Primele trei aeronave F-16 Fighting Falcon cumparate din Norvegia au ajuns in Romania

Primele trei aeronave F-16 Fighting Falcon cumparate din Norvegia au ajuns in Romania

Primele trei aeronave F-16 Fighting Falcon cumparate din Norvegia au ajuns in Romania

Achizitia noului lot de avioane F-16 Fighting Falcon si a pachetului de bunuri si servicii aferent va asigura cresterea securitatii Romaniei prin executarea apararii spatiului aerian national sau NATO, pe timp de pace si in situatii de criza, prin Serviciul de Lupta Permanent - Politie Aeriana (SLP-PA), sub comanda NATO, arata sursa citata.

Generalul de brigada Valeriu Rosu, loctiitorul sefului Departamentului pentru relatia cu Parlamentul si calitatea vietii personalului, a apreciat ca aceasta completare a inzestrarii Fortelor Aeriene Romane cu escadrilele a doua si a treia de aeronave F-16 va intari si mai mult parteneriatele internationale, "devenind un model de colaborare si solidaritate intre Aliati, in efortul consolidat de a contracara provocarile din regiune".

"Guvernul norvegian apreciaza importanta acestui program pentru Romania si ramane pe deplin angajat in livrarea tuturor celor 32 de aeronave, impreuna cu sprijinul necesar dezvoltarii acestei capacitati in anii urmatori", a spus Eivind Vad Petersson, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe norvegian.

Conform Conceptiei de realizare graduala a capabilitatii de aparare aeriana, in cadrul programului "Avion multirol al Fortelor Aeriene", Guvernul Romaniei a atribuit Guvernului Regatului Norvegiei contractul de achizitie a 32 de aeronave F-16, cu suport logistic initial si a unui a pachet de bunuri si servicii complementar (de la Guvernul Statelor Unite ale Americii).

Avioanele vor fi livrate in stare operationala, resursa disponibila a acestora asigurand operarea lor pentru o perioada de tranzitie, de minimum 10 ani, catre avioanele de generatia a V-a, ceea ce face ca achizitia avioanelor de lupta norvegiene sa reprezinte, in fapt, un transfer de capabilitate intre doua tari NATO aliate.

Aeronavele vor asigura indeplinirea noilor cerinte existente la nivelul NATO, ulterior urmand a fi introduse in programul de modernizare la aceeasi configuratie (M6.X) cu avioanele F-16 din prima escadrila, intrata deja in dotarea Fortelor Aeriene Romane. Aceasta solutie asigura implicarea industriei nationale de aparare pentru efectuarea lucrarilor de mentenanta si modernizare a avioanelor F-16, prin compania Aerostar Bacau.

In prezent, Fortele Aeriene Romane au in dotare 17 aeronave F-16 achizitionate in baza prevederilor Conceptiei de realizare graduala a capabilitatii de aparare aeriana in cadrul programului "Avion multirol al Fortelor Aeriene".

Comments