Razboi in Ucraina, ziua 824. Zelenski se intalneste la Madrid cu premierul Pedro Sanchez si cu regel...

UPDATE 16:35 - Spania se angajeaza sa acorde Kievului un ajutor militar in valoare de un miliard de euro

Acordul de securitate semnat luni de Spania si Ucraina in timpul vizitei oficiale a presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Madrid presupune un ajutor militar spaniol in valoare de un miliard de euro, a anuntat prim-ministrul conservator Pedro Sanchez, informeaza AFP.Acest acord "include un angajament de ajutor militar pentru 2023 in valoare de un miliard de euro, ce ii va permite Ucrainei sa isi consolideze capacitatile" de aparare in fata ofensivei ruse, a declarat Sanchez in timpul unei conferinte de presa comune cu presedintele ucrainean."Vom fi alaturi de Ucraina tot timpul necesar", a adaugat el, precizand ca Spania va livra de asemenea Kievului noi tancuri Leopard.Acest acord de securitate este, potrivit lui Sanchez, al zecelea semnat de Ucraina de la inceputul razboiului, Kievul parafand deja astfel de acorduri cu Franta, Germania sau Regatul Unit.

UPDATE 15:50 - Rusia: Cererea de eliberare a generalului Ivan Popov, care denuntase situatia de pe frontul din Ucraina, a fost respinsa

Un tribunal militar rus a refuzat luni sa-l elibereze pe generalul Ivan Popov, fost comandant al armatei a 58-a a Rusiei, arestat sub suspiciunea de frauda, respingand o cerere pentru plasarea lui in arest la domiciliu, informeaza Reuters.In urma rebeliunii din iunie 2023 a mercenarilor din grupul Wagner impotriva conducerii armatei ruse, generalul Popov a sustinut ca a fost demis pentru ca le-a spus ofiterilor superiori despre situatia ingrozitoare in care se aflau soldatii rusi pe frontul din Ucraina.Popov, al carui nume militar era "Spartacus\" si care se bucura de popularitate in randul soldatilor, s-a aflat la comanda unor unitati in sudul Ucrainei si a vorbit public despre numarul mare de soldati rusi cazuti in primul an al invaziei in Ucraina, din cauza erorilor comandantilor-sefi ai armatei.Comitetul de Investigatie al Rusiei a afirmat ca Popov facea parte dintr-un grup infractional care ar fi vandut circa 2.000 de tone de articole metalice, in valoare de 130 de milioane de ruble (1,44 milioane de dolari), articole ce erau destinate construirii de fortificatii in regiunea Zaporojie, a carei aparare cadea pe atunci in sarcina Armatei a 58-a.

UPDATE 15:00 - Ucrainenii sustin ca au reusit sa atace cu o drona un radar al Rusiei aflat la o distanta de peste 1.800 km

O drona a serviciului de informatii al Apararii (GUR) din Ucraina a atacat duminica un radar de detectare a tintelor cu raza lunga de actiune "Voronej M", situata in Orsk, in regiunea Orenburg din Federatia Rusa, la peste 1.800 de kilometri de Ucraina, ceea ce reprezinta un nou record de distanta, a declarat pentru Ukrainskaia Pravda o sursa din cadrul serviciului condus de Kirilo Budanov.

UPDATE 13:05 -Lituania critica Ungaria pentru blocarea deciziilor UE privind ajutorul militar pentru Ucraina

Ministrul de externe lituanian Gabrielius Landsbergis a criticat luni Ungaria pentru blocarea deciziilor Uniunii Europene pe probleme de afaceri externe, inclusiv ajutorul militar pentru Ucraina, si a spus ca blocul comunitar trebuie sa gaseasca o modalitate de a ocoli vetoul Budapestei, relateaza Reuters.Declaratiile critice ale lui Landsbergis par sa reflecte nemultumirea in crestere in UE fata de Ungaria, noteaza Reuters. Estonia si Italia si-au exprimat, de asemenea, nemultumirea fata de tactica Budapestei de blocare a deciziilor UE."Cred ca trebuie sa fim transparenti cu privire la pozitia actuala a Ungariei", le-a declarat Landsbergis jurnalistilor la sosirea la o reuniune a ministrilor de externe ai UE la Bruxelles."Aproape toate discutiile noastre, precum si solutiile necesare si deciziile UE sunt blocate doar de o singura tara. Prin urmare, trebuie sa incepem sa vedem acest lucru ca o abordare sistematica a oricaror eforturi ale (UE) de a avea un rol semnificativ in afacerile externe", a declarat seful diplomatiei lituaniene

UPDATE 12:40 - Stoltenberg: Ucraina are mainile legate daca nu poate ataca Rusia cu armele aliatilor

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a insistat luni ca tarile occidentale trebuie sa permita Ucrainei sa foloseasca armele pe care i le ofera pentru ca Kievul sa poata ataca teritoriul rus pentru a se apara de agresiunea Moscovei, deoarece, in caz contrar, tara invadata "are mainile legate", informeaza EFE."A sosit momentul sa luam in considerare ridicarea unora dintre restrictiile existente. Vedem ca in zona Harkov linia frontului si granita sunt aproape in acelasi loc, ia Ucraina nu poate ataca tinte militare pe teritoriul Rusiei", a declarat Stoltenberg in discursul sau la Adunarea Parlamentara a Aliantei, reunita la Sofia. "Asta inseamna ca mainile ucrainenilor sunt legate. Sunt atacati de pe teritoriul Rusiei si nu pot raspunde, deoarece exista restrictii cu privire la modul in care pot folosi armele", a adaugat el.Politicianul norvegian a sustinut ca atacarea unor tinte militare legitime pe teritoriul agresorului face parte din autoaparare.

