Pericolul de la malul marii: turistii mor pe capete. O fetita a fost ingropata de vie

Pericolul de la malul marii: turistii mor pe capete. O fetita a fost ingropata de vie

Pericolul de la malul marii: turistii mor pe capete. O fetita a fost ingropata de vie

Incidentul socant care a cutremurat o familie

In februarie 2024, o zi la plaja s-a transformat intr-o tragedie pentru o familie cand fetita lor de 7 ani si-a pierdut viata. Micuta, care se juca alaturi de fratele ei, a fost ingropata de vie dupa ce o groapa de aproximativ 1,5 metri adancime s-a prabusit peste ea. Desi cei din jur au incercat rapid sa o scoata, eforturile lor au fost in zadar. Pompierii, ajunsi cateva minute mai tarziu, nu au reusit sa o resusciteze.

Incidentul a atras atentia expertilor, printre care si Stephen P. Leatherman, profesor de stiinta la Universitatea Internationala din Florida. Cu o vasta experienta in studiul plajelor, profesorul Leatherman a explicat riscurile ascunse ale saparii gropilor in nisip. ,,Nisipul este mai stabil cand este umed, datorita tensiunii superficiale dintre apa si boabele de nisip. Insa, odata ce nisipul se usuca, gramada se prabuseste deoarece tensiunea superficiala dispare", a explicat Leatherman.

Tragedia din spatele unui joc inocent

Cand nisipul se usuca sau cand cineva sta aproape de marginea unei gropi, adaugand greutate, exista riscul ca aceasta sa se prabuseasca. Nisipul se compacta rapid, umpland spatiile libere din interiorul gropii, creand astfel o capcana mortala. ,,In timp ce schiorii prinsi in avalanse pot crea un buzunar de aer, nisipul compactat nu permite acest lucru, facand salvarea extrem de dificila", a adaugat Leatherman.

Expertii avertizeaza ca saparea unei gropi mai adanci decat inaltimea genunchilor celei mai scunde persoane din grup poate fi extrem de periculoasa. Adancimea maxima recomandata pentru o groapa nu ar trebui sa depaseasca 0,6 metri. Gropile mai adanci pot deveni instabile si susceptibile la prabusire, chiar si cu o mica schimbare in greutatea sau pozitia celor din apropiere.

Statistici ingrijoratoare

Intre 1997 si 2007, prabusirile gropilor de nisip au provocat 31 de decese in SUA, majoritatea victimelor fiind copii si 87% dintre acestea fiind baieti. Aceste incidente tragice depasesc ca numar decesele cauzate de atacurile de rechini.

Atentia la detaliile aparent inofensive, precum sapatul gropilor in nisip, este esentiala pentru siguranta pe plaja. Este vital ca turistii sa fie constienti de riscurile ascunse si sa urmeze recomandarile expertilor pentru a preveni tragedii similare.

Comments