Rafila trage un semnal de alarma, in plin sezon al virozelor: Antibioticele, doar atunci cand este n...

"Pericolul pentru urmatorii 20-30 de ani este tot mai mare, pentru ca ne va aduce in epoca preantibiotica. Ce inseamna asta? Inseamna ca infectiile banale cu bacterii (...), pe care le tratam cu usurinta, facand un tratament de cinci zile, de exemplu, cu un antibiotic banal, s-ar putea sa devina infectii amenintatoare de viata, pentru care nu avem tratament. (...). Nu avem decat doua solutii sa mentinem lucrurile astea sub control. In primul rand, sa prescriem antibiotice doar atunci cand este necesar si sa le si luam (...) intr-un mod corect, adica antibioticul potrivit, pentru infectia potrivita, in doza potrivita si cu durata de tratament potrivita", a spus Rafila, marti, la conferinta tematica, relateaza Agerpres.

El a subliniat importanta educarii populatiei pe tema utilizarii antibioticelor.

"Educarea profesionistilor trebuie sa fie dublata de educarea publicului si nu in ultimul rand, de educarea celor care elibereaza antibiotice in farmacii. Sigur ca antibioticele se elibereaza pe baza de prescriptie. Exista, sa spunem, o mica portita. Pot sa eliberez fara prescriptie, pentru 48 de ore, antibiotic intr-o situatie de urgenta. Nu are cine sa-ti dea prescriptia. Sunt astfel de situatii. (...) Ieri am discutat cu cei de la Directia Farmaceutica sa gasim o solutie, incat nu sa excludem aceasta posibilitate, dar sa eliminam posibilitatea ca ea sa fie repetata, pentru ca, daca merge cineva la zece farmacii si ia pentru 48 de ore antibiotic, o sa aiba un tratament pentru zece zile si sa excludem aceasta posibilitate sau sa o facem oricum mult mai dificila", a mai spus ministrul.

Potrivit lui Rafila, capacitatea bacteriilor de a se adapta la antibiotice este "extraordinar de mare", iar jumatate din consumul de astfel de medicamente la nivel global este in sectorul veterinar. Consumarea produselor in care au fost introduse antibiotice genereaza rezistenta la acestea, a subliniat demnitarul. Mai mult, el a atras atentia ca trebuie monitorizate bacteriile care exista in mediu, in ape reziduale, de exemplu, si profilul lor de rezistenta.

Comments