PRUDENtA – Pericolul care se ascunde in iarba. Nu-l ignora, este foarte important!
Medicii le recomandă prudență celor care merg în zonele frecventate de animale și cu multă vegetație întrucât, în perioadele cu ploi și călduri extreme, există riscul înțepăturilor de căpușe și de țânțari, purtători ai unor boli grave.
Potrivit directorului medical al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale “Dr. Victor Babeș” din București, dr. Simin Aysel Florescu, în medie, aproximativ 20-30 de pacienți ajung săptămânal la acestă unitate medicală după ce au fost înțepați de căpușe. La Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș sunt, anunal, aproximativ 1500 de cazuri de persoane cu înțepături de căpușe, scrie news.ro.
În cazul căpușelor, deși nu toate mușcăturile provoacă infectarea, acestea pot transmite la om boala Lyme, o afecțiune gravă care afectează întregul organism. Din cauza simptomelor care nu sunt specifice (manifestări pseudogripale, oboseală accentuată, dureri de cap și articulare, tulburări de somn), boala Lyme, denumită și borelioză, nu este ușor de depistat și poate fi confundată cu alte afecțiuni. Acesta este motivul pentru care afecțiunea este numită și „boala cu 1000 de fețe”. Simptomul distinctiv este o pată de dimensiuni mari pe piele, în locul înțepăturii de căpușă, un eritem migrator pe baza căruia medicul poate da un prim diagnostic al bolii în primul stadiu al infecției.
Datele Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), Institutul de Sănătate Publică România arată că, în 2015, în România, au fost notificate 762 cazuri suspecte de boală Lyme, dintre care 320 au fost confirmate.
Și speciile locale de țânțari pot răspândi, la rândul lor, o serie de virusuri, cum ar fi West Nile, virus responsabil de declanșarea meningoencefalitei acute. Netratată prompt și adecvat, aceasta poate provoca decesul. În 2015, au fost raportate 125 de suspiciuni de infectare cu virusul West Nile, dintre care 19 cazuri au fost confirmate și 13 au fost clasificate ca probabile, se mai arată în datele CNSCBT. Potrivit aceluiași raport, un singur deces provocat de virusul West Nile a fost înregistrat în cursul anului trecut.
Comments