POVESTI DIN TRECUT - Cum au fost adusi mesteri populari din Maramures pentru a realiza lucrarile de...
POVESTI DIN TRECUT Vasile Tanase, inginerul roman care a coordonat lucrarile de restaurare ale Castelului Peles din perioada 1978 -1987, vorbeste in premiera despre improvizatiile uluitoare pe care le-a facut la presiunile regimului comunist pentru a salva monumentul arhitectonic, scrie Adevarul.
Fosta resedinta de vara a familiei regale, afectata de ciuperca merulius lacrymans, a fost inchisa publicului incepand cu anul 1975 si pana in 1989. In tot acest timp, la Sinaia a fost o adevarata desfasurare de forte, fiind implicati mesteri populari adusi din Maramures, Timisoara si Comarnic, maicute de la manastirea Darmanesti, puscariasi din Pitesti, muncitori de la Fabrica de Mobila din Bucuresti, dar si ingineri specialisti din cadrul Trustului de Constructii Montaj Carpati Bucuresti.
Desi la inceput considerata doar o legenda, menita sa inlature familia Ceausescu care avusese intentia sa se instaleze pe timpul verii pe domeniul regal de la Sinaia, aparitia ciupercii merulius lacrymans in componentele de lemn ale castelului avea sa se dovedeasca reala. Considerata cancerul lemnului, ciuperca a aparut mai intai in Salonul Francez si de aici s-a extins in absolut toate colturile cladirii, atacand inclusiv mobila, parchetul si decoratiunile exterioare. Situatia era extrem de grava, iar Ceausescu s-a temut de un scandal extern, in conditiile in care cladirea era celebra peste hotare, asa ca a aprobat demararea proiectului de restaurare
N-a venit niciodata pe santier si nu s-a implicat deloc in luarea deciziilor. Era cunoscut ca un om ipohondru, iar cei din anturajul sau avusesera grija sa-l sperie. Ciuperca era periculoasa chiar si pentru om si ataca mai ales plamanii.
Citeste continuarea articolului, pe Adevarul.
The post POVESTI DIN TRECUT - Cum au fost adusi mesteri populari din Maramures pentru a realiza lucrarile de restaurare a Castelului Peles appeared first on actualmm.ro.
Comments