu-se doar pe branhii.


Exista multe specii si chiar mai multe populatii, care sunt izolate una de alta si morfologic diferite. Pastravul de parau, pastravul aurora si pastravul argintiu (disparut) au toate caracteristici fizice si coloratii care le disting, totusi analiza genetica arata ca sunt o singura specie, Salvelinus fontinalis.


Pastravul de lac poate trai multe decenii si poate creste pana la peste 30 de kilograme.


Unde se gaseste pastravul&


Pastravul se gaseste de obicei in rauri si lacuri reci, limpezi, desi multe dintre specii au si tulpini anadrome. Ei se gasesc in mod natural in toata America de Nord, Asia de Nord si Europa.&


Mai multe specii de pastrav au fost introduse in Australia si Noua Zeelanda de catre pasionatii de pescuit in secolul al XIX-lea, punand in pericol mai multe specii de pesti nativi din munti.&


Speciile introduse includeau pastravul brun din Anglia si pastravul curcubeu din California.


In Australia, pastravul curcubeu a fost introdus in 1894 din Noua Zeelanda si este un peste extrem de popular in pescuitul de agrement.


Pastravul se hraneste alti pesti si cu nevertebrate acvatice cu corp moale, cum ar fi mustele, molustele si libelulele. In lacuri, diferite specii de zooplancton formeaza adesea o mare parte a dietei. In general, pastravul mai lung de aproximativ 300 de milimetri mananca aproape exclusiv pesti, acolo unde sunt disponibili.&


Pastravul adult va devora pesti mai mici pana la 1/3 din lungimea lor. Pastravul se poate hrani cu creveti, viermi, insecte.


Cum sa gatesti pastravul&


Pastravul are cateva oase, dar carnea este considerata, in general, gustoasa.&


Aroma carnii este puternic influentata de dieta pestelui. De exemplu, pastravul care s-a hranit cu crustacee tinde sa fie mai aromat decat cel care se hraneste in primul rand cu insecte.&


Datorita popularitatii lor, pastravul este adesea crescut in fermele piscicole si plantat in ape puternic pescuite, in efortul de a masca efectele pescuitului excesiv.&


1 file de pastrav de aproximativ 80 de grame contine:


Calorii: 117 kcalGrasime (g): 5,22Carbohidrati (g): 0Fibre (g): 0Proteina (g): 16,41Colesterol (mg): 46

Retete simple cu pastrav&


Pastrav la cuptor cu legume


3 pastravi2 morcovi1 ceapa2 legaturi patrunjelsarepiper100 g unt2 lamaie

Se curata pestele si se unge cu ulei, apoi se condimenteaza cu sare si piper si se pun in tava tapetata cu o foaie de copt.&


Morcovul si ceapa se taie in rondele si patrunjel se toaca marunt. Se pun legumele in tava apoi pe ele se aseaza pestii si apoi patrunjelul. Se da totul la cuptor pentru 20-30 de minute. Poti adauga in tava si cartofi noi condimentati si unsi cu ulei.&


Pentru sos, topesti untul in tigaie, pui patrunjel tocat marunt, apoi pui coaja rasa de lamaie si zeama ei. Rezultatul se toarna peste peste si se serveste ca atare.&


Pastrav cu mujdei de usturoi si cartofi noi cu marar&


2 bucati pastravuntuleicartofi noi1 legatura mararsarepiper1 capatana usturoiboia dulce1 pahar smantana

Pestii se curata si se spala, se ung cu ulei de masline si se condimenteaza cu sare si piper.&


Se frig intr-o tigaie tip grill si se lasa deoparte. Cartofii noi se fierb pana la jumatate, apoi se prajesc in ulei si unt. Se sareaza si se adauga mararul.&


Se zdrobeste bine usturoiul cat sa formeze o pasta si se adauga smantana peste. Se amesteca si se adauga sare si boia dulce. Se serveste pestele cu cartofii si sosul.&


Pastrav la gratar mamaliga


1 pastrav1 lamaie1 lingurita cimbru uscatulei de maslinesarepipermalai pentru mamaliga

Se curata si se spala pastravul. Se cresteaza pe fiecare parte si se unge cu putin ulei. Condimentezi pestele cu sare si piper, atat pe exterior, cat si pe interior.


Se pune pe gratarul incins si se gateste. Se pune deasupra zeama de lamaie si se serveste cu mujdei de usturoi si mamaliga.


Ce peste este mai bun - ce peste are cele mai putine oase


Sursa foto: 123rf.com


Comments