Peste 1 milion de vaccinuri antipoliomielita vor fi trimise in Gaza pentru a proteja copiii, anunta...

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) urmeaza sa trimita peste un milion de vaccinuri antipoliomielita in Fasia Gaza, dupa ce virusul care provoaca aceasta boala a fost detectat in probele de apa din reteaua de canalizare, a declarat vineri seful organizatiei, citat de Reuters.

,,Desi nu au fost inregistrate deocamdata cazuri de poliomielita, fara o interventie imediata este doar o chestiune de timp pana cand aceasta va ajunge la miile de copii care au fost lasati neprotejati", spune directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, intr-un articol de opinie publicat in Marea Britanie de The Guardian.

El mai spune ca riscul este mai mare pentru copiii sub cinci ani, dar cei mai afectati sunt copiii sub doi ani, deoarece campaniile normale de vaccinare au fost perturbate in timpul celor noua luni de conflict.

La randul ei, duminica, armata israeliana a anuntat ca va incepe sa ofere vaccinul impotriva poliomielitei soldatilor din Fasia Gaza, dupa ce ramasitele virusului au fost gasite in probele de testare din enclava.

Poliomielita este o boala infectioasa sistemica ce afecteaza sistemul nervos central, cu efecte dramatice asupra vietii pacientului: paralizie, dificultati respiratorii, iar in cazurile severe chiar deces. Este cauzata de un virus ARN (poliovirusul). Cel mai mare risc de infectie il au copiii cu varste mai mici de cinci ani.

De asemenea, ONU a raportat saptamana trecuta o crestere pe scara larga a cazurilor de hepatita A, dizenterie si gastroenterita, pe masura ce conditiile sanitare se deterioreaza in Fasia Gaza, cu apele murdare care s-au scurs pe strazile din apropierea unor tabere pentru persoanele stramutate.

Conflictul dintre Israel si miscarea palestiniana Hamas a izbucnit dupa atacul terorist de o amploare fara precedent lansat in 7 octombrie 2023 de comandouri ale militantilor palestinieni in sudul Israelului, cand 1.197 de persoane au fost ucise, in cea mai mare parte civili. Alte 251 de persoane au fost rapite de Hamas in acea zi si duse in Fasia Gaza.

Armata israeliana a ripostat cu o campanie de bombardamente urmata de o operatiune terestra ampla impotriva pozitiilor Hamas din Fasia Gaza. Potrivit autoritatilor din Gaza, actiunile militare israeliene s-au soldat pana acum cu aproximativ 40.000 de morti si peste 90.000 de raniti in randul palestinienilor.

Dintre cele 251 de persoane rapite in timpul atacului Hamas din 7 octombrie, 111 inca sunt captive in Gaza. Armata israeliana a declarat ca 39 din acesti 111 ostatici ar fi deja decedati.

Qatar, Egipt si SUA depun de mai multe luni eforturi discrete pentru a negocia o incetare a focului in razboiul dintre Israel si Hamas, insotita de o eliberare de ostatici aflati in Fasia Gaza si de detinuti palestinieni din penitenciare israeliene.

Cuvantul ,,acord" nu a fost pronuntat nici macar o singura data de premierul israelian Netanyahu in discursul sau de 50 de minute prezentat in Congresul SUA, la Washington, unde reprezentantii familiilor ostaticilor au cerut o ,,intalnire urgenta" cu negociatorii israelieni.

Comments