UPDATE 12:00 - Presedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, cere tarilor occidentale sa-i trimita sisteme aeriene pentru ca Rusia strange noi forte la granita.

Acesta spune ca la doar 90 de kilometri de Harkov, regiune care s-a aflat in centrul atacurilor rusesti din ultima vreme, rusii pregatesc o noua ofensiva.

Zelenski, cere tarilor occidentale sa-i trimita sisteme aeriene pentru ca Rusia strange noi forte la granita. Acesta spune ca la doar 90 de kilometri de Harkov, regiune care s-a aflat in centrul atacurilor rusesti din ultima vreme, rusii se pregatesc de o noua ofensiva. Intre timp, insa, Occidentul are pareri impartite cu privire la permisiunea Ucrainei de a lovi teritoriul rusesc cu armele primite de la statele partenere, relateaza Monitorul Apararii.

In timp ce ministrul polonez al afacerilor externe transmite ca sustine aceasta initiativa, cancelarul german spune ca nu ,,vede niciun motiv pentru a extinde zona de folosire a armelor occidentale, in contextul acestui razboi".

UPDATE 9:30 - Spania intentioneaza sa trimita Ucrainei rachete Patriot si tancuri Leopard, ca parte a pachetului militar in valoare de 1,13 miliarde de euro anuntat luna trecuta, a relatat luni ziarul El Pais, citand surse neidentificate apropiate de operatiune.

Spania va livra Ucrainei o duzina de rachete antiaeriene Patriot si 19 tancuri Leopard 2A4 second-hand de productie germana si alte arme de productie spaniola, cum ar fi echipamente antidrona si munitie, a precizat ziarul.

Noul angajament de livrare de armament va fi anuntat luni in timpul vizitei oficiale a presedintelui Zelenski la Madrid, unde se va intalni cu premierul Pedro Sanchez si cu regele Felipe. Valoarea pachetului a fost aprobata luna trecuta de guvern, care nu a dat detalii despre armamentul inclus in acesta.

UPDATE 8:50 - Serviciile de informatii americane si aliate monitorizeaza cresterea operatiunilor de sabotaj de nivel scazut din Europa, despre care spun ca fac parte dintr-o campanie rusa de subminare a sprijinului pentru efortul de razboi al Ucrainei, scrie New York Times.

Operatiunile secrete au fost in mare parte incendii sau tentative de incendiere care au vizat o gama larga de amplasamente, inclusiv un depozit din Anglia, o fabrica de vopsele din Polonia, case din Letonia si, cel mai ciudat, un magazin Ikea din Lituania. Persoane acuzate ca ar fi agenti rusi au fost arestate, de asemenea, sub acuzatia de a planui atacuri asupra bazelor militare americane.

Desi incidentele ar putea parea intamplatoare, oficialii americani si europeni din domeniul securitatii spun ca acestea fac parte dintr-un efort concertat al Rusiei de a incetini transferurile de arme catre Kiev si de a crea aparenta unei opozitii europene tot mai mari fata de sprijinul acordat Ucrainei. Iar oficialii spun ca serviciul de informatii militare al Rusiei, GRU, dirijeaza aceasta campanie.

Ancheta va analiza actiunile a aproape 30 de comandanti si oficiali din Brigada 125 si din unitatile sale subordonate si va stabili daca a existat o legatura de cauzalitate intre actiunile lor si pierderile ucrainene ulterioare.

Rusia a lansat o noua ofensiva pe 10 mai in nordul regiunii Harkov, concentrandu-si eforturile in directia Liptki si Vovciansk, asezari aflate la cativa kilometri la sud de granita dintre Rusia si Ucraina.

Fortele Moscovei au avansat pana la 10 kilometri in regiune, dar au fost oprite de prima linie de aparare, a declarat presedintele Volodimir Zelenski la 17 mai.

Potrivit anchetei preliminare detaliate in documentul instantei, Brigada 125 si unitatile sale subordonate "nu au organizat in mod corespunzator apararea pozitiilor de la granita regiunii Harkov" din cauza unei "atitudini neglijente fata de serviciul militar".

Ofensiva rusa rezultata "a dus la pierderea de pozitii, echipamente militare si personal al unitatilor", continua documentul instantei.

Anchetatorii au mai spus ca alte pozitii au fost "abandonate" de aparatorii ucraineni.

Ancheta va analiza actiunile a aproape 30 de comandanti si oficiali din Brigada 125 si din unitatile sale subordonate si va stabili daca a existat o legatura de cauzalitate intre actiunile lor si pierderile ucrainene ulterioare.

Aceasta este considerata o ancheta penala. Documentul nu specifica potentialele sanctiuni sau pedepse in cazul in care se stabileste vinovatia penala.

Comments