PROBLEME IN GERMANIA - Se tem ca nu mai pot platii pensiile

PROBLEME IN GERMANIA - Se tem ca nu mai pot platii pensiile

PROBLEME ÎN GERMANIA  Germania ar trebui să ia în considerare majorarea vârstei de pensionare la 69 de ani până în anul 2060, de la aproximativ 65 de ani în prezent, în caz contrar riscând să nu poată plăti pensiile, a apreciat Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) într-un raport publicat luni, transmite Reuters.

Sistemul de pensii de stat este în prezent într-o formă bună dar va fi supus la presiuni în următoarele decenii pe măsură ce generaţia “baby-boomers” se va pensiona şi un număr mai mic de muncitori tineri îi vor înlocui, avertizează Bundesbank.

Conform planurilor actuale, vârsta de pensionare în Germania urmează să fie majorată treptat la 67 de ani până în 2030. Însă Bundesbank este de părere că această majorare nu va fi suficientă pentru a permite guvernului german să menţină valoarea pensiei la nivelul pe care şi l-a propus, cel puţin 43% din venitul mediu, începând din 2050 ca urmare a creşterii speranţei de viaţă. Pentru a evita creşterea contribuţiilor sau scăderea valorii pensiilor, guvernul german ar trebui să ia în considerare majorarea vârstei de pensionare la 69 de ani până în 2060, susţine Bundesbank.

„Noi modificări sunt inevitabile pentru a asigura sustenabilitatea financiară a sistemului de pensii de stat…Vârsta de pensionare trebuie ajustată” se arată în raportul Bundesbank. Cu toate acestea, propunerea Bundesbank nu are şanse să fie discutată înaintea alegerilor din 2017.

„Acest guvern susţine pensionarea la 67 de ani. Această măsură este una rezonabilă şi necesară având în vedere evoluţiile demografice din Germania. De acea o vom implementa aşa cum am convent, pas cu pas”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert.

La rândul său, ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble a fost criticat în luna aprilie de partenerii social-democraţi din coaliţia la guvernare după ce a propus legarea vârstei de pensionare de speranţa de viaţă. Conform calculelor incluse în raportul publicat luni de Bundesbank, creşterea vârstei de pensionare ar permite guvernului german să facă faţă unor randamente sub aşteptări de pe urma banilor investiţi de sistemul de pensii, o aluzie la politica dobânzilor extrem de reduse practicată în prezent de Banca Centrală Europeană. În timp ce guvernul de la Berlin mizează pe un randament de 4% pe an de pe urma investiţiilor sale, obligaţiunile sale pe 20 de ani oferă un randament de doar 0,2%.
Sursă

Comments